Yhdysvallat sopi suuresta asekaupasta Saudi-Arabian kanssa

Kaupan arvo on 110 miljardia dollaria eli reilut 98 miljardia euroa.

Yhdysvallat on sopinut Saudi-Arabian kanssa suuresta asekaupasta. Kaupan arvo on 110 miljardia dollaria (reilut 98 miljardia euroa), kertoi Valkoisen talon edustaja.

Asetoimituksilla vahvistetaan Valkoisen talon mukaan Saudi-Arabian ja Persianlahden alueen turvallisuutta Iranin uhkaa vastaan.

Saudi-Arabiassa vierailulla oleva presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Rex Tillerson olivat läsnä asekauppasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa.

Trump saapui presidenttinä ensimmäiselle ulkomaan vierailulle Saudi-Arabiaan aamupäivällä. Lentokentällä Trumpia ja hänen puolisoaan Melania Trumpia oli vastassa Saudi-Arabian kuningas Salman, joka kätteli vieraansa. Rouva Trump oli pukeutunut konservatiivisesti mustaan, mutta hän ei ollut peittänyt hiuksiaan huivilla, kuten saudinaisten on tehtävä. Hiuksiaan ei ollut peittänyt myöskään presidentin tytär Ivanka Trump, joka kuuluu matkaseurueeseen.

Vuonna 2015 Donald Trump tviittasi silloisen Yhdysvaltain ensimmäisen naisen Michelle Obaman "loukanneen" isäntiään, kun tämä ei ollut käyttänyt huivia, kertoo BBC.

 

Trumpille korkea kunniamerkki

 

Presidentti Trump otettiin Saudi-Arabiassa juhlavasti vastaan, mikä ehkä toi hieman lohtua kotimaassaan jälleen kerran myrskyn silmään joutuneelle Trumpille. Presidenttiparin kunniakasi järjestetyn kahvitilaisuuden jälkeen kuningas Salman ojensi Trumpille Saudi-Arabian korkeimman kunniamerkin, joka voidaan siviilihenkilölle myöntää.

Huomenna Trumpin vierailuohjelmassa ovat huippukokoukset Persianlahden alueen maiden sekä kymmenien muiden muslimimaiden johtajien kanssa. Trumpin odotetaan myös pitävän puheen islamista.

Saudi-Arabiasta Trump jatkaa ensi viikolla matkaansa Israeliin ja palestiinalaisalueille sekä sieltä edelleen Eurooppaan. Keskiviikkona Trump tapaa paavi Franciscuksen Vatikaanissa, josta hän jatkaa matkaansa Brysseliin. Helatorstain tiukassa vierailuohjelmassa ovat tapaamiset muun muassa EU:n johtajien kanssa sekä sotilasliitto Naton jäsenmaiden johtajien kanssa.

Brysselin tapaamisten jälkeen kiertomatka päättyy Italian Sisiliaan, missä pidetään johtavien teollisuusmaiden G7-ryhmän huippukokous.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.