Yhdysvallat valmistautui pommittamaan neuvostosiviilejä ydinaseella

Yhdysvallat oli 1950-luvulla valmistautunut käyttämään ydinaseita myös siviilien pommittamiseen Neuvostoliitossa ja sen liittolaisiksi katsomissaan valtioissa.

Tieto käy ilmi yhdysvaltalaisyhdistys National Security Archiven julkaisemista asiakirjoista, jotka paljastavat maan strategisten ilmavoimien kohteet kylmän sodan aikana. Vuonna 1956 tehty lista ei ole lopullinen suunnitelma, vaan tutkimuksen muodossa tehty yksityiskohtainen kohdelistaus.

Kohdelista jakautuu kahteen osaan. Toisessa on Neuvostoliiton ilmavoimiin liittyvät kohteet ja toisessa "järjestelmällisen tuhoamisen" kohteet, joihin kuului asutus- ja teollisuuskeskuksia. Väestöä valmistauduttiin pommittamaan atomipommein muun muassa Moskovassa, Leningradissa, Itä-Berliinissä, Varsovassa ja Pekingissä.

Asiakirjat eivät paljasta mitään selitystä siviilien pommittamiseen, mutta se liittynee pelon ja tappiomielialan lietsontaan siviilien keskuudessa, minkä uskottiin painostavan vihollista rauhanneuvotteluihin.

Siviilikohteiden pommittaminen oli jo tuolloin vastoin kansainvälisiä sääntöjä.

Muun muassa Helsingin Sanomat kertoi Yhdysvaltain suunnitelmista keskiviikkona.

Kohteita Suomen luovuttamilla alueilla

Tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain taktiikka perustui Neuvostoliiton ilmavoimien tuhoamiseen. Se oli välttämätöntä, sillä tuohon aikaan ei ollut vielä mannertenvälisiä ohjuksia.

Yli tuhannesta ilmavoimakohteesta tärkeimpänä olisi pommitettu vetypommein kahta lentokenttää Valko-Venäjän alueella, sillä sieltä käsin Neuvostoliitto olisi voinut pommittaa läheisiä Nato-joukkoja.

Vähemmän tärkeinä ilmavoimakohteina oli listattu myös neljä kohdetta Viipurin alueella sekä Alakurtin tukikohta Murmanskin alueella. Suomen lähistöllä pommitettavia kohteita oli myös muun muassa Tallinnassa ja Tartossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.