Yhdysvalloissa edustajainhuone hyväksyi esityksen, jolla hallinnon sulku estetään – Trump todennäköisesti hyväksyy esityksen, mutta samalla julistaa hätätilan

Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt rahoitusesityksen, jolla estetään hallinnon sulkeutuminen. Äänet jakaantuivat 300–128. Esitys vaatii vielä presidentti Donald Trumpin hyväksynnän.

Jos edustajainhuone ei olisi päässyt sopuun esityksestä, hallinto olisi sulkeutunut osittain vuorokauden vaihtuessa.

Valkoisen talon lehdistöpäällikkö Sarah Sanders sanoi aiemmin, että Trump allekirjoittaa liittovaltion hallinnon rahoitusesityksen välttääkseen hallinnon sulun mutta samalla julistaa hätätilan saadakseen rahat kiistanalaiseen rajamuuriinsa.

Hätätilan avulla Trump pystyy kiertämään kongressin päätösvallan. Kongressi ei ole ollut halukas antamaan presidentillä hänen haluamaansa 5,7 miljardia dollaria muurin rakentamiseen. Tällä viikolla demokraatit ja republikaanit saivat kompromissina aikaan liittovaltion hallinnon rahoitusesityksen, jossa raja-aitojen rakentamiseen annetaan 1,375 miljardia. Trumpille se on aivan liian vähän.

Sandersin mukaan Trump aikoo varmistaa, että "kansallisen turvallisuuden kriisi ja humanitaarinen kriisi pysäytetään rajalle".

CNN:n virkamieslähteen mukaan Trump ohjaisi muuriin rahaa noin kahdeksan miljardia dollaria. Lähde ei kuitenkaan tarkentanut, mistä rahat tulisivat.

Hätätilan julistus käsitellään todennäköisesti tuomioistuimessa

Hätätilan julistaminen menee kuitenkin todennäköisesti tuomioistuimen käsittelyyn. ABC News uutisoi aiemmin, että Yhdysvaltain oikeusministeriö olisi jo varoittanut Valkoista taloa siitä, että oikeus lähes varmasti estää ainakin väliaikaisesti hätätilan julistuksen.

ABC Newsin haastattelema Valkoisen talon vanhempi virkamies sanoo, että Valkoisessa talossa kuitenkin luotetaan siihen, että se lopulta voittaa oikeusjutun. Hätätilan julistaminen on herättänyt keskustelua ja kovaa kritiikkiä sekä demokraattien että republikaanien riveissä.

Sandersin ilmoituksen jälkeen senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer ja edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi julkaisivat tulikivenkatkuisen tiedotteen.

– Kansallisen hätätilan julistaminen olisi laiton teko, kuvottavaa presidentin vallan väärinkäyttöä ja epätoivoinen yritys peitellä sitä, että presidentti Trump rikkoi lupauksensa siitä, että Meksiko maksaa hänen muurinsa.

Tiedotteen mukaan julistus olisi jälleen osoitus Trumpin avoimesta halveksimisesta oikeusvaltioperiaatetta kohtaan.

–  Tämä ei ole hätätila, eikä presidentin pelonlietsonta tee siitä sellaista, tiedotteessa linjataan.

Schumer ja Pelosi lisäävät, että kongressi aikoo puolustaa perustuslaillista valtaansa.

Myös osa republikaaneista epäileväisiä

Myös useat republikaanisenaattorit ovat epäileväisiä Trumpin aikeille julistaa hätätila.

Muun muassa Mainen republikaanisenaattori Susan Collins sanoo, että hätätilan julistus on virhe. Hän huomauttaa, että hätätilalaki on suunniteltu luonnonkatastrofeihin tai sellaisiin katastrofeihin kuin syyskuun 11. päivän terrori-iskut.

Asiasta uutisoi muun muassa CNN.

Texasin senaattori John Cornyn kertoo olevansa huolissaan hätätilan julistamisesta, sillä se on ennakkotapaus. Hänen mukaansa hätätilan julistaminen ei ole käytännöllinen ratkaisu, jos siitä tulee oikeusjuttu eikä rahoja saada nopeasti käyttöön.

Länsi-Virginian senaattori Shelley Moore Capito sanoo tukevansa asiaa, sillä ongelmat rajalla ovat tarpeeksi vakavia.

–  Meidän täytyy kuitenkin nähdä, mitä hän (Trump) todella julkistaa, mitä mekanismeja hän käyttää. En usko, että sitä on päätetty, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.