Yhdysvalloissa koronavirus on vuorokaudessa vienyt hengen lähes 1  800 ihmiseltä – 17 miljoonaa ihmistä on jäänyt ilman työtä epidemian aikana

Yhdysvalloissa on vuorokaudessa kuollut ainakin 1  783 ihmistä koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Määrä perustuu Johns Hopkinsin yliopiston tilastoihin keskiviikkoillasta torstai-iltaan paikallista aikaa.

24 tunnin aikana kuoli vähemmän ihmisiä kuin edeltävänä vuorokautena. Tuolloin kerrottiin lähes 2  000 koronaviruskuolemasta, mikä on korkein päiväluku.

Yhdysvalloissa on nyt tiettävästi kuollut ainakin 16  500 ihmistä koronaviruksen seurauksena. Eniten ihmisiä on kuollut Italiassa, jossa yli 18  000 ihmistä on menettänyt viruksen takia henkensä epidemian alkamisen jälkeen.

Torstai-iltaan mennessä paikallista aikaa Yhdysvalloissa oli todettu noin 470  000 koronavirustartuntaa. Se on tilastosivusto Worldometerin mukaan yli 1  400 vahvistettua tartuntaa miljoonaa asukasta kohden. Pelkästään New Yorkin osavaltiossa oli todettu yli 161  000 tartuntaa, mikä on yli 8  200 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden. Erityisesti New Yorkin kaupunki on ollut maan tartuntakeskittymä.

Aikaisin perjantaiaamuna Suomen aikaa maailmassa oli todettu yli 1,6 miljoonaa koronavirustartuntaa. Noin 95  700 ihmistä on tiettävästi kuollut viruksen aiheuttamaan tautiin.

Afroamerikkalaiset vaarassa

Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n johtaja Robert Redfield sanoo uutiskanava CNN:lle, että maa ei ole budjetoinut tarpeeksi varoja koronaviruksen vastaiseen taisteluun. Hänen mukaansa viime vuosikymmenenä maassa ei ole panostettu riittävästi julkiseen terveydenhoitoon.

Redfieldin mukaan koronavirustilastot osoittavat, että maan etniset vähemmistöt ovat suuremmassa vaarassa saada koronavirukseen liittyviä komplikaatioita. Perussairaudet kuten diabetes ja astma vaikuttavat siihen, kuuluuko koronaviruksen riskiryhmään. Esimerkiksi diabetes on yleisempää maan afroamerikkalaisen väestön kuin valkoisen väestön keskuudessa, selviää Yhdysvaltain terveysviranomaisten sivuilta.

New York Times kirjoitti aiemmin, että Yhdysvalloissa viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut suhteettoman paljon maan afroamerikkalaista väestöä. Lehden mukaan tilastot korostavat muun muassa sitä, kuinka epätasaisesti terveydenhuolto on jakautunut maassa. Asiantuntijoiden mukaan vielä ei voida kuitenkaan tehdä johtopäätöksiä siitä, miksi niin moni maan mustasta väestöstä kuolee viruksen seurauksena.

Esimerkiksi Chicagossa yli puolet vahvistetuista tartunnan saaneista on afroamerikkalaisia, kuolleista yli 70 prosenttia. Kuitenkin vain alle kolmasosa kaupungin väestöstä on afrikkalaisamerikkalaisia.

Yli 6 miljoonaa hakemusta viikossa

Yhdysvalloissa 17 miljoonaa ihmistä on menettänyt työpaikkansa maaliskuun puolivälin jälkeen.

Maan työministeriö ilmoitti viikkokatsauksessaan torstaina paikallista aikaa, että se oli saanut viikon aikana 6,6 miljoonaa uutta työttömyysetuushakemusta.

Samaan aikaan Yhdysvaltain keskuspankki ilmoitti uusista tukitoimista, joilla on tarkoitus pumpata 2,3 biljoonaa dollaria maan talouteen.

Työttömyysluvut olivat olleet lähes historiallisen alhaisia ennen kuin monet yritykset joutuivat keskeyttämään toimintansa koronaviruksen leviämisen takia.

Analyytikkojen mukaan tilanne jatkunee vielä kuukausia. Työttömyysluvut viittaavat siihen, että useampi menettää työnsä koronakriisin seurauksena kuin vuoden 2008 talouskriisissä. Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) pääjohtaja Kristalina Georgieva varoitti torstaina, että luvassa on suurin globaali hätätila sitten 1930-luvun laman. Suomessa 1930-luvun lama tunnetaan pula-aikana.

Tukipaketti vaikuttaa 40 000 keskisuureen yritykseen

Keskuspankin uuden ohjelman tarkoituksena on pitää huolta yrityksistä, kotitalouksista sekä julkisesta hallinnosta, jotka kaikki kärsivät kassavirtojen ehtymisestä. Suuri osa Yhdysvaltain taloudesta seisoo osana koronaviruksen leviämisen vastaisia toimia.

Uusi tukipaketti tarjoaa lisäyksiä aiemmin ilmoitettuihin toimiin, mutta myös uusia tukikanavia. Fed sitoutuu ostamaan jopa 600 miljardin dollarin edestä pienten ja keskisuurten yritysten lainoja.

Keskuspankki myös tarjoaa neljän vuoden mittaisia lainoja yrityksille, joiden taloustilanne oli kunnossa ennen koronakriisiä. Lainaohjelma on suunnattu yrityksille, joilla on korkeintaan 10  000 työntekijää ja 2,5 miljardin dollarin liikevaihto.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan tukiohjelma vaikuttaa merkittävästi 40  000 keskisuureen yritykseen, jotka työllistävät yli 35 miljoonaa ihmistä.

Yhdysvaltain kongressi hyväksyi massiivisen 2  000 miljardin dollarin tukipaketin maaliskuun lopulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.