Yhdysvalloissa laajaa seksuaalista hyväksikäyttöä myös baptistikirkossa – nuorimmat uhrit kolmivuotiaita

Yhdysvalloissa on paljastunut epäilyjä laajasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä myös baptistikirkossa.

Aiemmin paljastukset seksuaalisesta hyväksikäytöstä ovat ravistelleet Yhdysvaltojen katolista kirkkoa. Baptistikirkko on Yhdysvaltojen suurin kirkkokunta katolisen kirkon jälkeen. Sillä on noin 50 miljoonaa jäsentä.

Texasissa ilmestyvien Houston Croniclen ja San Antonio Express-Newsin selvityksen mukaan liki 400:aa eteläisen baptistikonvention työntekijää ja vapaaehtoista on epäilty erilaisista seksuaalirikoksista ja väärinkäytöksistä viimeisten 20 vuoden aikana. Epäiltyjä uhreja on yli 700, joista jotkut olivat tekojen aikaan vain kolmevuotiaita.

Eteläiseen baptistikonventioon kuuluu noin 15 miljoonaa ihmistä. Konventiolla on kirkkoja eri puolilla Yhdysvaltoja. Yksittäisistä osavaltioista eniten rikosepäilyjä oli Texasissa, Houston Cronicle kertoi.

Jopa tuomitut seksuaalirikolliset saivat jatkaa kirkossa

Selvityksen mukaan valtaosa epäillyistä myös tuomittiin seksuaalirikoksista ja osa istuu yhä vankilassa. Monet epäillyistä saivat kuitenkin jatkaa kirkon palveluksessa epäilyistä huolimatta, osa jopa rikostuomion jälkeen.

Uhrien mukaan kirkon johto ei ottanut heidän valituksiaan huomioon sekä salasi ne julkisuudelta. Selvityksen aineistona käytettiin muun muassa valtakunnallisia tietokantoja, oikeudellisia asiakirjoja ja kymmeniä haastatteluja.

"Meidän olisi pitänyt taistella heidän puolestaan"

Sunnuntaina julkaistu selvitys on herättänyt valtakunnallista huomiota ja kirvoittanut vaatimuksia myös baptistikirkon uudistamisesta, kertoo Washington Post.

–  Meidän on myönnettävä, että virheemme kirkoissa asettivat nämä selviytyjät asemaan, jossa he joutuivat puhumaan yksin, vaikka meidän olisi pitänyt taistella heidän puolestaan, sanoi eteläisen baptistikonvention presidentiksi viime kesänä valittu J.D. Greear Twitterissä.

--

Korjattu aiempaa uutista: Uhreja on yli 700, ei 700, ja baptistikirkkoon kuuluvia on Yhdysvalloissa noin 50 miljoonaa, ei 15 miljoonaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.