Yhdysvalloissa neuvottelut rajaturvallisuudesta jumittuivat jälleen – uusi hallinnon sulku häämöttää

Yhdysvalloissa neuvottelut uuden hallinnon sulun estämiseksi ovat jumittuneet jälleen demokraattien ja republikaanien erimielisyyksiin rajaturvallisuudesta. Osapuolilla on perjantaihin asti aikaa saavuttaa kompromissi, ennen kuin useiden liittovaltion hallinnonalojen rahoitus erääntyy.

New York Timesin mukaan kiista on tällä kertaa juuttunut erimielisyyksiin siirtolaisten pidätyskeskuksista. Demokraatit haluavat rajoittaa pidätyskeskusten kokoa ja vaativat, että pidätysten tulisi kohdistua ennen muuta siirtolaisiin, joilla on rikollistausta.

Neuvottelujen kuuma peruna on edelleen presidentti Donald Trumpin ajama rajamuuri, johon hän on vaatinut 5,7 miljardin dollarin rahoitusta. Demokraatit vastustavat tiukasti rajamuurin rakentamista, mutta ovat valmiita ohjaamaan lisärahoitusta muuhun rajaturvallisuuteen Meksikon vastaiselle rajalle. Viime päivinä kompromissia on hierottu 1,3–2 miljardin dollarin välillä liikkuvasta summasta, joka voitaisiin kohdistaa rajaesteiden rakentamiseen.

Trump syytti demokraatteja umpikujasta ja haukkui heidän esityksiään kamaliksi.

–  Itse asiassa luulen, että he haluavat hallinnon sulkua, hän tviittasi.

Neuvottelijoiden aika käy vähiin, sillä eri osapuolten mukaan sopu olisi hyvä löytää jo maanantaina, jotta kongressi ehtii käsitellä ratkaisun ja hyväksyä lakimuutokset perjantaihin mennessä.

Edellinen hallinnon sulku kesti viisi viikkoa ja päättyi tammikuun lopussa. Trump perääntyi tuolloin muurivaatimuksestaan hetkeksi ja hyväksyi väliaikaisen rahoituksen liittovaltion hallinnolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.