Yhdysvaltain armeijan edustaja: CIA lopettaa Syyrian kapinallisten tukemisen

Aiemmin on uutisoitu, että päätös asiasta olisi tehty Venäjän ja Yhdysvaltain välisten suhteiden parantamiseksi.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA lopettaa Syyrian presidentti Bashar al-Assadia vastaan taistelevien kapinallisten tukemisen. Asian vahvisti perjantaina Yhdysvaltain armeijan erikoistoiminnan johtaja, kenraali Tony Thomas. Hän kuitenkin kiisti, että päätös ohjelman lopettamisesta olisi tehty Venäjän takia.

Aiemmin on uutisoitu, että päätös asiasta olisi tehty Venäjän ja Yhdysvaltain välisten suhteiden parantamiseksi. Thomasin mukaan kyseessä oli vaikea päätös, mutta sitä ei hänen mukaansa "todellakaan tehty lahjuksena Venäjälle".

CIA on kieltäytynyt kommentoimasta asiaa.

Asiasta aiemmin muun muassa uutisoineen Washington Post -lehden mukaan päätöksen ohjelman lopettamisesta teki presidentti Donald Trump lähes kuukausi sitten sen jälkeen, kun hän oli tavannut kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H. R. McMasterin ja CIA:n johtajan Mike Pompeon. Lehden mukaan presidentti tapasi McMasterin ja Pompeon ennen Saksassa järjestettyä G20-kokousta, jonka yhteydessä hän tapasi puolestaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Lehden mukaan Trump pyrki päätöksellään löytämään keinoja työskennellä Venäjän kanssa yhteistyössä Syyriassa.

Venäjä tukee al-Assadin hallintoa.

Syyrian lounaisosassa astui aiemmin tässä kuussa voimaan Venäjän, Yhdysvaltojen ja Jordanian välittämä tulitauko. Alueellisesta tulitauosta kerrottiin julkisuuteen sen jälkeen, kun Trump ja Putin keskustelivat keskenään Hampurissa.

Ohjelman hyväksyi Obama vuonna 2013

Ohjelman Syyrian kapinallisten tukemiseksi hyväksyi Trumpin edeltäjä presidentti Barack Obama vuonna 2013. Tuhansia Syyrian hallitusta vastustavia kapinallisia koulutettiin ja aseistettiin ohjelman puitteissa.

Washington Postin mukaan ohjelmalla pyrittiin luomaan painetta al-Assadin suuntaan, jotta tämä astuisi syrjään. Sittemmin kuitenkin myös ohjelman tukijat ovat lehden mukaan kyseenalaistaneen sen tehokkuuden. Syynä tähän on ollut ainakin se, että Venäjä siirsi joukkojaan Syyriaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.