Yhdysvaltain työministeri Acosta eroaa tehtävästään – ryvettyi liikemies Epsteinin seksuaalirikossopimuksen takia

Yhdysvaltain työministeri Alexander Acosta eroaa tehtävästään. Seksuaalirikoksista tuomitun liikemies Jeffrey Epsteinin tapaus horjutti Acostan asemaa.

Acosta ilmoitti aamulla paikallista aikaa presidentti Donald Trumpille jättävänsä toimensa.

–  Ajattelin, että on oikea ratkaisu astua sivuun. Olisi itsekästä jatkaa tässä asemassa, Acosta sanoi Valkoisessa talossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Tilaisuudessa oli läsnä myös presidentti Trump.

Trumpin mielestä Acostan ei olisi tarvinnut erota toimestaan. Trump kehui Acostaa "suunnattoman lahjakkaaksi" ja "erinomaiseksi työministeriksi", joka on tehnyt "erittäin hyvää työtä".

–  Alex oli loistava työministeri. Hänen palveluksiaan todella arvostetaan, Trump kirjoitti Twitterissä.

Trumpin tviittien mukaan Acosta oli sanonut presidentille median painostuksen olleen haitaksi istuvalle hallinnolle.

Lepsu tuomio Epstein-tapauksessa tuli vainoamaan

Acosta joutui vastikään kovan kritiikin ja erovaatimusten keskelle toimistaan liittovaltion syyttäjänä Floridassa reilu vuosikymmen sitten. Hänen virastonsa sopi tuolloin Epsteinin syytteiden lieventämisestä.

Epsteinin tapaus nousi Miami Herald -lehden juttusarjan myötä uudelleen pinnalle. Hän sai viikon alussa New Yorkissa uudet syytteet alaikäisten tyttöjen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tällä kertaa miljonääri Epstein voi saada jopa 45 vuoden vankeustuomion.

Acostan järjestämän syyteneuvottelun avulla Epstein selvisi vuonna 2008 vastaavista teoista vain 13 kuukauden vankeustuomiolla.

Acosta sanoi keskiviikkona medialle, että tuolloin tavoitteena oli saada Epstein telkien taakse ja saada hänet kirjattua seksuaalirikolliseksi viralliseen rekisteriin.

Uutismedia CNN:n mukaan Acosta piti tiedotustilaisuudessa kiinni kannastaan, jonka mukaan hän neuvotteli Epsteinin tapauksessa parhaan mahdollisen sopimuksen. Hän kuitenkin myönsi, että nykyvalossa tuomio näyttää lievältä. CNN:n mukaan ministeri ei silti pahoitellut asiaa tai katunut toimintaansa.

Uudella ministerillä läheiset välit tuomittuun lobbariin

Trump nimitti uudeksi työministeriksi Acostan varatyöministerin Patrick Pizzellan. Bloombergin mukaan demokraatit ja ammattiliittoväki pitävät New Yorkin osavaltiosta kotoisin olevaa Pizzellaa edeltäjäänsä talouskeskeisempänä.

Pizzellan aiempiin työtovereihin kuuluu Yhdysvaltain lähihistorian pahamaineisimpiin lobbareihin kuuluva Jack Abramoff. Abramoff tuomittiin vuonna 2006 vajaaksi kuudeksi vuodeksi vankilaan petoksesta ja veronkierrosta. Hän vapautui vuonna 2010.

Pizzella työskenteli vuosituhannen taitteessa tietokonejätti Microsoftin perustajan Bill Gatesin isän William H. Gatesin lakifirmassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.