Ykstyisarmeijan johtaja uhkasi tappaa amerikkalaisen virkamiehen Irakissa

USA:n hallinnon viranomainen painostettiin lopettamaan Blackwater-turvallisuusyhtiön tutkinta Irakissa vain muutamaa viikkoa ennen Bagdadin kohtalokasta siviilisurmaa vuonna 2007, paljastaa New York Times -lehti.

Lehdessä julkaistun hallinnon raportin mukaan turvallisuusyhtiön projektijohtaja Daniel Carroll uhkasi ulkoministeriön ylitarkastaja Jean Richterin henkeä ja totesi, ettei "kukaan voisi tehdä asialle mitään, sillä he ovat Irakissa".

Muutama viikko tutkinnan lopettamisen jälkeen aseistetut Blackwaterin työntekijät ampuivat 17 siviiliä Bagdadin keskustassa. Tapaus suututti paikallisväestöä ja lisäsi vaatimuksia USA:n joukkojen vetämiseksi pois Irakista.

Yhtiö väitti, että vartijoiden suojaaman saattueen kimppuun oli hyökätty. Tutkimuksissa ei väitteille löydetty todisteita. Yhdysvaltain suurlähetystö tuki tuolloin Blackwateria ulkoministeriön tarkastajia vastaan. Tarkastajien mukaan suurlähetystö koki heidän toimintansa häiritsevän yhteistyötä turvallisuusyhtiöiden kanssa.

USA:n suurlähetystö määräsi ulkoministeriön tarkastajat poistumaan Irakista pian uhkauksen jälkeen.

– Blackwaterin urakoitsijat näkivät olevansa lain yläpuolella. Yksityiset urakoitsijat, ei ulkoministeriö, olivat Irakissa komennossa, Richter kertoo.

Amerikkalainen Blackwater Worldwide on tunnetuin Irakissa ja Afganistanissa toimineista yksityisistä turvallisuusyhtiöistä. Sittemmin Xe Service ja Academi -nimillä toiminut yhtiö fuusioitui hiljattain Triple Canopy -yhtiön kanssa ja uudeksi nimeksi muodostui Constellis Holdings. Yhtiö ryvettyi lisäksi naiskauppaskandaalissa Bosniassa vuonna 1999.

Turvayhtiöllä on hallussaan käytännössä yksityisarmeija: sen riveissä on tuhansia palkkasotilaita, sekä lentokoneita ja taisteluhelikoptereita. Varikoita ja lentokenttiä on perustettu eri puolille maailmaa.

Blackwaterin toiminta kiellettiin Irakissa 2009 ja Afganistanissa 2010.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.