Yli sata kuoli terrori-iskuissa Syyriassa

Toistasataa ihmistä kuoli äärijärjestö Isisin kahdessa terrori-iskussa Syyriassa sunnuntaina. Ensimmäinen iskuista tehtiin aamupäivällä Homsissa ja toinen illalla Damaskoksen eteläpuolella.

Homsissa lähes 60 ihmistä kuoli kahdessa autopommi-iskussa, kertoi Syyrian tilannetta tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights. Useimmat kuolonuhreista olivat sen mukaan ilmeisesti siviileitä. Lisäksi kymmeniä haavoittui.

Myös televisiokuvien perusteella pommit näyttävät aiheuttaneen suurta tuhoa.

Länsi-Syyriassa sijaitseva Homsin kaupunki on melkein kokonaan hallituksen valvonnassa. Kaupungissa on tehty aiemminkin pommi-iskuja. Viime kuussa tehdyssä kaksoisiskussa kuoli yli 20 ihmistä. Tuolloinkin tekijäksi ilmoittautui Isis.

Kerryn mukaan tulitauko lähempänä kuin koskaan

Toisessa iskussa Damaskoksen lähettyvillä kuoli yli 60 ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Syrian Observatory for Human Rightsin mukaan iskut tehtiin autopommin ja useamman itsemurhapommittajan avulla.

Iskut tehtiin lähellä Sayyida Zainabin moskeijaa, joka on shiioille pyhä paikka, sillä sinne on haudattu profeetta Muhammadin pojan Alin tytär Zainab. Moskeija on shiioille yleinen pyhiinvaelluskohde.

Äärijärjestö Isis on tehnyt samassa naapurustossa terrori-iskuja aiemminkin.

Vain hieman ennen iskuja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry oli sanonut, että tulitauko Syyriassa on nyt lähempänä kuin koskaan. Jordaniassa vierailleen Kerryn mukaan Yhdysvallat ja Venäjä ovat päässeet alustavaan sopuun tulitauon ehdoista.

Tulitauon olisi pitänyt alkaa jo perjantaina, mutta neuvottelijat eivät olleet pystyneet sopimaan sen toteutuksesta. Kerry arveli sopimuksen astuvan voimaan piakkoin. Hän uskoi Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Barack Obaman ja Vladimir Putinin keskustelevan lähipäivinä ja sopivan asiasta.

Isis ei ole mukana tulitaukoneuvotteluissa.

Damaskoksen lähistöllä räjähdyksiä