Zelenskyin puolue varmisti enemmistön Ukrainan parlamentissa – lopullista tulosta saadaan odottaa vielä päiviä

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin puolue varmisti mediaennusteiden mukaan tänään enemmistön Ukrainan parlamentissa. Puolueen ääniosuudesta odotetaan ennätysmäistä.

Suomen Ukrainan suurlähetystön edustuston päällikön sijainen Maria Ågren kertoo STT:lle, että vaalit ovat kaikkiaan sujuneet rauhallisesti.

–  Mitään ei ole poliisille raportoitu, eivätkä myöskään ympäri maata toimineet vaalitarkkailumissiot ole raportoineet rakenteellisista ongelmista vaaliprosessissa.

Ennenaikaiset vaalit järjestettiin presidentin aloitteesta sunnuntaina. Ågrenin mukaan äänestysprosentti oli hiukan alle 50, mikä ei ajankohtaan nähden ole huono tulos.

–  Monet ukrainalaiset ovat lomilla, mutta loma-ajasta huolimatta niinkin aktiivisesti halunneet ottaa kantaa maansa tulevaisuuteen, Ågren sanoo.

Ääniä lasketaan parhaillaan, ja lopullisen tuloksen saamisessa voi kestää vielä useita päiviä.

–  Vaalitapa on monimutkainen, eikä vaalijärjestelmää ole digitalisoitu samalla tavalla kuin esimerkiksi Suomessa. Viimeistä, vahvistettua tietoa joudutaan odottamaan useampia päiviä, Ågren kertoo.

Tavoitteena korruption tukahduttaminen

Ennen kuin Zelenskyi voitti presidentinvaalit, hänen poliittinen kokemuksensa rajoittui presidentin näyttelemiseen tv-sarjassa. Nyt mies on luvannut tukahduttaa korruption ja saada separatistisodan päätökseen.

–  Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, miten presidentti pystyy todella tarttumaan toimeen. Hän on aikaisemmin sanonut, että jatkaa uudistuslinjaa, jolla Ukraina on ollut viime vuodet, Ågren pohtii.

Vielä ei ole tietoa, millaisia toimia uudistusten toteuttaminen käytännössä tarkoittaa. Tullivero, koulutus, terveys, oikeusvaltio ja puolustushallinto ovat esimerkkejä yhteiskunnan sektoreista, joilla uudistustyötä pyritään tekemään.

Zelenskyin Kansan palvelija -puolueella oli noin 42 prosenttia viikonloppuna järjestetyn äänestyksen äänisaaliista, kun äänistä puolet oli laskettuna. Puolueen lähimmällä kilpailijalla oli reilun 12 prosentin ääniosuus.

Mediaennusteiden mukaan puolueen odotetaan saavan yli puolet parlamentin paikoista. Tämä on enemmän kuin millään puolueella maan neuvostoaikojen jälkeisessä historiassa.

Lehdistön suhtautuminen vaalitulokseen vaihtelee pettymyksestä tyytyväisyyteen.

–  Täällä mediakenttä on monesti poliittisten intressipiirien hallussa, ja suhtautuminen riippuu siitä, mitä poliittista näkemystä media edustaa, Ågren sanoo.

Parlamenttiin menossa myös neljä muuta puoluetta

Kansan palvelijan lisäksi neljä muuta puoluetta on ylittänyt parlamenttiin pääsemiseen vaaditun viiden prosentin alarajan. Yksi näistä puolueista tukee avoimesti Venäjää.

Zelenskyin odotettiin alun perin joutuvan turvautumaan vähintään yhteen pienpuolueeseen koalition perustamiseksi. Presidentti oli aiemmin antanut merkkejä siitä, että hän suosisi toista uutta poliittista tekijää, rokkitähti Svjatoslav Vakartshukin Golos-puoluetta.

Viimeisimpien tulosten mukaan Golos olisi menossa parlamenttiin kuuden prosentin ääniosuudella.

–  Presidentin puolue on korostanut, että nyt tarvitaan suunnanmuutosta ja uusia kasvoja. Presidentti on väläytellyt myös ammattiministerien mahdollisuutta. Selkeitä nimiä ei kuitenkaan ole vielä tiedossa, Ågren sanoo.

Venäjä-myönteinen Elämän puolesta -puolue on ennusteiden mukaan tulossa toiseksi 12,8 prosentin ääniosuudella.

Ukrainan entisen presidentin Petro Poroshenkon Euroopan solidaarisuus -puolue ja entisen pääministerin Julia Timoshenkon Isänmaa-puolue ovat pääsemässä parlamenttiin noin kahdeksan prosentin ääniosuudella.

Ukrainan korkeimmassa neuvostossa eli parlamentissa on 450 paikkaa. Sunnuntaina valittiin 424 kansanedustajaa, sillä vaaleja ei voitu järjestää koko maassa Itä-Ukrainan konfliktin vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.