Zikavirus sai huijarit liikkeelle Yhdysvalloissa

Pelokkaille amerikkalaisille kaupitellaan rannekkeita ja karkottimia.

Yhdysvaltoihin levinnyt zikavirus on saanut huijarit liikkeelle. Viruksesta yritetään nyt hyötyä mitä erikoisimmilla tavoilla. Asiaan ovat joutuneet puuttumaan jo Yhdysvaltain viranomaisetkin.

New Yorkin osavaltion oikeusministeri Eric T. Schneiderman julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jossa hän varoitti kansalaisia markkinoilla liikkuvista huijaustuotteista.

Schneidermanin mukaan seitsemään yritystä on pyydetty lopettamaan tuotteidensa mainostaminen, koska he ovat myyneet tuotteitaan sillä verukkeella, että ne suojaisivat zikavirukselta tai ehkäisisivät sitä. Osavaltio on julkaissut listan tuotteista, joita on härskisti markkinoitu viruksen varjolla.

New Yorkin osavaltiossa on myyty muun muassa ultraääneen ja B-vitamiiniin perustuvia tuotteita, joiden tiedetään olevan tehottomia.

Myynnissä on esimerkiksi ranneke, jonka tehon väitetään perustuvan muun muassa sitruunaan ja laventeliin. Toisen rannekkeen vaikutuksen salaisuutena sanotaan olevan eteeriset öljyt. Amerikkalaisille myydään myös karkotinta, jonka kerrotaan häätävän virusta kantavat hyttyset ultraääneen voimalla.

– Newyorkilaiset ovat ymmärrettävästi huolissaan zikaviruksesta ja etsivät tapoja suojata itseään ja perhettään, Schneiderman sanoo tiedotteessa.

– Valitettavasti jotkut yritykset käyttävät hyväkseen yleistä huolta kaupitellessaan tuotteita, jotka eivät yksinkertaisesti toimi. Virastoni ei siedä tuotteita, joita markkinoidaan harhaanjohtavasti ja luodaan virheellinen kuva turvallisuudesta todellista uhkaa vastaan.

Osavaltion tiedotteessa muistutetaan, että newyorkilaisten kannattaa tarkistaa kaupassa hyttyskarkotteen ainesosat ja verrata niitä virallisiin suosituksiin, jotta hyllystä valikoituu mukaan toimivaksi todettu tuote. Zikavirukselta ohjeistetaan suojautumaan myös esimerkiksi sopivan pukeutumisen ja hyttysverkon avulla.

Huijaustuotteista kertoi muun muassa Buzzfeed.

Lähde:

New York State Attorney General

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.