Äiti pakotti Julia Enarvin yleisurheiluharjoituksiin 14-vuotiaana – Nyt pika-aituri tähtää kohti Suomen kovinta kärkeä JKU:n riveissä

Aitajuoksija Julia Enarvin alkutaival yleisurheilijana ei ollut se kaikkein tavallisin. Hän aloitti yleisurheilun vasta 14-vuotiaana, ja oli ensimmäisissä kisoissaan jo 15-vuotias. Enarvi jopa tunnustaa, että sitä ennen hän ei pitänyt lajista ollenkaan, vaikka menestystä tuli jopa kylmiltään lasten Hippo-kisoissa.

Alkusysäys tuli urheilijan sanoin hänen äitinsä pakottamana.

– Olin liian pitkä telinevoimisteluun, ja äiti sanoi, että nyt aloitat sen yleisurheilun. Ensiksi en halunnut, kun en olisi halunnut juosta niin paljon, 175-senttinen Enarvi nauraa.

Nyt 21-vuotias pika-aituri on kuitenkin nousemassa nopeasti lähelle Suomen aitajuoksun kovinta kärkeä.

 

Raisiosta alun perin lähtenyt Enarvi muutti 6-vuotiaana Tampereelle ja kävi ranskankielisen koulun. Telinevoimistelun vaihduttua yleisurheiluun hän päätyi urheilulukioon. Aitajuoksu valikoitui lajiksi jo alussa lähes sattumalta. Telinevoimistelun aiheuttama rasitusmurtuman esiaste selässä ohjasi harjoittelua.

– En voinut juosta, joten tein paljon aitakävelyitä. Kun aloin viimein juoksemaan, olin yhtäkkiä oppinut sen, että näinhän sitä mennään, hän kertoo.

Aitajuoksu tuntui omalta, joten se sai jäädä. Urheilulukiossa haaveisa alkoivat siintää alle 20-vuotiaiden EM-kisat, joiden alla harjoittelusta tuli tavoittelliseempaa kuin aiemmin.

– Sen jälkeen olen tajunnut, että nyt pitäisi oikeasti harjoitella, jos aikoo pärjätä.

 

 

Viimeisin askel Enarvin uralla oli seuran vaihto Tampereelta Jyväskylän Kenttäurheilijoihin viime syksynä. Samalla hän muutti Jyväskylään osittain urheilun perässä.

– Olin kuullut JKU:sta niin paljon hyvää. Täällä on niin paljon hyvä esimerkkejä ja upeita ihmisiä. Halusin lähteä kokeilemaan ja katsoa, pitikö se paikaansa, hän sanoo.

– Kyllä se sitten piti ja enemmänkin.

Enarvi hehkuttaa seuraa erityisesti sen yhteisöllisyyden vuoksi.

– Sen huomaa kisoissakin, että olemme porukkana siellä, vaikka kaikki kisaavat yksittäin. Kaikki ovat siellä yhdessä ja kannustavat muita, hän iloitsee.

 

Toukokuussa Enarvi ehti jo alittamaan Suomen Urheiluliiton asettaman alle 23-vuotiaiden EM-kisarajan tuloksellaan 13,69. Kisaraja oli 13,80. Aituri on rajan rikkomiseen tyytyväinen, mutta meno ei ollut vielä parasta mahdollista.

– Kun tietää, että oli tosi hyvä hallikausi ja onnistunut kevät muutenkin, se jätti kyllä nälkää.

Tältä kaudelta Enarvi myöntää odottavansa paljon.

– Odotukset ovat aika korkealla, kun harjoittelu on mennyt hyvin ja olen pysynyt terveenä.

Aikatavoitetta ei ole vielä asetettuna, mutta useampia kymmenyksiä ajasta olisi varaa tiputtaa.

­– Haluaisin haastaa kärkeäkin, kun saan onnistuneita juoksuja.

.

Enarvi uskoo, että vuosikausien telinevoimistelutaustasta on hänelle hyötyä myös aitajuoksussa.

– Ei välttämättä siinä itse juoksussa, mutta vahvuuksiani ovat voima, tehon tuottaminen ja keskivartalon vahvuus.

Hän listaa vahvuudekseen myös irtiottokyvyn niin harjoituksissa kuin kilpailuissakin. Kehitettävää löytyy nopeusominaisuuksista.

– Sileän nopeuden kautta tulee varmasti aitajuoksuunkin tehoa. Se on sellainen ominaisuus, jota itseni pitää kyllä jatkuvasti kehittää, hän sanoo.

 

Seuraavan kerran Enarvi starttaa tänään tiistaina kilpailtavissa Paavo Nurmen kisoissa. Viime aikoina henkistä kanttia vaatinut kauppatieteiden pääsykoeurakka on nyt ohi, joten juoksukin voi kulkea paremmin.

– Nyt kun on saanut pääsykokeet pois alta, tuntuu, että voi keskittyä oikeasti urheiluun. Fiilikset ovat luottavaiset, sieltä voi tulla mitä vaan.

Tulevaisuudessa Enarvi haaveilee aikuisten arvokisoista ja kaikkien yleisurheilijoiden unelmasta olympialaisista.

– Ei vielä seuraaviin, mutta ehkä jo sitä seuraaviin. Suomessa on niin kova taso, että kun pääsee se kolme kisoihin, täytyy tehdä kovasti töitä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .