17-vuotias Nea Hukkanen lähestyy maailman kärkeä kilpa-aerobicissa – edessä jo uran toiset EM-kisat

Jyväskylän Naisvoimistelijoiden Nea Hukkasella, 17, on edessään uransa toistaiseksi tärkein suoritus aerobicparketilla. Hukkanen edustaa Suomea kilpa-aerobicin EM-kisoissa, jotka järjestetään Azerbaidzanin Bakussa 24.–26. toukokuuta. Kaksi vuotta sitten Hukkanen kisasi EM-kilpailuissa trio-ohjelmassa seurakavereidensa Inka Kolhon ja Maija Jalosen kanssa, mutta nyt Nea esiintyy yksin 15-17 -vuotiaiden sarjassa (AG2). Kyseessä on jyväskyläläisittäin ensimmäinen yksilökilpailijan arvokisaedustuspaikka kilpa-aerobicin FIG-lajiliiton, eli kansainvälisen voimisteluliiton alla.

– Kyllähän tässä vähän jo jännitystä on, Hukkanen myöntää.

 

Hän treenaa 6-8 viikkossa, jotta vain minuutin ja 15 sekuntia kestävä kilpaohjelma sujuisi mahdollisimman virheettömästi. Treeneissä hän hioo ohjelmaa yleensä lyhyemmissä pätkissä valmentaja Kreeta Nevantauksen valvovan silmän alla. Lyhyt, mutta raskas suoritus on yhdistelmä vaativia asentoja, hyppyjä ja punnerruksia, sekä rohkeaa ja luovaa esiintymistä.

– Arvostelu koostuu teknisistä pisteistä, joissa keskitytään liikkeiden puhtauteen, sekä taiteellisista pisteistä, joissa huomioidaan esiintyminen ja eläytyminen. Lisäksi ohjelmalle määritellään vaikeusarvo, joka vielä lisätään pisteisiin, Nevantaus selostaa.

Teoreettinen maksimipistemäärä on 25 ja aikuisten sarjassa maailman huiput liikkuvat 23 pisteen tienoilla. Hukkanen teki edellisissä kisoissaan ennätyspisteensä 19,9, mikä on juniorisarjaan kova tulos.

 

Lukiossa ensimmäisen vuoden päättävä Hukkanen on harrastanut lajia kahdeksan vuotta.

– Harrastin pienenä telinevoimistelua ja näin jossain kisoissa kilpa-aerobiccia. Totesin äidille, että harrastan telinevoimistelua vain sen takia, että minusta tulee isona aerobiccaaja.

Nean monipuolisesta liikuntataustasta on hyötyä vaativissa suorituksissa. Lajivalikoimaan kuuluu muun muassa hiihto, joka jäi tosin viime talvena vähiin säännöllisten aerobictreenien ohessa.

– Nean motorinen perusosaaminen on niin vahvaa, että tällainen lajiosaaminen on helppo rakentaa siihen päälle, Nevantaus kehuu suojattiaan.

Hukkasen ohjelman vaikeustaso on valmentajan mukaan aivan huippuluokkaa Suomessa ja maailman huipullakin kilpailukelpoinen. Kehitettävääkin toki löytyy.

– Ainakin esiintyminen ja itsevarmuus ovat sellaisia juttuja. Yleisöstä tulee aina vähän ylimääräistä jännitystä, Nea itse arvioi.

 

Tulevissa EM-kisoissa tavoitteet ovatkin omassa tekemisessä, ilman menestyspaineita.

– Haluan saada ehjän suorituksen ja kaikki vaikeusliikkeet läpi. Ja hyvän kokemuksen. Ei ole mitään sijoitustavoitetta, Hukkanen kertoo.

– Tämän kauden kilpailujen perusteella jopa finaalipaikka on mahdollinen, mutta se vaatii kyllä huippusuorituksen. Ei kuitenkaan luoda tarkkoja tavoitteita, kun Nealla on kuitenkin edessään vasta toiset arvokilpailut, Nevantaus täydentää.

Haastattelun päätteeksi Hukkanen osoittaa hyvän huippu-urheilijan ominaisuuksia kiittämällä omatoimisesti tukijoukkojaan.

– Kiitos valmentajille ja meidän treeniporukalle. Meillä on tosi tiivis porukka ja on aina kiva tulla treeneihin, mistä saa paljon voimaa arkeen. Sitten äidille kiitokset, että jaksaa kuljettaa päivästä toiseen harkkoihin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .