Koronavirus siirsi japanilaisten olympiaunelmia vuodella – Tokion kesäkisojen vapaaehtoiset suunnittelevat jo ensi vuotta

Tokio valmistautui kisoihin harvinaisella tavalla etuajassa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Tokion 2020 kesäolympialaisten lykkääntyminen vuodella satutti kisajärjestelyistään ylpeitä japanilaisia. Tokio valmistautui kisoihin harvinaisella tavalla etuajassa, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK taipui koronaviruspandemian edessä väistämättömään siirtopäätökseen.

Monet kisojen vapaaehtoiset, kuten 19-vuotias opiskelija Ami Endo, ovat odottaneet Tokion olympiajuhlaa siitä saakka, kun kaupunki päätti hakea kisoja.

–  Olin koulussa ala-asteella, kun aloin toivoa, että Japani saisi kisat, Endo kertoi kisojen siirtopäätöksen jälkeen uutistoimisto AFP:lle.

Endo pyrki ja tuli myös valituksi Tokion kisojen kymmenien tuhansien vapaaehtoisten joukkoon.

–  Minulle olympiakisat merkitsevät ainutlaatuista kokemusta elämässäni. Se on jotain, jota rahalla ei voi ostaa, Endo selitti innokkuuttaan.

Endon unelmat siirtyivät koronapandemian takia vuodella kesään 2021. Endolle oli heti kipeän päätöksen jälkeen selvää, ettei hän pyri seuraavanakaan vuonna mihinkään muuhun kesätyöhön kuin vapaaehtoiseksi kisoihin.

Pettymykseen Endo sanoi saavansa lohtua ajatuksesta, että kisojen siirto kirpaisi niin monia japanilaisia.

56 vuoden odotus edelliskisoista

Chizuko Yabusaki, 63, muistaa hämärästi Tokion edelliset kesäkisat vuodelta 1964. Hän seurasi kisojen avajaisia silloin harvinaisesta väritelevisiosta.

–  Muistan elävästi sen näkymän sekä jännityksen, kun kannustimme kadulla maratonjuoksijoita, Yabusaki kertoi.

Yabusaki ryhtyi tällä kertaa vapaaehtoiseksi hyödyntääkseen espanjan ja portugalin taitojaan. Lisäksi hänellä on kokemusta jalkapallon 2002 MM-kisojen vapaaehtoistehtävistä. Japani jakoi silloin kisaisännyyden Etelä-Korean kanssa.

–  Vapaaehtoistyössä voi kokea sellaista iloa ja tunteiden paloa, mikä ei ole mahdollista kuin kisojen ruohonjuuritasolla, Yabusaki selitti.

Yabusaki myös kertoi, että hän toimii "ehdottomasti" vapaaehtoisena kesään 2021 lykätyissä Tokion kisoissa. Siirtopäätöksen hyväksyminen oli hänelle suhteellisen helppoa perheen ansiosta. Kesällä on nyt tavallista paremmin aikaa yhdessäoloon lastenlasten kanssa.

Japanilaiset hurmaantuivat kanadalaisvieraisiin

Tokion lähellä Sagamiharassa valmistauduttiin toivottamaan Brasilian ja Kanadan joukkueet tervetulleiksi, kun kisoista tehtiin siirtopäätös. Se tuli kipeällä tavalla, kun Kanada ensin ilmoitti, ettei se lähetä urheilijoita mihinkään vuoden 2020 urheilutapahtumiin.

Muutamat muut maat tekivät samanlaiset päätökset, minkä seurauksena KOK taipui väistämättömään päätökseensä.

–  Kanadan olympiakomitea teki päätöksensä huolehtiakseen urheilijoistaan, mutta meidän kannaltamme se oli tietenkin harmillista, paikallisia järjestelyitä johtava Hisashi Kikuchihara totesi.

Päätös kirpaisi, mutta Kanada ja Brasilia ovat nyt vahvistaneet, että ne sijoittavat joukkueensa Sagamiharaan myös ensi kesän kisoissa.

Kanadan eri lajien joukkueita kävi Japanissa kilpailemassa jo kesällä 2019 tutustuakseen paikallisiin oloihin. Sagamiharassa ihmiset samaistuivat vieraisiin niin, että kaupungista matkasi kanadalaisten kannatusryhmiä Tokiossa järjestettyihin kilpailuihin.

–  Tunnelma oli mahtava. Meitä oli 400 ihmistä vastaanottamassa Kanadan joukkueita, paikallishallinnon edustaja Zenzaburo Miyano muisteli.

Yoshimi Koike oli yksi niistä, jotka hellivät kanadalaisvieraita ruoka-annoksin. Nyt hän odottaa jo ensi kesää ja kanadalaisia tuttuja.

–  Haluan toivottaa heidät vielä lämpimämmin tervetulleiksi kuin viime vuonna, Koike suunnitteli.

Valmistelut jatkuvat kriisin keskellä

Japanilaisten unelmien uhkana on edelleen maailmalla leviävä koronavirus. Kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Toshiro Muto paljasti pelot Guardianin haastattelussa.

–  Kukaan ei voi luvata varmasti, että pandemia saadaan hallintaan ensi kesäksi, Muto totesi.

–  Meillä on päätös kisojen siirrosta vuodella, emmekä voi muuta kuin tehdä kovasti työtä kisojen eteen. Tietenkin me toivomme, että selviämme koronaviruskriisistä siihen mennessä.

Tokion olympialaisten on määrä alkaa 23. heinäkuuta 2021.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.