Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poikkeukselliset liikuntaolot vaikuttavat etenkin ikäihmisiin ja koululaisiin

Koronavirusepidemia koettelee koko Suomea, ja myös suomalaisen liikkujat joutuvat etsimään uusia ratkaisuja epidemian aiheuttamissa poikkeusoloissa.

Hallituksen tekemien linjausten mukaan valtaosa uimahalleista ja kaupunkien sisäliikuntapaikoista ovat sulkeneet ovensa. Myös monet kuntosalit ovat kiinni. Suomalaisia on ohjeistettu vähentämään sosiaalisia kontakteja. Yli 70-vuotiaita eli koronaviruksen riskiryhmää on kehotettu rajoittamaan liikkumistaan.

UKK-instituutin johtaja ja lääketieteen tohtori Tommi Vasankari pitää yhteiskunnan vahvoja linjauksia äärimmäisen tärkeinä, mutta painottaa, että suomalaiset voivat edelleen liikkua monipuolisesti.

–  Minä tulkitsen sen siten, että ongelmana ei ole ulko-oven avaaminen tai pihamaalla kävely, vaan infektion tarttumisen ehkäiseminen. Jos liikkuu luonnossa, koronavirus tuskin siellä hyppää silmille, Vasankari sanoo.

Pääministeri Sanna Marin viestitti torstaina, että nyt ei ole porukassa pelattavien pallopelien aika. Ulkona voi liikkua, ohjenuorana turvavälin pitäminen muihin ihmisiin.

–  Me voimme edelleen liikkua valtavan monipuolisesti ja hyvin, mutta voittopuolisesti se on yksinään tapahtuvaa liikuntaa, Vasankari sanoo.

UKK-instituutin liikuntasuositusten mukaan aikuisen pitäisi saada reipasta liikuntaa ainakin 2,5 tuntia viikossa. Lihaskuntoa tulisi harjoittaa kaksi kertaa viikossa.

Iäkkäiden ja koululaisten aktiivisuuteen panostettava

Kun suomalaiset majoittuvat sisätiloihin, passivoituminen uhkaa. Vasankarin mukaan iäkkäämmät ihmiset ja koululaiset ovat poikkeuksellisten liikuntaolojen kärsijöitä.

–  Monella ikäihmisellä on tähän vuodenaikaan niukasti liikuttu puolivuotinen takana, esimerkiksi liukkauden takia. Nyt jos keväällä ja kesällä tapahtuva liikunnallisempi jakso otetaan tältä vuodelta pois, ensi talvena ollaan pomminvarmasti heikommilla,Vasankari povaa.

Lasten liikuntamäärä laskee, kun koulujen, liikuntapaikkojen ja urheiluseurojen ovet ovat säpissä. Vasankari sanoo, että kokonaisliikkumisen määrässä "turpiin tulee usealla rintamalla".

–  Jää pois koulumatkat, koulupäivän aikana tapahtuva liikkuminen, koululiikunta sekä vapaa-ajan johdetut liikuntaharrastukset. Ainoa, mikä jää, on muu omatoiminen liikunta.

–  Hartaasti toivon, että koulun opettajat pystyvät hyödyntämään etäopetusta myös liikunnassa ja fyysisessä aktiivisuudessa.

Luontokohteissa kuhisee, mutta "saldo jää miinukselle"

Suomalaiset ovat löytäneet tiensä viime viikosta lähtien kiitettävästi luontoreiteille. Metsähallitus joutui viime viikonloppuna jo hillitsemään ihmisiä, kun pääkaupunkiseudun luontokohteet ruuhkautuivat ulkoilijoista.

Metsähallitus suositteli liikkujia pohtimaan vähemmän suosittuja luontokohteita ja ohjeistaa fyysiseen etäisyyteen esimerkiksi reittien taukopaikoilla.

Poikkeustilanne näkyy nyt myös suomalaisliikkujien kuluttamisessa. Kotiliikuntavälineiden hankkiminen on noussut merkittävästi, kertoi Suomen suurimpiin kauppapaikkoihin lukeutuva <Company>Tori.fi</Company>. Tämänhetken hittituotteita ovat esimerkiksi kuntopyörä, käsipainot ja painonnostopenkki.

Voisiko nykyisessä tilanteessa piillä myös mahdollisuus siihen, että suomalaiset innostuvat liikkumaan yhä enemmän – niin luonnossa kuin kotioloissakin?

–  On hienoa, että korvaavia toimenpiteitä löytyy. Pankkitermejä käyttääkseni uskon kuitenkin, että tässä jäädään saldossa miinukselle, kun ajatellaan, miten paljon liikuntaa poistuu esimerkiksi koulujen sulkeutumisen ja harrastustoiminnan loppumisen kautta,Vasankari selvittää.