Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Fluorivoiteet pakottavat huoltajat maskiin – maajoukkueen rekalla tehdään millintarkkaa työtä myös työterveysasioissa

Huoltopäällikkö Aki Hukka (vas.) esitteli hiihtohuollon työskentelyoloja Salpausselän kisoissa Lahdessa. Antti Suoniemi käyttää suojamaskia harjatessaan suksen pohjaa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Suksihuoltaja Heikki Köykkä astuu maajoukkueen huoltorekkaan ja ottaa paikkansa lähimmästä työpisteestä. Kaikki ei ole kohdallaan. Köykkä kiepahtaa työpöydän päätyyn ja vetää pöydän sentilleen oikeaan kohtaan.

Katossa on punainen teippi ja pöydän yläreunassa toinen. Niiden pitää olla linjassa.

–  Kaiken täytyy olla tarkasti kohdallaan, että tila riittää kaikissa työpisteissä, huoltopäällikkö Aki Hukka selittää.

–  Hienot tilat ja sata neliötä työtilaa, mutta joka sentti on käytössä.

Antti Suoniemi asettaa kasvoilleen maskin, jossa on imuri. Selkäpuolelle on vyötetty suodattimet, jotka ovat kuin hernekeittopurkkeja. Maski-imuriin pukeudutaan fluorivoiteiden takia.

Suoniemi toimi torstaina mannekiinina. Perjantaina aamupäivällä kaikilla huoltorekan sisätiloissa työskentelevillä on maski-imurit kasvoillaan, kun hiihtäjille voidellaan kymmeniä suksipareja.

–  Kaasut ja pöly aiheuttavat terveysriskin. Fluorivoiteet eivät ole leikin asia, Hukka korostaa.

–  Perusparafiiniharjauksen yhteydessä irtoava pöly ei varmasti ole terveellistä keuhkoissa, mutta siinä työssä riittää kevyt suoja. Fluori edellyttää järeää maskia, kun niitä käsittelee ammatikseen.

Viesti viikonloppuvoitelijoille

Työtilan molemmissa päädyissä on tehokkaat ilmanpuhdistimet. Ne raikastavat ilman 5–10 minuutissa, kun fluoripulvereiden poltto on lopetettu.

–  Voiteesta irtoaa ilmaan fluoripölyä ja fluorikaasua. Kaasu vapautuu ilmaan, kun voiteen yli ajetaan 200-asteisella raudalla, Hukka kertoo.

Fluoreja on käytetty 1980-luvulta. Terveysriskiä ei heti ymmärretty, mutta sairastumiset herättivät. Ne aiheuttavat ainakin fluorikuumetta.

–  Jos aineille altistuu oikein kunnolla, niille herkistyy. Sen jälkeen kuume voi nousta, jos vain käy tilassa, jossa on käsitelty fluoria, Hukka vahvistaa.

Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kieltää fluorivoiteiden käytön ensi kaudeksi. Hukka valistaa silti pulvereiden haitoista edelleen, sillä ne kielletään väin FIS:n hallinnoimista tapahtumista.

Kansallisissa kisoissa ja laturetkillä saa jatkaa entiseen tapaan. Eikä pulverista luovuta, sillä fluorivoiteet parantavat tulosta jopa puolellatoista minuutilla miesten 15 kilometrillä.

–  Kaikkien pitäisi suhtautua vakavasti fluorivoiteiden terveyshaittoihin, mutta toki viikonloppuvoitelijalle riittää kevyempi suoja kuin ammattilaiselle. Kokonaamari riittää. Ei tarvitse hankkia tuhannen euron maski-imuria.

Edelläkävijän roolissa

Fluorikiellon taustalla on myös ympäristöajattelu. Ne ovat ongelmajätettä.

–  Olemme lajitelleet voitelujätteet kauden alusta, Hukka kertoo.

Siklausjäte ja pöly kerätään laatikoihin, muu roska jätesäkkeihin. Voidejätettä on kertynyt Salpausselän kisoihin mennessä 25–30 kiloa. Kauden päätteeksi törky viedään Riihimäen ongelmajätelaitokseen.

–  Saimme ensimmäiset jätteiden kierrätysohjeet pohjoismaisella kiertueella Meråkerissa ja nyt täällä Lahdessa. Eli olemme jätteiden käsittelyssä edelläkävijöitä, Hukka toteaa.

Hukka esittelee ylpeänä myös huoltorekan ovenpielessä olevan ohjeistuksen. Työturvallisuusohje on liiton ja huoltoryhmän oma idea.

Ohjeessa listataan työnantajan ja työntekijöiden velvoitteet. Jokaisen vastuulla on ilmoittaa havaitut puutteet ja epäkohdat.

Ohjeistus on ilmeisen toimiva.

–  Täytyy koputtaa puuta, sillä pienillä haavoilla on selvitty, Hukka sanoo tyytyväisenä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut