Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Seura hyllytti Team Uniquen muodostelmaluistelun päävalmentajan tehtävistään toistaiseksi

Liitto on pyytänyt seuralta selvitystä, onko valmentajalla edellytykset jatkaa työssään. Lehtikuva / Roni Rekomaa

STT

Epäasialliseen käytökseen syyllistynyt Team Unique -muodostelmajoukkueen päävalmentaja hyllytettiin tehtävistään toistaiseksi maanantaina. Helsingfors Skridskoklubb -seuran eli Helsingin Luistinklubin (HSK) muodostelmaluistelujoukkueen Team Uniquen päävalmentajana toimii Mirjami Penttinen. Hän valmensi seuran maailmanmestaruuteen vuonna 2013.

Penttinen sai perjantaina Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnalta vuoden kilpailukiellon. Kilpailulautakunnan päätöksen mukaan valmentaja syyllistyi urheilun eettisten sääntöjen rikkomiseen muun muassa käyttämällä toistuvasti valmennettaviaan kohtaan epäasiallista kieltä, huutamalla ja nöyryyttämällä.

–  Päätökseen tutustumisen jälkeen (seuran) hallitus päätyi kokouksessaan vapauttamaan valmentajan työntekovelvoitteistaan, HSK:n puheenjohtaja Pirjo Hellä kertoi STT:lle lähettämässään tiedotteessa.

Hellä ei halunnut vastata STT:lle puhelimitse valmentajaan tai hänen hyllytykseensä liittyviin kysymyksiin. Valmentajan hyllytyksestä kertoi aiemmin Yle. STT ei tavoittanut maanantaina Penttistä kommentoimaan asiaa.

Liitto: Valmentajalla valtavat paineet jatkaa tehtävässään

Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Outi Wuorenheimo arvioi, että valmentajalla on valtavat paineet jatkaa runsaasti julkisuutta saaneen tapahtuman jälkeen tehtävässään.

–  Toivotaan, että seura tekee vakavat ratkaisut sen suhteen, mikä valmentajan jatko seurassa on. Lasten ja nuorten kanssa toimiminen on tältä pohjalta melko haastavaa, Wuorenheimo sanoi STT:lle.

Liitto on pyytänyt seuralta selvitystä, onko valmentajalla edellytykset jatkaa työssään. Wuorenheimo kertoi, ettei ole kuullut, aikooko valmentaja valittaa liiton kilpailukiellosta Urheilun oikeusturvalautakuntaan.

Liitto ei ole halunnut julkistaa muodostelmaluisteluvalmentajan nimeä tai seuraa. Myöskään seura ei halunnut maanantaina tulla julkisuuteen omalla nimellään, mutta vahvisti valmentajan vapauttamisen työtehtävistään.

STT kertoo seuran ja valmentajan, koska kyse on paljon julkisuutta saaneesta huippu-urheilusta ja tunnetusta valmentajasta. Lisäksi muodostelmaluistelusta on tullut suosittu harrastelaji.

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina, että valmentaja osallistui viikonloppuna kisamatkalle Puolaan. Wuorenheimo oli tietoinen valmentajan matkasta.

–  Kilpailukielto ei kiellä matkustamista tai ostamasta pääsylippua kisoihin. En tiedä, onko hän ollut valmentajan roolissa kilpailuissa. Tietojeni mukaan seura on ohjeistanut valmentajaa kunnioittamaan päätöstä. Kilpailumatka oli alkanut jo aiemmin kuin päätös kilpailukiellosta tuli perjantaina.

"Tapaus tuli yllätyksenä"

HSK pahoitteli tiedotteessaan valmentajansa epäasiallista käytöstä.

–  Olemme järkyttyneitä esille nousseista tapahtumista ja hyvin pahoillamme niiden puolesta, jotka ovat joutuneet kohtaamaan julkisuudessa ja raportissa esille nousseita asioita.

Taitoluisteluliiton toiminnanjohtaja Wuorenheimo ei halunnut kertoa, onko kyseisen valmentajan työskentelytavoista tullut palautetta urheilijoilta tai heidän lähipiiristään.

–  Emme kommentoi yksittäisiä tapauksia ulospäin. Ne käsitellään erikseen asianmukaisissa instansseissa, Wuorenheimo totesi, mutta sanoi julkisuuteen nousseen tapaukseen tulleen yllätyksenä.

STT pyysi kilpailukieltopäätöstä sekä Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK) tekemään raporttia Taitoluisteluliitolta, mutta niitä ei luovutettu tietosuojasyihin vedoten. Myöskään SUEK ei antanut raporttiaan julkaistavaksi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Nöyryyttävä valmentaja voi aiheuttaa nuorelle ongelmia aikuisikään asti 19.1.2020 18:07

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut