Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Toyota Gazoo Racing WRT

Ari Mäntylä

Kuljettajat kaudella 2020: Sebastien Ogier, Elfyn Evans, Kalle Rovanperä, Takamoto Katsuta.

Tommi Mäkisen johtama Toyotan rallitalli valloitti valmistajien maailmanmestaruuden kaudella 2018. Ott Tänak vei nimiinsä kuljettajien maailmanmestaruuden Toyotalla vuonna 2019. Tallipäällikkö Mäkisen mukaan Toyota Gazoo Racingin tavoite kaudelle 2020 on voittaa sekä kuljettajien että valmistajien maailmanmestaruus.

Tänak voitti kaudella 2019 kuusi MM-rallia: Ruotsin, Chilen, Portugalin, Jyväskylän, Saksan ja Walesin. Kaudella 2018 Tänak voitti Argentiinan, Jyväskylän, Saksan ja Turkin rallit. Se riitti kolmanteen sijaan kuljettajien MM-sarjassa.

Tänak on siis vastannut kymmenestä Toyotalla ajetusta voitosta sinä aikana, kun Toyota palasi MM-ralleihin kaudella 2017. Jari-Matti Latvala on voittanut kahdesti: vuonna 2017 Ruotsissa ja vuonna 2018 Australiassa. Kaudella 2019 Latvalan paras tulos oli kaksi kolmatta sijaa. Ne eivät riittäneet tallipaikkaan kaudelle 2020.

Toyota tavoitteli tuplamestaruutta myös kaudella 2019, mutta automerkkien mestaruus meni Hyundaille. Tuplamestaruus tallille oli tulossa jo kaudella 2018, mutta Tänak keskeytti kolme kertaa jäähdytinvikaan, kun Latvalan autosta hajosi laturi Meksikon ja Sardinian ralleissa. Ilman teknisiä ongelmia Tänak olisi vienyt kuljettajien mestaruuden. Hän oli kauden nopein kuljettaja.

Toyotan rallitalli selviytyi mainiosti jo ensimmäisestä kaudestaan rallin MM-sarjassa vuonna 2017. Jari-Matti Latvala voitti Ruotsin MM-rallin ja Esapekka Lappi valloitti Jyväskylän MM-ralliin. Latvala ajoi lisäksi kaksi kakkossijaa: Monte Carlon rallista tammikuussa ja Sardinian rallista kesäkuussa. Tallin viidennen palkintopallisijan otti Juho Hänninen ajamalla Jyväskylän MM-rallissa kolmanneksi.

Toyotan rallitoiminta ulottuu vuoteen 1957. Merkin menestysvuodet ajoittuvat 1990-luvulle. Toyota voitti valmistajien maailmanmestaruuden vuosina 1993, 1994 ja 1999. Kuljettajien maailmanmestareiksi Toyotalla ovat ajaneet Carlos Sainz vuosina 1990 ja 1992, Juha Kankkunen vuonna 1993 ja Didier Auriol vuonna 1994.

Toyotan rallitallin kotipaikaksi on rekisteröity Jyväskylä. Rallitallin hallinto, kehitysosasto ja testaus ovat Jyväskylässä. Syksyllä 2018 Toyotan rallitallille valmistuivat toimitilat Viron Tallinnaan, missä WRC-autot rakennetaan ja huolletaan.

Kommentoi

Mainos: Nikotiinipussit.com

Haaparannan nuuskarallia ei pysäytä pandemiakaan

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut