Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Supercellin perustajat pumppaavat rahaa TPS:ään, Paananen uskoo urheilullisen panostuksen kannattavan

TPS:n pääomistajat, Supercell-peliyhtiön suurosakkaat Ilkka Paananen (vasemmalla) ja Mikko Kodisoja tapasivat tiedotusvälineitä Helsingissä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Jääkiekon SM-liigan syksyn puheenaihe on ollut perinneseura Turun Palloseuran huono menestys. TPS:ssä on ollut syyskauden mittaan turhan paljon turbulenssia eli heilahtelua.

TPS:ää kolmatta kautta päävalmentaneen Kalle Kaskisen työsopimus katkesi dramaattisesti marraskuun alussa Jyväskylässä. Kaskinen ehti ennen Liigan perjantaista JYP–TPS-ottelua vetää Hippoksella päiväharjoitukset, mutta illalla liigapelissä vastuuvalmentajana työskenteli jo Marko Virtanen.

Tätä ennen lokakuussa TPS:n urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki oli ristipaineessa irtisanoutunut työstään.

–  Seisoimme Anteron tekemien valintojen takana. Hän päätti lähteä itse, TPS:n enemmistöomistajiin kuuluva mobiilipeliyhtiö <Company>Supercellin </Company>toimitusjohtaja Ilkka Paananen kertoo.

Hän on Supercellin toisen perustajan Mikko Kodisojan tavoin pumpannut viime vuodet kosolti rahaa konkurssikypsään TPS:ään. Paanasen mukaan kahdeksan miljoonan euron panostus ei arviona osu pahasti ohi.

–  Uskomme loppupeleissä, että urheilullinen panostus kannattaa. Riippuu tarkasteltavasta aikaperspektiivistä, saammeko omiamme takaisin, Paananen sanoo.

Mustavalkoinen TPS-sydän

TPS:llä olisi eväitä olla yksi Suomi-kiekkoilun suurseuroista. Sellainen se oli SM-liigassa vielä vuosituhannen taitteessa, jolloin seura juhli kultasormisen päävalmentajansa Hannu Jortikan komennossa triplamestaruutta 1999–2001.

Sen jälkeen Kai Suikkasen valmennusopeilla tuli Suomen mestaruus 2010. Sitten alkoi korpivaellus. TPS oli vuosina 2013–15 kolme kertaa peräkkäin runkosarjassa katastrofaalisesti 13:s.

Ari-Pekka Selinin ja hänet päävalmentajana korvanneen Kaskisen johdolla kurssi kääntyi runkosarjassa, mutta laadukkaan pelaajiston joukkue pettyi pudotuspeleissä kevät toisensa jälkeen.

TPS on joutunut taloudellisia tappioita paikatakseen myymään huippupelaajiaan.

–  Sillä pystyttiin pitämään seuran talous siedettävänä. Se ei ole terve tilanne. Nenä ei ole vielä vedenpinnan yläpuolella, Paananen kuvailee TPS:n taloustilannetta.

Paananen ja Kodisoja ovat menestyvän Supercellin voimahahmoina Suomen suurimmat veronmaksajat. Pyyteettömältä vaikuttaa heidän suhde turkulaiseen TPS:äänkin.

–  Nuorena poikana juostiin Kupittaan hallissa irtokiekkojen perässä. Silloin tuli hengitettyä TPS:ää, Kodisoja muistelee.

–  Katsoin Kupittaalla TPS:n peliä ensi kertaa varmaan kuusivuotiaana. Sydämeni on TPS:n väreissä mustavalkoinen, Paananen kertoo.

Vahvoja rekrytointeja

Paananen ja Kodisoja arvioivat bisnesmenestyksensä salaisuudeksi sen, että he ovat pestanneet osaavia työntekijöitä oikeille paikoille. Sama filosofia on nyt käytössä TPS:ssä: seuran hallitukseen nimitettiin elokuussa uudeksi jäseneksi kotimaisen kiekkovalmennuksen vanhempi valtiomies Erkka Westerlund ja hiljattain urheilujohtajaksi Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama, joka aloittaa toimessaan ensi vuonna toukokuun alussa.

–  Kaikki onnistuminen lähtee ihmisistä. Haluamme pestata oikeat ihmiset oikeille paikoille, Paananen sanoo.

TPS:ää valmentava Virtanen siirtyy ensi kaudella raumalaisen Lukon A-nuorten päävalmentajaksi. TPS:n tulevaa päävalmentajaa voidaan toistaiseksi vain arvailla.

–  Westerlund ja Urama ovat oikeita henkilöitä päättämään siitä asiasta, Paananen kommentoi.

TPS:n heikko menestys on heijastunut yleisömäärissä. Turkuhallissa on ollut tyhjää tilaa. Vuoden 1991 MM-kotikisoihin valmistunut Artukaisten areena jää ennen pitkää TPS:n kotipyhättönä historiaan, kun Turkuun puuhataan kaupungin keskustan tuntumaan uutta monitoimiareenaa, tapahtumakeskusta.

–  Turun Ratapihahanke etenee vahvasti, Paananen vakuuttelee.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut