Huuhkajien lento hyytyi toisella jaksolla

Ari Mäntylä, Tapio Keskitalo / STT

Suomi johti EM-karsintaottelua Kreikkaa vastaan ensimmäisen jakson jälkeen 0–1, mutta isännät olivat vahvempia toisella jaksolla. Petros Mantalos hyödynsi Suomen alakerran hädän 47. minuutilla ja yllätti maalivahti Jesse Jorosen: 1–1

Kreikan painostus jatkui ja Suomi oli hätää kärsimässä. Galanopoulus pääsi tuikkaamaan Kreikan 2–1 -johtomaalin ottelun 70. minuutilla. Kun Suomi ei pystynyt edes tasoitukseen, joutuivat Huuhkajat lentämään Suomeen tappion kera.

– Vähän oltiin vaiheessa koko ajan, eikä päästy peliin mukaan, Teemu Pukki sanoi Nelosen haastattelussa.

– Mutta koko joukkue saa olla tyytyväinen karsintoihin, Pukki jatkoi.

 

Pukki viimeisteli EM-karsintojen kymmenennen maalinsa, kun Suomen ja Kreikan välistä ottelua oli kulunut runsaat 26 minuuttia.

Suomen maalivahfi Jesse Joronen antoi pitkän avauksen, jonka Pukki otti haltuun keskikentällä ja lähti pallon kanssa kohti Kreikan maalia. Kreikan puolustus pelasi huolimattomasti ja Pukki pääsi läpiajoon. Pukki viimeisteli varmasti tilanteeksi 0–1 Suomelle. Maali oli Pukin 25:s Suomen maajoukkueessa.

Avausjakson lopulla Joronen torjui Tasos Bakasetaksen huippupaikan ja turvasi Suomen johdon. Viitisen minuuttia ennen taukovihellystä Joni Kaukolla oli paikka viedä Suomi kahden maalin johtoon, mutta Kreikan maalivahti torjui napakan laukauksen.

Mitä Suomen tappio tarkoittaa EM-lopputurnauksen ohjelman kannalta? Suomi jää EM-lopputurnauksen arvonnoissa neljänteen koriin. Voitolla Suomi olisi noussut todennäköisesti lohkokakkosten vertailussa 6–8 parhaan joukkoon ja olisi päässyt EM-lopputurnauksen arvonnoissa kolmanteen koriin.

Kolmoskori olisi tuonut lähtökohtaisesti hivenen helpomman EM-alkulohkon kuin neloskori.

Lopullisia turnauslohkoja sekoittaa kuitenkin kisojen pelaaminen useassa maassa, poliittiset syyt ja Kansojen liiga, josta neljä maata lunastaa turnauspaikan.

Näin syntyi Teemu Pukin kymmenes maali EM-karsinnoissa ja 25:s Suomen maajoukkueessa. Markku Ulander

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on kieltänyt seuraavien maiden keskinäiset pelit alkulohkoissa: Armenia – Azerbaidzhan, Bosnia-Hertsegovina – Kosovo, Venäjä – Kosovo, Serbia – Kosovo, Espanja – Gibraltar ja Ukraina – Venäjä.

Näistä maista Venäjä, Ukraina ja Espanja nähdään varmuudella lopputurnauksessa. Lisäsi kisapaikkansa ovat jo varmistaneet Itävalta, Belgia, Kroatia, Tshekki, Englanti, Suomi, Ranska, Saksa, Italia, Hollanti, Puola, Portugali, Ruotsi ja Turkki.

EM-turnausta pelataan ensi kesänä peräti 12 eri maassa. Kisaisännät pelaavat automaattisesti alkulohkonsa pelejä kotimaassaan, mikäli selviävät lopputurnaukseen.

Tarkempia vastauksia siihen, missä Suomi lopputurnausta pelaa ja mitä maita vastaan, saadaan vasta tiistai-iltana karsintojen päätösotteluiden jälkeen.

Bukarestissa 30. marraskuuta järjestettävissä arvonnoissa lopputurnausjoukkueet on jaettu neljään arvontakoriin.

Ykköskoriin sijoitetaan karsintojen kuusi parasta lohkoykköstä. Kakkoskoriin tulevat muut lohkovoittajat ja kaksi parasta lohkokakkosta.

Kolmoskorissa ovat lohkokakkosten vertailussa sijoille 3–8 yltäneet maat. Neloskorissa ovat kaksi heikointa lohkokakkosta ja myöhemmin Kansojen liigasta kisapaikan lunastavat maat.

Oman mausteensa lopullisiin turnauslohkoihin tuo Kansojen liiga, sillä sen pudotuspelit pelataan vasta Bukarestin arvontojen jälkeen.

Mikäli pudotuspeleistä kisoihin raivaa tiensä kisaisäntämaita, ne sijoitetaan automaattisesti lohkoihin, joita pelataan niiden omalla maaperällä.

Tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto Suomen lohkoksi on Kööpenhaminassa ja Pietarissa pelattava B-lohko, jossa vastustajiksi ovat tyrkyllä maailmanlistan ykkönen Belgia, Tanska ja Venäjä.

Muutkin vaihtoehdot ovat kuitenkin yhä mahdollisia. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi sunnuntaina, että Pietarin ja Kööpenhaminan isännöimä lohko miellyttäisi kaikkein eniten.

– Pietarissa on iso stadion, joten saisimme vähän isomman lippukiintiön. Lisäksi matkat olisivat lyhyitä. Fanien matkustaminen olisi ekologisempaa ja halvempaa, Lahti sanoi.

Kyseinen vaihtoehto olisi lähtökohtaisesti myös Palloliitolle halvempi ja vaivattomampi kuin muutamat muut lohkot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.