Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Australian MM-ralli peruttu maastopalojen takia, Hyundai vei merkkimestaruuden

Jari-Matti Latvala kaasutteli Australian rallipoluilla vuosi sitten. Lehtikuva/AFP

STT

Viikonlopuksi kaavailtu Australian MM-ralli on peruttu suurten maastopalojen takia. Kilpailun oli määrä alkaa torstaina. Maastopalot ovat riehuneet etenkin Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jonka pohjoisosassa ralli oli tarkoitus ajaa.

Kauden päätöskisan peruuntuminen varmistaa Hyundaille valmistajien mestaruuden. Talli johti Toyotaa 18 pisteellä Espanjan MM-rallin jälkeen.

Järjestäjien mukaan asiasta päätettiin perusteellisten keskustelujen jälkeen, joihin osallistuivat muun muassa Uuden Etelä-Walesin osavaltion hallintoa, Kansainvälinen autourheiluliitto FIA ja paloviranomaisia. Aluksi järjestäjät suunnittelivat kisan järjestämistä lyhennetyllä reitillä, mutta lopulta peruminen oli ainoa vaihtoehto.

–  Ottaen huomioon kaikkien edun ja turvallisuuden, rallia ei ole sopivaa järjestää, tapahtuman edustaja Andrew Papadopoulos sanoo.

Rallin kuljettajat ovat jo paikalla Australiassa, mutta ovat joutuneet seuraamaan tilannetta voimattomina.

–  Tämä on todella sääli asukkaille ja paikallisille, että tällainen luonnonkatastrofi kohtaa heitä. Pidän päätöstä rallin perumisesta ehdottoman oikeana. Ei ole syytä riskeerata kenenkään elämää, jotta me pääsisimme ajamaan rallia, MM-sarjassa kahdeksanneksi päätynyt Teemu Suninen kommentoi tiedotteessaan.

–  Olemme surussa mukana, ja valmiina tarjoamaan apuamme.

Suninen matkusti Australiaan Japanin kautta. Ford-kuljettaja kävi jo valmistautumassa ensi kauteen, sillä Japanin ralli tulee uutena mukaan MM-sarjaan.

Hätätila palojen takia

Uuteen Etelä-Walesiin julistettiin maanantaina hätätila maastopalojen takia. Ralli oli tarkoitus ajaa Coffs Harbourissa osavaltion pohjoisosassa.

Paloissa on kuollut toistaiseksi kolme ihmistä ja yli 150 kotia on tuhoutunut. Monilla alueilla asukkaita on kehotettu jättämään kotinsa.

–  Ajatuksemme ovat Uuden Etelä-Walesin yhteisön parissa, etenkin niiden, jotka ovat menettäneet rakkaansa, elantonsa tai kotinsa, Papadopoulos jatkoi.

Toyotan virolaiskuljettaja Ott Tänak varmisti maailmanmestaruutensa jo Espanjassa. Tänak ajaa ensi kaudella Hyundain riveissä.

Mäkinen melko tyytyväinen kauteen

Tommi Mäkisen johtama Toyota olisi Australiassa taistellut vielä merkkimestaruudesta. Vaikka toinen perättäinen valmistajien MM-kulta jäi haaveeksi, Mäkinen oli kohtuullisen tyytyväinen kauden antiin.

–  Välillä näytti, että meillä on hyvät mahdollisuudet ajaa merkkimestaruus, mutta siinä ei nyt ihan onnistuttu, Japanista puhelimitse tavoitettu Mäkinen sanoi.

–  Meillä tuli liikaa pistemenetyksiä ja keskeytyksiä. Saimme kuitenkin yhden mestaruuden sekä paljon voittoja.

Toyotan tallipomon mukaan Australian kisan peruminen oli oikea päätös.

–  Nyt puhutaan kuitenkin isosta katastrofista ja paikallisten ihmisten elämästä. Me ehdimme varmasti ajaa vielä rallia. Tärkeintä on, että siellä päässä saadaan ihmisten olot kuntoon.

Mäkisen tiimillä ei ole vielä yhtään kuljettajasopimusta ensi kaudelle, kun Tänak karkasi merkkimestaruuden voittaneen Hyundain leiriin. Suomalaisista jatkosopimusta Toyotan kanssa hinkuu konkari Jari-Matti Latvala. Myös nuoren Kalle Rovanperän on ounasteltu liittyvän Mäkisen talliin.

Lähteenä myös: rallyaustralia.com.au

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut