Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomi löi Venäjän "Muuramen mufloni" Harri Pesosen kahden maalin turvin

Harri Pesonen (vas.) ja Sakari Manninen tuulettavat Leijonien voittomaalia. Jussi Nukari / Lehtikuva

Reima Rautiainen / STT

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue ja etenkin sen laitahyökkääjä, JYP-kasvatti ja "Muuramen mufloni" Harri Pesonen jatkoi torstaina Helsingissä siitä, mihin viime keväänä maailmanmestaruuteen päättyneissä Slovakian MM-kisoissa jäi. Leijonat voitti maajoukkueiden EM-sarjan kotiturnauksensa avauksessa Venäjän 4–3.

Pesonen oli toukokuussa onnistumisillaan Suomen maailmanmestaruuden takuumies. Sellainen hän oli myös torstaina, sillä Sakari Mannisen ja Jesse Puljujärven kanssa kakkosketjussa pelannut Pesonen viimeisteli kaksi maalia.

Sveitsin liigan Langnaussa pelaava JYP-kasvatti Pesonen teki Suomen maaleista tärkeimmät, ensimmäisen ja neljännen. Toisessa erässä ottelun puolivälissä syntynyt 1–1-tasoitus puhalsi toivoa hieman hengettömästi pelanneeseen Suomen miehistöön.

Pesonen iski kummankin osumansa itselleen tutulla tavalla, maalin edestä. 4–3-voittomaaliin syötön antoi Puljujärvi, joka liikkuvana hyökkääjänä oli odotetusti hyökkäyssuuntaan yritteliäs. Sitä vastoin kaksi maalia torstaina laukoneen Rushan Rafikovin 2–2-tasoitus menee laiskahkosti puolustaneen Puljujärven piikkiin.

Viime kevään MM-kisoista tuttua oli sekin, että Leijonat ärjyi päätöserässä. Leijonat kipusi 2–3-tappiotilanteesta Miro Aaltosen ja Pesosen maaleilla vastustajan rinnalle ja ohi.

Viime vuonna Suomi hävisi EM-kotiturnauksensa alkajaisiksi Venäjälle 0–3. Seuraavaksi Leijonat kohtaa turnauksessa lauantaina Tshekin.

Torstaina Suomen kokoonpanossa oli 13 pelaajaa viime keväänä sensaatiomaisesti maailmanmestaruuden kultajoukkueesta. Yhteen hitsautuneen joukkueen peli toimi, mutta vain ajoittain.

Kultakrapulaa ei Leijonien otteissa näkynyt, mutta hieman tunnustelevaa turnausisännän peli oli.

Kun Suomen pelaajat syttyivät pelaamaan, Venäjä jäi potkun jälkeen. Koko ottelun mittaa Suomen liekki ei kuitenkaan lepattanut.

Mannisen, Pesosen ja Puljujärven ketju oli hyökkäyspäässä kiistatta Suomen virkein vitja. Manninen laukoi toisessa erässä keskushyökkääjän viileydellä rangaistuslaukauksella Suomen 2–1-johtoon.

Puolustajista taas Mikko Lehtonen väläytteli taitojaan ja peliälyään. Myös A-maajoukkuedebyyttinsä tehnyt Petteri Nikkilä huokui varmuutta. Venäjän KHL-liigassa syyskaudella loistanut Harri Säteri hoiti torjuntatyöt täysin kelvollisesti.

Arvostetun pitkän linjan kiekkotilastoijan Tom Ratschunaksen mukaan Venäjän tämänkertaisessa joukkueessa vain kaksi pelaajaa on pelannut aikuisten MM-kisoissa. Nimimiesten puuttumista ei sinänsä huomannut, sillä luistimilla on taas kerran liikkuvia venäläispelaajia.

Varsinkin ensimmäisessä erässä Suomi oli kaukalossa altavastaaja. Pelitapahtumiin nähden puolustaja Damir Sharipzjanovin laukoma Venäjän 1–0-osuma ei ollut vääryys.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut