Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ott Tänak herkistyi rallin maailmanmestaruudesta –”Olen tullut läpi tulen ja jään”

Kv. Autoliitto FIA

STT

Toyotan Ott Tänak teki Katalonian rallissa historiaa valloittamalla ensimmäisenä virolaisena maailmanmestaruuden. Asia varmistui Espanjan MM-rallin toisella sijalla sekä täydellä pistepotilla kisan päättäneeltä Power Stage -erikoiskokeelta.

Tänak karkasi 36 pisteen päähän Kataloniassa voiton ajaneeseen Hyundain Thierry Neuvilleen nähden. Kun ajamatta on enää kauden päätösralli Australiassa marraskuussa, eivät Neuville eikä kuuden peräkkäisen mestaruuden Sebastien Ogier enää voi saavuttaa virolaista.

–  On todella vaikea kuvailla tunteitani. Paineet olivat todella isot tänä viikonloppuna. Mestaruus on ollut tavoitteena koko elämäni ajan, Tänak tunnelmoi.

–  Loppujen lopuksi löysin rauhan sisältäni ja ajoin aika rennosti. Tiesin, että virheisiin ei ole varaa, mutta hyvä tulos on saatava. En halunnut jättää ratkaisua viimeiseen kisaan.

Tänak, 32-vuotias saarenmaalainen, on kulkenut pitkän ja kivisen tien mestariksi. Saloun huoltoalueella nähtiin silmin nähden helpottunut mies.

–  Olen tullut läpi tulen ja jään. Olen kohdannut aika paljon asioita urani aikana. Minun osalta asiat eivät koskaan tapahdu helposti. Senkin takia nyt tuntuu tosi hyvältä, Tänak summasi.

Vaikka koko Viro meni sekaisin maailmanmestaruudesta, ei Tänak suunnitellut kovin riehakkaita mestaruusjuhlia.

–  Ei ole mitään hajua, mitä Virossa tapahtuu. Rehellisesti sanottuna haluaisin nyt vain nukkua.

Latvala jatkaa taistelua tallipaikastaan

Hyundain Dani Sordo taipui kolmanneksi 0,4 sekunnin erolla Tänakiin. Saman tallin Sebastien Loeb oli neljäs ennen Toyotan Jari-Matti Latvalaa, jolle ehjä kisa oli tärkeä ensi kautta ajatellen.

–  Lähtökohdat olivat tosi haastavat ja paine oli kova. Pääsin kuitenkin omalle tasolleni ja siihen olen tyytyväinen, Latvala myönsi.

Hän jatkaa taistelua tallipaikkansa puolesta. Kausi päättyy Australiassa marraskuun puolivälissä.

–  Toivon, että nyt tuloksien myötä saataisiin jotain suuntaa, että ajetaanko ensi kaudella vai ei. Olisi helpompi lähteä viimeiseen kisaan, jos jotain olisi tiedossa.

Fordin Teemu Suninen oli Kataloniassa seitsemäs. Skodan Kalle Rovanperä ajoi WRC2 Pro -luokassa kolmanneksi ja Emil Lindholm WRC2-luokassa toiseksi.

"Ott ei ollut vielä viime vuonna valmis mestariksi"

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen oli onnesta soikeana Tänakin varmistettua rallikuljettajien maailmanmestaruuden Kataloniassa. Itse ajourallaan neljä MM-titteliä saalistanut Mäkinen näki jo kauden alussa, että virolaisesta on kypsynyt mestari.

–  Näin jo aika aikaisessa vaiheessa, että nyt on kova jätkä autossa. Ott otti opiksi viime vuodesta. Silloin hän ei ollut vielä valmis mestariksi, Mäkinen sanoi.

–  Vielä viime vuonna Ott halusi ajaa jokaiselle pätkälle pohjat. Me kävimme asian läpi ja hän tajusi, että ei aina tarvitse olla nopein. Hänellä oli vähän erilainen suhtautuminen koko kauteen, tallipomo lisäsi.

Mäkisen tiimillä on vielä pieni oljenkorsi saavuttaa tuplamestaruus. Hyundai-talli tosin karkasi Kataloniassa 18 pisteen etumatkalle ennen kauden viimeistä MM-rallia Australiassa.

–  Tietenkin se merkkimestaruus olisi upea juttu. Se on vielä täysin auki. Henkilökohtainen titteli kuitenkin muistetaan aina ja se jää ihmisillä paremmin mieleen. Ott on nyt voittanut ensimmäisen mestaruutensa meidän tallissa, Mäkinen summasi.

Hyundai vie mestarin?

MM-Espanjassa varikkohuhut kertoivat, että Tänak olisi loikkaamassa ensi kaudeksi Hyundaille. Se olisi Mäkisen poppoolle valtava takaisku.

Jos Tänak lähtee, Mäkinen varmasti ottaa puhelinyhteyden MM-sarjan seuraavaksi kovimpiin nimiin Thierry Neuvilleen ja Sebastien Ogieriin.

–  Onhan se perhanan harmittava juttu, jos näin tapahtuu. Se vaikeuttaa monen osalta kokonaisuutta. Ei meillä oikein vielä ole vaihtoehtoista suunnitelmaa. Katsotaan, mitä tapahtuu, Mäkinen pyöritteli.

Aiheeseen liittyvää

  1. Mäkinen jakoi riemun Tänakin mestaruudesta
    27.10.2019 17:07

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut