Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Viron Tänak on tanakasti kiinni rallin maailmanmestaruudessa – Neuville johtaa Kataloniassa, mutta voitto voi jäädä MM-kamppailussa laihaksi lohduksi

Kv. Autoliitto FIA

STT

Toyotan virolaiskuljettaja Ott Tänak on tanakasti kiinni ralliautoilun maailmanmestaruudessa. Kuljettajien MM-sarjaa johtava Tänak äityi Katalonian rallin toisena ajopäivänä hirmuvauhtiin ja kaasutteli erikoiskokeilla pohja-aikoja pikataival toisensa jälkeen.

Tänak tykitti lauantaina neljä peräkkäistä ek-pohja-aikaa ja kipusi Espanjan MM-rallin kokonaiskilpailussa toisen ajopäivän jälkeen kolmanneksi ohi Hyundain konkarikuljettajan Sebastien Loebin.

Hyundain belgialaiskuski Thierry Neuville johtaa Espanjan MM-rallin kokonaiskilpailua 21,5 sekunnilla ennen toisena olevaa tallikaveriaan Dani Sordoa. Tänak on kolmantena 24,6 sekuntia jäljessä Neuvillea.

Tänak johtaa kuljettajien MM-sarjassa kolmantena olevaa Neuvillea 41 pisteellä. MM-sarjaa on tämän viikonlopun jälkeen jäljellä enää yksi kilpailu Australiassa, joten Tänak on hyvin lähellä mestaruutta.

Neuville kaasutteli pohja-ajat lauantain kahdella ensimmäisellä erikoiskokeella, mutta sen jälkeen Tänak meni omia teitään.

Latvala kärsi aliohjautuvuudesta

Tallipaikastaan taisteleva Toyotan Jari-Matti Latvala on Katalonian rallissa viidentenä, 46,8 sekuntia kärkeä jäljessä. Latvala ajoi päivän aikana kahdella erikoiskokeella toiseksi nopeimman ajan, mutta ailahteli aivan liikaa jäätyään vastapainoksi kahdella pikataipaleella seitsemänneksi.

Esimerkiksi erikoiskokeella 11 toiseksi sijoittunut Latvala hävisi tallikaverilleen Tänakille vain puoli sekuntia. Seuraavalla pikataipaleella seitsemänneksi ajaneella Latvalalla oli vaisuudelleen selitys.

–  Valitettavasti auto aliohjautui, enkä saanut sitä kääntymään kunnolla, Latvala valitteli järjestäjien wrc.com-sivustolla.

Fordin Teemu Suninen säestää Latvalaa kokonaiskilpailun seitsemäntenä minuutin ja 24 sekuntia kärjestä.

Kuljettajien MM-pisteissä toisena oleva Citroenin kuusinkertainen maailmanmestari Sebastien Ogier putosi kärkitaistelusta jo ensimmäisenä ajopäivänä, kun hänen autostaan hajosi ohjaustehostin. MM-sarjassa Tänakia 28 pistettä jäljessä oleva Ogier on Espanjan MM-kisassa vasta kahdeksantena, joten hänen valtakautensa rallissa päättyy vääjäämättä.

Sunisesta on Ogieriin eroa yli kaksi ja puoli minuuttia, joten suomalaiskuljettaja pitää sijoituksensa pelkästään ajamalla maaliin saakka. Sunisesta on kuudentena olevaan tallikaveriinsa Elfyn Evansiin runsaat 15 sekuntia.

Katalonian rallissa ajetaan päätöspäivänä sunnuntaina neljä erikoiskoetta.

Kalle Rovanperän loistava päivä mureni yleisöpätkällä

Skodan Kalle Rovanperän ajopäivä Kataloniassa oli lähes täydellinen. Superlupaus nakutti tasaisesti R5-luokituksen autojen joukossa kärkiaikoja ja nousi luokassa vaikean perjantain jälkeen kolmanneksi, vain vajaan kymmenen sekunnin päähän Citroen-konkari Mads Östbergista.

Pitkän päivän uurastus meni kuitenkin pilalle viimeisellä Saloun yleisöerikoiskokeella. Rovanperän auto spinnasi, ja kun nuorukainen oikaisi autoaan takaisin menosuuntaan, Fabian peräpää kopsahti betoniin. Tuloksena rengas taittui alle ja ero luokan kärkeen venyi liki minuuttiin.

–  Kaikki meni hienosti viimeiseen pätkään asti. Spinnasimme, ja minulla ei ollut siinä paikassa oikein tilaa kääntää autoa. Törmäsimme johonkin, ja jousitus meni rikki, 19-vuotias suomalaiskuski summasi.

–  Muuten oli ihan hyvä päivä. Saatiin hyvin kärkeä kiinni, mutta sitten munattiin viimeisellä pätkällä. Ikävä kyllä kaikki pätkät lasketaan tuloksiin, Rovanperä jatkoi.

Moni kuski pitää lyhyitä kaupunkierikoiskokeita täysin turhina, mutta Rovanperä ei lauantain tapahtumista huolimatta lähtenyt syyttelemään kuin itseään.

–  Tykkään yleisesti näistä pätkistä, ja monesti juuri niillä on voinut R5:lla ajaa kovia aikoja. Viime vuonna ajettiin tässä kisassa samalla pätkällä melkein pohjat. Tänä vuonna se ei onnistunut ihan yhtä hyvin, Rovanperä kuittasi.

–  Yritin olla se kuski, joka ei mokaa yleisöpätkällä, mutta näköjään sielläkin on joskus tehtävä virhe.

Toinen WRC2-luokan suomalaiskuski Emil Lindholm on ennen sunnuntain neljää viimeistä erikoiskoetta R5-autojen joukossa seitsemäntenä. Rovanperä on neljännellä sijalla.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut