Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

IL: Tommi Mäkisen firma takoi miljoonatuloksen Virossa – työntekijämäärä nelinkertaistui

Tommi Mäkinen voitti omalla ralliurallaan neljä MM-titteliä. Tallipomona hän tekee kovaa tulosta myös taloudellisesti. Sami Saarenpää

Jyri Salonen, Jari Valtee

Toyotan rallitiimin pyörittäminen tuo Tommi Mäkisen firmalle Tommi Mäkinen Racingille hulppeat tulot, uutisoi Iltalehti lauantaina.

Virossa sijaitsevan Tommi Mäkinen Racingin liikevaihto oli viime vuonna yli 15 miljoonaa euroa. Liikevoittoa kertyi peräti 8,5 miljoonaa euroa. Liikevaihdosta noin 14,2 miljoonaa euroa oli peräisin Japanista eli käytännössä Toyotalta.

Viime vuonna yrityksen liikevaihto oli vain puolisen miljoonaa euroa. Tommi Mäkinen Racing Oy on perustettu vuonna 2015. Toyota palasi rallin MM-sarjaan Mäkisen johtamana vuonna 2017.

Toyotan rallitallin eli Toyota Gazoo Racingin logistiikka- ja huoltokeskus valmistui viime vuonna Tallinnan lähelle Viroon. Tallin pääkonttori, tuotekehitys ja testitoiminta ovat yhä Mäkisen kotiseudulla Puuppolassa, Keski-Suomessa.

Vuosikertomuksessa Tommi Mäkinen Racingin työntekijävahvuudeksi ilmoitetaan 24 henkilöä. Yrityksen tavoitteena on kasvattaa työntekijämäärää. Vuotta aiemmin työntekijöitä oli vain kuusi, joten vuodessa määrä on nelinkertaistunut. Tavoitteena on myös kasvattaa edelleen yrityksen liikevaihtoa.

Mäkisen mukaan Viron yrityksen tarkoituksena on vastata tallin huolto- ja varaosatoiminnasta.

Virossa yritys ei joudu maksamaan tuloksestaan lainkaan tuloveroa, jos rahat pidetään kassassa tai investoidaan edelleen. Suomessa osakeyhtiöt pulittavat 20 prosentin tuloveron. Mäkinen myöntää verotuksen vaikuttaneen päätökseen pitää yritystä Virossa.

– Viron yritysverotus on vähän eri näköinen. Siinä on lähinnä ollut budjetinhallinnasta ja tilauksista kyse, minkä takia tulosta on tullut. Meidän varaosamme ovat valtavan kalliita, niin varaosavarastoon menee aika suuri osa kokonaisbudjetista, Mäkinen kertoi Keskisuomalaiselle.

Tehtaan toiminta alkoi kunnolla vuoden alussa huoltorakennusten valmistuttua. Mäkisen mukaan tehdashallit ovat logistisesti hyvässä paikassa.

– Siellä pääsemme pyörillä kulkemaan ja säästämme logistisesti aikaa olematta kuitenkaan liian kaukana täältä. Aivot, tuotekehitys ja kaikki muu tärkein on vielä täällä Jyväskylässä, Mäkinen sanoi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut