Rion entinen kuvernööri myöntää ostaneensa vuoden 2016 olympialaiset kahdella miljoonalla dollarilla

STT, NTB

Rio de Janeiron osavaltion entinen kuvernööri Sergio Cabral myöntää maksaneensa yhteensä noin kaksi miljoonaa dollaria Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsenille, jotta brasilialaiskaupunki sai järjestettäväkseen vuoden 2016 olympialaiset.

Cabralin tunnustuksesta oikeudelle kertoi uutistoimisto AP.

Cabral kertoi lahjonnan tapahtuneen kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n entisen puheenjohtajan Lamine Diackin kautta. Cabral pulitti 1,5 miljoonaa dollaria, ja vastalahjana Rio sai KOK:n äänestyksessä puolelleen jopa kuusi ääntä. Myöhemmin Cabral maksoi vielä 500 000 dollaria lisää Lamine Diackin pojalle Papalle kolmesta lisä-äänestä.

Cabralin mukaan neuvotteluja hoiti entinen Brasilian olympiakomitean puheenjohtaja Carlos Arthur Nuzman.

– Nuzman tuli luokseni ja sanoi, että Lamine Diack on henkilö, joka on avoin kohtuuttomiin etuihin. Hän voi turvata viisi tai kuusi ääntä. Vastineeksi hän haluaa 1,5 miljoonaa dollaria, Cabral kertoi elokuussa 2009 käymästään keskustelusta Nuzmanin kanssa.

Cabralin mukaan Nuzman lähestyi häntä kuukauden päästä uudelleen. Tuolloin ratkaisevaan KOK-äänestykseen oli aikaa alle kuukausi.

– Hän kertoi, että Papa Diack pystyy saamaan lisää ääniä meille. Voisimme ostaa yhteensä jopa yhdeksän ääntä, mutta hän tarvitsee vielä 500 000 dollaria lisää. Sanoin Nuzmanille, että tehdään se.

Cabral kuitenkin väitti, että ostettujen äänten tarkoituksena oli varmistaa ainoastaan Rion pääsy toiselle äänestyskierrokselle.

– Tämän jälkeen ääniä ei ostettu.

 

 

Nuzman kiisti väitteet asianajajansa välityksellä ja sanoi, ettei Cabralilla ei ole todisteita sanomisistaan.

Myös entiset urheilijasuuruudet ja KOK:n jäseninä toimineet Sergei Bubka ja Aleksandr Popov kiistivät Cabralin väitteet. KOK ilmoitti, että sen eettinen komissio on ottanut yhteyttä kaksikkoon.

Nykyinen KOK:n johtokunnan jäsen Bubka sanoi, että "kieltää kaikki valheelliset väitteet". Vuosina 2000–2016 KOK:n jäsenenä toiminut Popov puolestaan totesi, "ettei äänestänyt Rioa eikä osallistunut mihinkään neuvotteluihin".

Ukrainalainen seiväshyppääjä Bubka voitti urallaan yhden olympiakullan ja kuusi maailmanmestaruutta. Venäläinen Popov on nelinkertainen uinnin olympiavoittaja.

KOK:n jäsenistä entinen pikajuoksijahuippu Frank Fredericks on parhaillaan hyllytetty, koska namibialaisen epäillään saaneen lahjuksina 300 000 dollaria juuri ennen kuin vuoden 2016 olympiaisännyydestä äänestettiin.

KOK päätti vuoden 2016 olympiakaupungista lokakuussa 2009 Kööpenhaminassa. Kisaisännyyttä tavoittelivat Rion lisäksi Chicago, Tokio ja Madrid. Rio päihitti ratkaisevalla äänestyskierroksella Madridin äänin 66–32.

Cabral pidätettiin marraskuussa 2016 korruption, rahanpesun ja monien muiden rikosten vuoksi. Hänet tuomittiin vankeuteen kesäkuussa 2017.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut