Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Keskisuomalainen seurasi Leijonien kultahumua – Mörkö-Marko villitsi 40 000 fania, Niinistö mukana juhlissa

Anna Kivinen, STT

Keskisuomalainen seurasi hetki hetkeltä Leijonien kultajuhlia maanantaina. Seuranta aloitettiin iltapäivällä, kun joukkue saapui Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Seuranta jatkui aina iltayhdeksään saakka.  Kaisaniemen puistossa Leijonien maailmanmestaruutta juhli poliisin arvion mukaan noin 40 000 ihmistä.

20.57

Joukkue ja fanit lauloivat yhdessä Queenin We Are The Champions -kappaleen. Sen jälkeen soitettiin JVG:n Peto on irti -kappale, jonka aikana pelaajat nostelivat pyttyä lavalla.  Keskisuomalaisen liveseuranta kultajuhlista on päättynyt.

20.51

Lavalle nousi Juhani Tyrväisen suureksi iloksi Gettomasa.

20.46

Arttu Wiskari esiintyi.

20.42

Kapteeni Marko Anttila ja Juho Lammikko johdattivat yleisön villiin Mörkö-huutoon. Sitten lähti soimaan legendaarinen Pojun Poika saunoo -kappale, jonka tahdissa pelaajat pääsivät hyppimään ja nostelemaan pokaalia.

Pelaajat huudattivat yleisöä vielä Suomi on uusi maailmanmestari -yhteislaululla.

Marko Anttila huudatti 40 000 hengen yleisöä Kaisaniemen puistossa. Roni Rekomaa

20.29

Lavalle asteli DJ ILG, jonka hitti Löikö mörkö sisään villitsi yleisön. Sen jälkeen lavalle asteli JVG ja kuultiin Pienissä häissä -kappale.  Sen jälkeen sama rap-duo esitti kappaleen Ikuinen vappu.

20.23

Lavalle nousi Paula Vesala. Hän lauloi kappaleen Finlandia.

20.18

Lavalle asteli presidentti Sauli Niinistö.

– Hyvät jääkiekkoleijonat, ootte te aika velikultia. Ootte just tehneet suomalaista urheiluhistoriaa. Ei näitä matseja unohdeta. Olette antaneet meille suomalaisile valtavan paljon, haluan kiittää teitä syvästi omasta ja koko kansan puolesta, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi maailmanmestaruuden voittaneiden Leijona-pelaajien olevan "aika velikultia" ja totesi näiden tehneen suomalaista urheiluhistoriaa.

Lisäksi Niinistö sanoi Leijonien antaneen suomalaisille muun muassa jännitystä, voitontunnetta ja ilonkyyneleitä.

Presidentti antoi Leijonille Suomalaisen työn liiton avaimen merkiksi menestyksestä. Joukkueen kapteeni Marko Anttila otti avaimen vastaan.

Niinistö pääsi myös nostamaan mestaruuspokaalia.

20.17

Valtioneuvoston tervehdys onnitteli Leijonia.

20.09

Pelaajat huudettiin lavalle yksitellen. Kun yksi oli vielä jäljellä, yleisö alkaa huutaa mörkö, mörkö, mörkö... Viimeisenä yleisön eteen pääsi joukkueen kapteeni Marko Anttila, joka toi mukanaan mestaruuspokaalin eli tuttavallisemmin Pojan. Meteli oli infernaalinen.

20.06

Pitkä odotus palkittiin. Kultajoukkue kutsuttiin lavalle yksitellen. Valmennus- ja joukkueenjohto tuli ensin. Päävalmentaja Jukka Jalosen saapuminen aiheutti yleisössä valtavan huutomyrskyn.

19.57

Muuramelainen hyökkääjä Harri Pesonen MTV3 Livessä:

– Matkalla tänne tuli kylmiä väreitä kroppaan, kun ihmiset vilkutteli ja tööttäili meille. Jääkiekko on uskomaton laji, miten se liikuttaa näin paljon meidän kansaa. Tulee etuoikeutettu olo, kun saa olla tässä mukana, Pesonen kommentoi.

Leijonien kultajoukkue matkalla Kaisaniemeen. Meininki oli katossa. Heikki Saukkomaa

19.54

Laulaja Nelli Matula esiintyi.

19.50

Leijonat saapuivat Kaisaniemen puistoon. Pelaajien odotettiin nousevan lavalle pian. 

19.42

Yleisö Kaisaniemen puistossa näki jo suurelta screeniltä, miten joukkueen bussi lähestyi. Puistossa soi kappale Poika saunoo. Kansa hyppii, huutaa, laulaa, nauraa ja kannustaa. Tunnelma oli huikea.

Kultaleijonien juhlinta on täydessä vauhdissa Kaisaniemen puistossa. Seppo Samuli

19.34

Leijonavalmentaja Mikko Manner MTV3 Liven lähetyksessä. Manner kommentoi tunnelmiaan bussista, joka matkasi kohti Kaisaniemen puistoa.

– Odottava, jännittynyt tunnelma. Ainutlaatuinen hetki. On suuri kunnia olla mukana. Tulee kiitollisuuden tunne, kun saa olla mukana. Nyt nautitaan, kommentoi apuvalmentaja Manner.

19.30

Teflon Brothers aloitti esiintymisensä Kaisaniemen puiston lavalla. Helsingin poliisi arvioi Twitterissä, että juhlissa paikalla juhlissa on noin 40 000 ihmistä. Leijonat on matkalla kohti juhlapaikkaa omalla bussilla, joka on avomallinen.  Katujen varsille on kerääntynyt ihmisiä heiluttamaan pelaajille.

19.18

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekon maailmanmestaruuden tammikuussa voittanut joukkue kutsuttiin yksitellen lavalle.  Viimeisenä tuli joukkueen kapteeni Aarne Talvitie yhdessä voittopokaalin kanssa. Tämä villitsi yleisön.

19.14

Puistossa luukutettiin hetki hitiksi noussutta Löikö Mörkö sisään -kappaletta. Tuhannet ihmiset huusivat Mörköä.

Seuraavaksi soi Pojun biisi Esson baariin.

19.05

Lavalle nousi Gasellit -yhtye.

18.55

Jare Tiihonen eli Cheek MTV3 Liven haastattelussa:

– Jengillä meni hermot eilen kisastudiossa, luukutettiin Mörköä. MM-kisoja tulee tsiigattua. Tulin vaan fiilistelemään. Nämä ovat harvinaisia hetkiä, kun koko kansa on hyvällä tuulella ja kaikilla on hymy huulilla, Tiihonen sanoi.

18.50

Seuraavaksi lavalle huudettiin naisten jääkiekon MM-hopeaa huhtikuussa kotikisoissa saavuttanut joukkue. Naisten ja tyttöjen joukkue sai yleisöltä suuret Suomi -huudot.

18.47

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen jääkiekon MM-pronssia tammikuussa voittanut joukkue huudettiin yksitellen lavalle yleisön eteen. 

18.33

Ensimmäisenä artistina esiintynyt Samuli Edelmann MTV3 liven haastattelussa:

– Suomen joukkue on loistava. Henkinen kantti oli todella kova, kommentoi Edelmann.

18.15

Juontajat Ari Moisio, Kim Sainio ja Paula Rinta-Kanto avasivat tilaisuuden. Juontajat kysyivät aluksi, "laittoiko Mörkö sisään", mihin yleisö huusi "joo". Ensimmäisenä illan artistina lavalle päästettiin Samuli Edelmann.

Edelmannin viimeinen biisi Peggy vedettiin yhteislauluna niin, että kohdassa "niiden juomiseenkin vain on syy Peggyssä", Peggyn tilalla laulettiin "Mörössä".

Yleisöä on paikalla valtavasti.

Tunnelmaa Kaisaniemen puistossa illalla kuuden maissa. Seppo Samuli / Lehtikuva

18.03

Kaisaniemen puistoon on kerääntynyt runsaasti väkeä odottamaan kultajuhlien alkua. Juhlien piti alkaa kello 18. Leijonien odotetaan saapuvan paikalle kello 19-19.30.  Ennen MM-kultaa Bratislavassa voittaneita Leijonia lavalla nähdään muiden tällä kaudella MM-mitaleita voittaneiden joukkueiden (Nuoret Leijonat, Tyttöleijonat ja Naisleijonat) pelaajia ja joukkueiden jäseniä. Artistivieraita ovat muun muassa Paula Vesala, Samuli Edelmann, Teflon Brothers ja JVG.

17.20

Jääkiekon MM-kultajuhla aiheuttaa poikkeuksia ja myöhästymisiä Helsingin keskustan joukkoliikenteeseen, kertoo Helsingin seudun liikenne (HSL). MM-kultaa juhlitaan Kaisaniemen puistossa kello 18–22, ja paikalle odotetaan runsaasti ihmisiä.

Poliisi saattaa jääkiekkojoukkueen linja-autoa ja ohjaa tarvittaessa liikennettä linja-auton kulkureitillä. Liikenteen kerrotaan hidastuvan merkittävästi Helsingin keskustassa mestaruusjuhlien aikana. Poliisin mukaan autoilla ei kannata ajaa keskustaan kello 16–22 välisenä aikana.

17.15

Pelaajien bussi lähti Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin edestä kohti seuraavaa määränpäätä. Joukkue ruokailee läheistensä kanssa. Juhlat Kaisaniemen puistossa alkavat kello 18. Pelaajia odotetaan juhliin aikaisintaan kello 19.

17.08

Leijonien kapteeni Marko Anttila meni tervehtimään vielä terminaalin ulkopuolelle saapuneita Suomen faneja, jotka eivät olleet päässeet sisälle terminaaliin. Mörön nimikirjoitukset olivat kysyttyä tavaraa.

17.06

Leijonien bussi oli pikkuhiljaa lähtemässä Helsinki-Vantaan lentoasemalta eteenpäin. Pelaajat käyvät tiettävästi syömässä ennen illan kansanjuhlaa, joka alkaa Kaisaniemen puistossa kello 18. Pelaajia odotetaan puistoon aikaisintaan kello 19.

17.00

Maalivahti Kevin Lankinen kertoi IS:n haastattelussa Venäjää vastaan pelatun välieräottelun viime hetkistä. Tuolloin Venäjä pyöritti hurjasti Suomen alueella viimeiset kaksi minuuttia.

– Halusin laittaa kaiken likoon. Fyysinen ja henkinen väsymys iski siinä vaiheessa, kun summeri soi. Se oli hieno hetki, hän kertasi vaipumistaan jään pintaan IS:lle.

16.55

Kokenut hyökkääjä Veli-Matti Savinainen esitteli Ilta-Sanomien livelähetyksessä upouutta paitaa, jossa lukee Löikö Mörkö sisään.

– Kukana ei osannut odottaa, millainen hulabaloo täällä Suomessa oli vastassa. Toivottavasti koko Suomen kansa on ottanut meidän pelitavan omakseen ja yhdistynyt siihen, miten yhtenäinen joukkue voi saada ihmeitä aikaan, kommentoi Savinainen.

16.50

Antti Pennanen Ylellä: Tämä oli joukkuehengen voitto. Joukkueessa oli monenlaista osaamista, taitoa, kamppailua ja fyysisyyttä. Loistavat puolustajat. Oli hienoa, kun katsoin ihmisten silmiä eilen juhlissa, tässä on niin monenlaisia tarinoita, kun miettii, mistä pelaajat ovat tähän tulleet, ja nyt he ovat maailmanmestareita, sanoi valmentaja Pennanen.

– Hämeenlinnassa HPK:n kultajuhlissa oli paljon tunnetta ja paljon ihmisiä. Veikkaan, että Helsingissä on vielä enemmän ihmisiä, Pennanen ennakoi kultajuhlia Ylen haastattelussa.

Kultaleijonat yhteiskuvassa Helsinki-Vantaan lentoasemalla yhdessä mestaruuspystin kanssa. Mikko Stig / Lehtikuva

16.35

Pelaajat antoivat haastatteluja paikalla olleille toimittajille.

– Ei tässä ole kyllä vielä silmäystäkään nukuttu, kertoi sankariksi noussut Marko Anttila Ilta-Sanomien haastattelussa.

Anttila myös myönsi nauttivansa juhlahumusta.

– Tää on vaan jääkiekkoa, on maailmassa isompiakin asioita, mutta ei voi kieltää, etten tästä nauttisi. En ole hirvesästi voittanut uran varrella, nyt tuli tämmöinen voitto tämmöisellä joukkueella, kyllä nautin, Anttila sanoi.

Marko Anttila mestaruustunnelmissa Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Mikko Stig /Lehtikuva

Anttila myös vastasi kysymykseen, millaista oli tehdä finaalissa maali, ja muista turnauksen maaleistaan.

– Maalin tekeminen tuo aina lisää tunnetta. Ehkä tärkein maalini oli Ruotsi-pelissä tehty, se turnaus kulminoitui pitkälti yhteen peliinn, sanoi Anttila.

Kello 16.30

Löikö Mörkö sisään, löikö mörkö sisään? Näin koko joukkue huusi Helsinki-Vantaan VIP-Loungessa. Sen jälkeen koko joukkue ja kaikki paikallaolijat kilistivät kuohuvaa maailmanmestareiden kunniaksi.

16.18

Leijonien kapteeni, kulttiasemaan noussut Marko "Mörkö" Anttila johdatti tuoreet maailmanmestarit kello 16.18 kotimaan kamaralle. Joukkue lensi Slovakian Bratislavasta Helsinki-Vantaan lentokentälle runsaat puolitoista tuntia aikataulusta myöhässä.

Ennen pelaajia koneesta poistuivat valmentajat ja muut taustahenkilöt päävalmentaja Jukka Jalosen johdolla.

Anttila toi näytille MM-pokaalin, ja hänen perässään koneesta astui Kristian Kuusela, joka on vanhin ensikertalainen MM-kisajoukkueessa ja maailmanmestarina.

Kapteeni Marko Anttila ja kultatuuletus Suomen kamaralla. Mikko Stig/Lehtikuva

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut