Markkasen toinen NBA-kausi sisälsi väläyksen hänen mahdollisuuksistaan

NBA

STT

Lauri Markkasen toinen NBA-kausi päättyi ennenaikaisesti Chicago Bullsin määräämään pakkolepoon, mutta se ehti tarjota väläyksen Markkasen mahdollisuuksista.

Tuo väläys oli helmikuu, jonka aikana suomalainen takoi 26 pistettä ja 12,2 levypalloa ottelua kohti, upotti 48,6 prosenttia pelitilanneheitoistaan ja 92,3 prosenttia vapaaheitoistaan. Ne ovat supertähteyteen vieviä lukuja.

Maaliskuussa Markkanen vaipui 16,8 pisteeseen alle 39 prosentin pelitilanneheittotarkkuudella. Markkasen toisen NBA-kauden keskiarvot nousivat tulokaskaudesta 18,7 pisteeseen ja 9 levypalloon, mutta hänen kautensa kaksijakoisuuden takia kysymykset hänen tulevaisuudestaan jäivät auki.

Markkanen otti toisella kaudellaan askeleen eteenpäin, ja samalla Bulls oppi hyödyntämään häntä paremmin ja enemmän. Alkukaudesta Markkasen heittopeli oli ruosteessa kyynärpäävamman jäljiltä, ja vielä tammikuun lopussa Bullsin hyökkäystehoa mittaava offensive rating oli tulokaskauden tapaan parempi Markkasen ollessa vaihdossa.

Kauden loppuun mennessä Markkanen oli kääntänyt vaikutuksensa positiiviseksi. Sataa hyökkäystä kohti Bulls teki 5,7 pistettä enemmän Markkasen ollessa kentällä.

Alkukaudesta Markkanen kärsi päävalmentaja Jim Boylenin hitaasta pelityylistä. Markkaselle haettiin palloa lyhyempiä puolustajia vastaan korin lähelle, mutta post up -tilanteissa Markkasella oli suuria vaikeuksia saada aikaan hyviä heittoja, ja hän sai sisään yrityksistään vain 32,8 prosenttia.

Markkasen vahvuus ei myöskään ole yksi vastaan yksi -hyökkääminen, ja näissä tilanteissa hän sai aikaan vain 0,58 pistettä pallonhallintaa kohti vaatimattomalla 27,7 prosentin tarkkuudella.

Levypalloissa tasonnosto

Sen sijaan Markkanen ajoi enemmän korille, keskimäärin kuusi kertaa ottelussa. Markkasella oli usein vaikeuksia päästä aivan korille asti: tulokaskauteen verrattuna metrin ja kolmen metrin väliseltä etäisyydeltä otettujen heittojen osuus kasvoi selvästi ja donkkien määrä puolittui, mutta hän kehitti uuden aseen hidastetuista lay up -askelista ja sai ajoista ottamistaan heitoista sisään 46,7 prosenttia.

Parhaimmillaan Markkanen oli, kun hän pääsi puskemaan palloa suoraan puolustuslevypallosta. Tulokaskauteen verrattuna Markkanen loi selvästi enemmän heittopaikkoja itselleen. Hänen kakkosistaan 52,7 prosenttia syntyi koriin johtavasta syötöstä, kun tulokkaana osuus oli 64,2 prosenttia.

Vaikka Markkanen pelasi 14-vuotiaaksi asti takamiehenä, hän ei ole heittopaikkoja muille tarjoileva syöttelijä. Markkasen syöttökeskiarvo nousi 1,4:ään, mutta hänellä oli enemmän menetyksiä kuin syöttöjä.

Kolmen pisteen heittojen osuus Markkasen heitoista väheni tulokaskauden 46,5 prosentista 41,8 prosenttiin. Markkasen kolmosista 97,5 prosenttia syntyi joukkuekavereiden vapauttavasta syötöstä, mikä on vielä suurempi osuus kuin tulokaskaudella (96,6).

Levypalloissa Markkanen nosti ottelukeskiarvonsa tulokaskauden 7,5:stä 9:ään ottelua kohti. Keskiviikon ottelujen jälkeen se oli NBA:n 23. paras keskiarvo. Puolustuslevypallojen keskiarvossa Markkanen oli NBA:n 14:s.

Puolustuskorilla tarjolla olleista levypalloista Markkasen käsiin tarttui 25,9 prosenttia, mutta levypallotilastot kertovat myös siitä, miten NBA-koripalloilu on muuttunut kolmosia painottavan kenttätasapainon takia: Markkasen levypalloista 6,2 ottelua kohti oli sellaisia, joita ei edes tavoitellut yksikään toinen pelaaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut