Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Matti Nykäsen kuolema nousi otsikoihin myös ulkomailla

Mäkihyppääjä Matti Nykänen esitteli kultamitaliaan Oslon MM-kisoissa helmikuussa 1982. Lehtikuva

STT

Legendaarisen mäkihyppääjän Matti Nykäsen kuolema uutisoitiin myös ulkomailla. Kansainvälisen uutistoimisto Reutersin mukaan "Lentävää suomalaista" pidetään yhtenä maailmanhistorian parhaista mäkihyppääjistä.

Reuters kertoo Nykäsen ex-valmentajan Matti Pullin kehuneen sekä Nykäsen hyppytekniikkaa että hurmaavuutta haastattelussa vuonna 2008.

–  Hänen hyppyjensä rakenne oli erinomainen, hänellä oli erittäin voimakas ponnistus ja hän oli päättäväinen. Hän oli lapsenkaltainen kuin kerubi, ja se sai ihmiset hurmaantumaan, Pulli silloin sanoi.

Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan Suomi heräsi maanantaina shokkiin.

–  Nykänen oli eittämättä yksi Suomen suurimmista urheilijoista, lehti kirjoitti.

Aftonbladet muistutti myös Nykäsen alkoholiongelmasta, "joka alkoi jo hänen aktiiviuransa aikana ja paheni myöhemmin". Lehti siteeraa Nykäsestä tehtyä elokuvaa, jossa valmentaja Pulli muisteli, miten he löysivät aikoinaan Nykäsen ympäripäissään kello neljä yöllä Holmenkollenilla. Saman päivän kisaa siirrettiin huonon sään vuoksi kahdella tunnilla, ja Nykänen hyppäsi kymmenen metriä pidemmälle kuin muut.

–  Niin ylivoimainen hän oli, Pulli sanoi.

"Helvetti ei voi olla pahempi paikka kuin minun elämäni"

Aftonbladet muistuttaa myös Nykäsen elämän synkistä vuosista. Norjalaiselle Dagbladet-lehdelle antamassaan haastattelussa Nykänen sanoi aikoinaan, "ettei helvetti voi olla pahempi paikka kuin minun elämäni".

Saksalaislehti Sternin mukaan Nykänen oli "yksi parhaista koskaan eläneistä mäkihyppääjistä, joka dominoi lajia tavalla, johon ei kukaan ennen häntä ollut pystynyt".

Ruotsalainen SVT on haastatellut entistä ruotsalaista mäkihyppääjää Anders Daunia.

–  Hän oli paras mäkihyppääjä koskaan. Tuntuu oudolta, että hän on kuollut. Mutta hän eli raskaan elämän, Daun sanoo.

Daun muistelee yhteisiä kilpailujaan Nykäsen kanssa 80-luvulla.

–  Hän oli kaveri, joka treenasi uskomattoman paljon. Hän oli kovan treenin tuote, mutta samaan aikaan ujo ja vetäytyvä poika, jonka oli vaikea kohdata ihmisiä. Uskon, että hän tunsi itsensä epävarmaksi, ja sen tähden joi. Hän koki sosiaaliset tilanteet vaikeiksi, Daun jatkaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut