Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kroatian päävalmentaja toivoo MM-finaalista suurta kansanjuhlaa

Kroatian päävalmentaja Zlatko Dalic sanoo, että on tarpeen vaatiessa valmis tekemään vielä muutoksia joukkueensa kokoonpanoon. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kroatia taistelee jalkapallon MM-finaalissa sunnuntaina maansa kautta aikojen ensimmäisestä maailmanmestaruudesta. Jo tähän mennessä joukkue on tehnyt historiaa, sillä ennen Venäjän turnausta Kroatian paras MM-sijoitus oli kolmas.

Voitto maistuisi Kroatialle paremmin kuin hyvin, sillä maan jalkapallo on ryvettynyt viime vuosina muun muassa korruptioskandaalissa.

Maan tähtipelaaja Luka Modricia epäiltiin väärästä todistuksesta Kroatian jalkapalloilun vahvan vaikuttajan Zdravko Mamicin tapauksessa. Korruptiosta syytetty, kannattajien halveksuma Mamic tuomittiin lopulta vankilaan yli kuudeksi ja puoleksi vuodeksi.

Lisäksi Modricia on epäilty verovilpistä, ja hän maksoi Espanjan veroviranomaisille sovitteluna tammikuussa lähes miljoona euroa.

–  Voimme vain olla onnellisia ja ylpeitä kriisistä huolimatta. Tuli voitto tai tappio, sunnuntaina Kroatiassa on valtava tapahtuma. Toivottavasti kaikki neljä miljoonaa ihmistä juhlivat kaduilla, Kroatian päävalmentaja Zlatko Dalic sanoi.

Pieniä loukkaantumisia ja ongelmia

Korruptiojupakka ei ole Kroatian jalkapalloilun ainoa ongelma. Kroatian tie MM-finaaliin on vaatinut pelaajilta kovia uhrauksia, sillä maa ei ole selvinnyt yhdestäkään jatkopelistä ilman jatkoaikaa.

Päävalmentaja Dalic totesi lauantaina, että hän on valmis tekemään tarpeen vaatiessa muutoksia kokoonpanoonsa.

–  Yksi asia, mikä tekee minut onnelliseksi on se, että pelaajani kertovat minulle, jos he eivät ole sataprosenttisesti kunnossa, Dalic sanoi.

Osa Kroatian pelaajista, muun muassa Kroatian 1–1-tasoituksen Englantia vastaan ampunut Ivan Perisic, jätti perjantain harjoitukset väliin.

–  Meillä ei ole mitään harjoiteltavaa. Tarvitsemme lepoa ollaksemme iskussa finaalissa. Meillä on pieniä loukkaantumisia ja pieniä ongelmia, mutta toivon, että pelaajani ovat valmiina. Ja jos eivät, minulla on penkillä mahtavia pelaajia, jotka odottavat innokkaana kentälle pääsyä, Dalic selitti.

Historian havinaa

Ranska ja Kroatia ovat kohdanneet MM-areenalla kertaalleen ennen sunnuntain loppuottelua. Vuonna 1998 turnauksen isäntämaa Ranska kukisti Kroatian 2–1 välierässä, eteni finaaliin ja juhli turnauksen päätteeksi ensimmäistä ja toistaiseksi ainoaa maailmanmestaruuttaan.

Ranskan päävalmentajalla Didier Deschampsilla on mahdollisuus nousta kautta aikain kolmanneksi mieheksi, joka voittaa maailmanmestaruuden pelaajana ja valmentajana. Aiemmin saavutuksessa ovat onnistuneet brasilialainen Mario Zagallo ja saksalainen Franz Beckenbauer.

Deschamps kipparoi vuoden 1998 kultajoukkuetta.

- Olen luultavasti usein oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ranskalaisvalmentaja kuittasi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Fanit puskevat pronssiotteluun valmistautuvaa Englantia ryhtiin –  "Tuntuu, että olemme kehittyneet kansakuntana"
    13.7.2018 16:36

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut