Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Potkonen ja Gustafsson nyrkkeilivät EM-kultaa kumpikin

Suomen naiset iskivät nyrkkeilyn EM-kisojen finaalipäivänä kultasuoneen. Bulgarian Sofiassa Euroopan mestaruutta pääsivät juhlimaan 60-kiloisten Mira Potkonen ja 69 kilon sarjan Elina Gustafsson.

Kumpikin taisteli mestariksi hajaäänituomiolla. Potkonen peittosi loppuottelussa tuomariäänin 3–2 Venäjän Anastasia Beljakovan ja Gustafsson alle tuntia myöhemmin äänin 4–1 Jaroslava Jakushinan.

Potkosen ja Gustafssonin kullanhuuhdonta toi mieleen Suomen yleisurheilun menestyshetket Münchenin olympiakisoista 1972. Tuolloin kisojen päätöspäivänä Lasse Viren 5  000 metrillä ja Pekka Vasala 1  500 metrillä juoksivat voittoihin vajaan tunnin välein.

Potkosen ja Gustafssonin Euroopan mestaruudet olivat suomalaisen naisnyrkkeilyhistorian ensimmäiset. 37-vuotiaalla Potkosella oli ennestään EM-hopeaa sekä olympia- ja MM-pronssia. 26-vuotias Gustafsson on ottanut aiemmin MM-pronssia.

Potkonen sai hyvityksen MM-välieristä

Finaalitapahtuman viidennessä kohtaamisessa nyrkkeillyt Potkonen aloitti räväkästi ja vei ottelua avauserän ensimmäisellä puoliminuuttisella pyörremyrskymäiseen tyyliin. Pidempi Beljakova napsi erän vanhetessa vastaiskuilla osumia, kunnes Potkonen otti ennen ensimmäistä erätaukoa loppukirin.

Yllättävän saamattomaksi osoittautunut Beljakova kompasteli toisessa erässä parikin kertaa kanveesissa, joskin enemmän huolimattomuuttaan kuin Potkosen iskuvoimasta. Potkonen hankki kuitenkin toisessa erässä johdon, mitä hän ei enää hukannut.

Yritteliäs Potkonen oli Beljakovaa edellä varsinkin jalkatyössä. Beljakova voitti Potkosen keväällä 2016 Kazakstanin MM-kisojen välierässä, jolloin Potkosen oli tyytyminen pronssimitaliin.

Vajaat kolme kuukautta myöhemmin Rio de Janeiron olympiaturnauksessa Potkonen ja Beljakova jatkoivat pronssit.

Bulgarian pääkaupunki Sofia on kehässä jo 48. peräkkäisen voittonsa ottaneelle Potkoselle mieluisa turnauspaikka. Hän otteli myös vuonna 2016 EM-finaalissa Sofiassa häviten silloin Venäjän Darja Abramovalle. Se on Potkosen toistaiseksi viimeinen tappio.

Nyt Venäjän Abramova otteli painoluokkaa alempana 57-kiloisten EM-loppuottelussa, mutta hävisi sen järjestäjämaan Bulgarian Stanimira Petrovalle.

Väärä hymni huvitti mitalienjaossa

Myös Gustafsson oli omassa finaalissaan vastustajaa aloitteellisempi. Jakushinakin kompuroi toisen erän tiimellyksessä kanveesissa.

Kolmas erä oli molemmilta ottelijoilta eloonjäämistaistelua. Kun väsymys vaani, nyrkkeilystä tuli epäpuhdasta.

–  Oli tosi hyvä olo nousta kehään. Löysin täällä otteluihin hyvän flow-tilan, joka kantoi hienosti loppuun asti. Tänäänkin oli vahva ja vapautunut olo, Gustafsson kertoi puhelimitse.

–  Ajattelin vain, että pääsen mittaamaan rajojani todella taitavaa nyrkkeilijää vastaan. Ja minun rajani olivat ainakin tänään vastustajaa korkeammalla.

Pisteet tulivat lopulta selvästi Gustafssonille, mutta hän ei uskonut mestaruuteen ennen kuin tuomari nosti hänen kätensä voiton merkiksi.

–  En rohjennut yhtään ennakoida, Gustafsson naurahti.

Gustafsson otti ottelussa aloitteet rohkeasti.

–  Jakushina on parhaimmillaan, jos hän saa tilaa ja aikaa miettiä, mitä tekee. Ensimmänen erä oli vielä tunnustelua, mutta toinen meni jo selkäesti minulle, Gustafsson kertasi kamppailua.

Gustafsson tunsi jo ennen turnausta, että hänellä on mahdollisuudet mestaruuteen asti.

–  Lähdin tavoittelemaan kultaa. Vähempään jo ennalta tyytyminen olisi ollut typerää, Gustafsson selitti.

–  Pystyin silti keskittymään kehässä vain nyrkkeilyyn. En turhaa miettinyt tulosta.

Mestarin fiilikset olivat illalla korkealla, mutta isommat karkelot odottavat vasta Suomessa.

–  Bussi lentokentälle lähtee 3.40. Saa nähdä, saanko sitä ennen yhtään unta. Tuntuu, että käyn edelleen vähän ylikierroksilla, Gustafsson tunnusti.

Hupaisa hetki koettiin mitalienjaossa, kun Gustafssonin kunniaksi alkoi soida väärän maan hymni. Maamme-laulu löytyi vasta tovin hapuilun jälkeen.

Ennen tiistaita Suomen viimeinen amatöörinyrkkeilyn Euroopan mestaruus oli Tarmo Uusivirran Kölnissä 1979 miesten 75 kilon sarjassa voittama EM-kulta.