Ministeri Sampo Terho: Elektroninen urheilu pääsee liikunnan järjestöavustusten piiriin

Helsinkiin avattiin virtuaalisen autourheilun ja ajamisen keskus.

Tapio Keskitalo / STT

Viime vuosina rajusti suosiotaan kasvattanut elektroninen urheilu saatetaan nähdä Pariisin vuoden 2024 kesäolympialaisissa näytöslajina.

BBC:n mukaan Pariisin kisajärjestäjät käyvät parhaillaan keskusteluita Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kanssa e-urheilusta. KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach on hiljattain linjannut, ettei ainakaan väkivaltaisia videopelejä nähdä olympialaisissa.

Markkinointitutkimusyhtiö Newzoo on arvioinut, että e-urheilun maailmanlaajuiset katsojamäärät nousevat tänä vuonna peräti 380 miljoonaan.

– Elektroninen urheilu on suositumpaa kuin suuri yleisö luultavasti ymmärtää. E-urheilusta on tullut pysyvä ja kasvava globaali ilmiö, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) kommentoi keskiviikkona.

Terho oli mukana avaamassa Helsinkiin virtuaalisen autourheilun ja ajamisen keskusta, jonka on määrä potkia kotimaisia e-moottoriurheilijoita eteenpäin.

Samalla Terho ilmoitti, että Suomen elektronisen urheilun liitto (SEUL) siirtyy liikunnan järjestöavustusten piiriin. Tähän saakka liitto on saanut toiminta-avustusta nuorisotyötä tekevänä järjestönä.

– E-urheilua aletaan hallinnollisessa mielessä kohdella liikuntana, vaikkei myöskään perinteistä urheilua suinkaan unohdeta, Terho sanoi STT:lle.

Urheilua vai ei?

E-urheilussa on myös suomalaisia ammattipelaajia, ja etenkin taistelulajeissa liikkuvat erittäin suuret palkintorahat.

Kansainvälinen e-urheiluliitto (IeSF) on pyrkinyt saamaan virtuaalilajeille tunnustusta urheilumuotona. Siitä on osoituksena myös olympiahalukkuus.

Yksi laji-ihmisiäkin jakava kysymys on, pitäisikö e-urheilu rinnastaa perinteisiin urheilumuotoihin.

– Suoraan sanottuna en pidä itseäni urheilijana, mutta tätä lajia pidän. Jos tekisin tätä täysipäiväisesti, sitten pitäisin itseäni urheilijana, summaa Tomi Manninen, joka ajaa virtuaalisen moottoriurheilun SM-sarjaa.

Isoihin kisoihin virtuaaliurheilu on joka tapauksessa pikkuhiljaa murtautumassa. Vuoden 2022 Aasian mestaruuskisoihin e-urheilu on jo hyväksytty mitalilajiksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut