"Unelmia pystyy toteuttamaan" – katso kuvasarja Iivon päivästä

Norjan hiihtomahti mureni Suomen hiihtoässän käsittelyssä.

Kaija Yliniemi / STT

Iivo Niskanen sai lauantaina norjalaiset kateellisiksi. Hiihtomahdin edustajat joutuivat ihmettelemään ja ihailemaan Niskasen vauhtia kaukaa selän takaa. Pyeongchang vahvisti suomalaisen sekä perinteisen hiihtotavan tekniikan että kunnonajoituksen mestariksi.

Norjan Martin Johnsrud Sundby, 33, ei ole vieläkään hiihtänyt henkilökohtaista arvokisavoittoa, mutta Suomesta tulee seitsemän vuotta nuorempi Niskanen, joka onnistuu aina kauden tärkeimmässä koitoksessaan.

Olympiavoiton vaihtuminen vaikkapa 20. sijaksi voi olla pienestä kiinni. Niskanen kertoi huokaisseensa 50 kilometrin kisan aamuna helpotuksesta, kun heräsi terveenä. Se antoi hänelle mahdollisuuden mitata harjoittelunsa tulokset maailman eliitissä.

Valmentaja Olli Ohtosen mukaan hänen suojatistaan huokui etenkin olympialaisten viimeisellä kisaviikolla harmonia ja rauha.

– Tuli olo, että tässä aletaan lähestyä kauden parasta tilaa. Se poiki näin upealla tavalla olympiakultaa, Ohtonen tunnelmoi.

Myllylän jalanjäljissä

Lahden 15 kilometrin maailmanmestaruus täytti viime talvena Niskasen ison unelman, sillä hän ei usko pääsevänsä urallaan enää kotiyleisön eteen MM-tasolla.

Ensimmäisen henkilökohtaisen arvovoiton jälkeen kuopiolainen rohkeni sanoa ääneen, että juuri 50 kilometrin olympiakulta on hänen ainoa suuri maalinsa tällä kaudella.

– Viime vuonna todistin, että unelmia pystyy toteuttamaan, Niskanen sanoi olympiavoittajana, toteutettuaan toisenkin unelmansa.

Onnistuminen vaati sopeutumista yhteislähtökilpailun vaatimuksiin, ja Niskanen kasvoi tehtävään päivissä. Olympialaiset avanneessa yhdistelmäkilpailussa hän veti joukkoa heti alusta. Päämatkallaan hän malttoi säästää paukut oikeisiin tilanteisiin.

– Hiihdin muilta lihaskestävyyttä pois, Niskanen kuvasi.

Taktisesti kypsällä hiihdolla Niskasesta tuli ensimmäinen suomalainen maastohiihdon olympiavoittaja 20 vuoteen. Edellinen oli Niskasen poikavuosien idoli Mika Myllylä, joka onnistui Naganossa 30 kilometrillä.

Tour de Ski tavoitteeksi

Kestävyysurheilussa ei tunneta kompromisseja, eikä huipulle pääse ilman tuntikausien hikipisaroiden vuodatusta lenkkipoluilla ja voimaharjoittelussa. Niskanen, 26, on silti jalostunut nuorten maailmanmestarista aikuisten mestariksi varsin nopeasti.

Niskasen ja Ohtosen yhteistyö on jatkunut vuodesta 2013. Sotshin olympiavuoden jälkeen kaksikko ahnehti liikaa, ja harjoituskuorma johti sairastumisiin. Parin viime kauden aikana he ovat hallinneet myös terveyshaasteet.

– Viimeinen kuukausi meni kuten suunniteltiin, Niskanen tiivisti onnistumisen.

Niskanen on jo kaksinkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari. Seuraavaa unelmaansa hän ei ole vielä paljastanut.

– Ehkä jonain päivänä kauden päätavoite on voittaa Tour de Ski -kiertue ja maailmancupin kokonaiskilpailu. Nyt on ollut vielä parasta keskittyä arvokisoihin, koska olen niin paljon parempi perinteisellä kuin vapaalla hiihtotavalla, Niskanen puntaroi.

Niskanen teki jo tätä kautta varten ison työn parantaakseen vapaan hiihtotavan osaamistaan. Vapaan mestarillinen taitaminen on tie kasvaviin unelmiin.

Etelä-Korean olympialaiset

Näin muut kommentoivat 50 kilometrin olympiavoittaja Iivo Niskasta:

– Iivo on hyvä kaveri, ja hänellä on huikea huumorintaju. Hän tekee kaikki asiat hiihdon ehdoilla. (maajoukkuekaveri Perttu Hyvärinen)

– On se raaka äijä, pakko myöntää. Kyllä tämän on jo haistanut kolme viikkoa. (maajoukkuekaveri Ristomatti Hakola)

– Iivo on tarkka, tekee kaiken viimeisen päälle. (päävalmentaja Reijo Jylhä)

– Iivosta on kasvanut suurhiihtäjä. Sanoin saman hänelle jo Lahdessa. Ne ovat aika harvassa, joilla on henkilökohtainen maailmanmestaruus ja olympiavoitto. (valmentaja Olli Ohtonen)

– Onnellinen fiilis. Iivon pää kesti ja taktiikka piti. Siinä onnistuivat ne osa-alueet, joiden piti onnistua olympiavoittoon. (tv-kommentaattori Sami Jauhojärvi)

– Hän on mahtava. Perinteisellä hänen huipputasonsa on ehkä paras koko maailmassa. Hän on uskomaton. (norjalainen huippuhiihtäjä Martin Johnsrud Sundby)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut