Luottohuoltaja pelkäsi Niskasen ottaneen itselleen liikaa paineita

Lumisateen uhka laittoi huollon lisätöihin kesken 50 kilometrin kisan

Kaija Yliniemi / STT

Iivo Niskasen suksia huoltava Mika Venäläinen pääsee sunnuntaina juhlistamaan paikan päälle, kun olympialainen kultamitali pujotetaan Niskasen kaulaan Pyeongchangin kisojen päättäjäisissä. Mitali on hieno palkinto paitsi urheilijalle, myös kovaa työtä Etelä-Koreassa tehneelle Suomen huoltoryhmälle.

– Uskomattoman hieno päivä, Venäläinen kommentoi illalla puhelimitse.

Hän kertoi jännittäneensä Pyeongchangissa vähemmän kuin viime vuonna MM-Lahdessa, jolloin Niskanen voitti 15 kilometrin maailmanmestaruuden. Henkilökohtainen arvovoitto rauhoitti taustavoimia, mutta Venäläinen arveli urheilijalle tulleen liikaa henkistä kuormaa avoimesta kultamitalin tavoittelusta olympialaisten päämatkalla.

– Suomalaiset tulevat mieluiten puskista, mutta Iivo on uskaltanut sanoa kultatavoitteen ääneen. Sitä mietti, että onnistutaanko me suksien kanssa, Venäläinen kertoi.

Lauantaisessa yhteislähtökilpailussa uhannut lumisade teetti huoltoryhmälle lisäkiirettä ja laittoi suunnitelmia uusiksi. Niskasen oli määrä vaihtaa sukset toiseen kertaan runsaat 16 kilometriä ennen maalia, mutta hän vaihtoikin vasta runsaat kahdeksan kilometriä ennen maalia.

– Ennusteiden mukaan lumisateen piti mennä tästä ohi. Ne sukset, jotka Iivolle oli laitettu, eivät olisi kestäneet lumisadetta, Venäläinen kertoi.

Huoltoryhmä valmisteli Niskaselle kelin vaihtumisen varalta toisenlaiset sukset, mutta Niskanen hiihti kisan lopun sillä parilla, jolla oli alun perin suunnitellutkin hiihtävänsä.

Lunta tipahteli hiljalleen vasta kisan päätyttyä, ja sumu peitti stadionin vaippaansa.

Mutta osasiko luottohuoltaja aavistaa, että Niskanen on mestaruusvireessä?

– En ole unissani päässyt juosten enkä hiihtäen mihinkään. Kai se on tarkoittanut, että urheilija on kunnossa, Venäläinen naurahti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut