Norja pitää kuriositeetit kurissa, hiihdon mitalitilasto kuin vanhaan hyvään aikaan

Nuorten hiihtäjien esiinmarssi kuvaa Matti Heikkisen mukaan huippu-urheilun trendiä.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo on 21-vuotias. Matti Heikkisen mukaan Kläbo on nuorista hiihtäjistä sikäli vielä poikkeus, että hän on henkisesti ja taktisesti niin vahva. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kaija Yliniemi / STT

Norja, Ruotsi, kilpailuluvan saaneiden venäläisurheilijoiden OAR ja Suomi. Ja joukossa eksoottinen Italia.

Jos heittäytyisi hetkeksi aikakoneeseen, Pyeongchangin maastohiihdon mitalimaat ovat kisojen alussa kuin suoraan 1960- ja 1970-luvuilta. Ennen vanhaan hiihdoissa soivat enimmäkseen Pohjoismaiden kansallislaulut ja Neuvostoliiton "Suuri ja mahtava". Tuttuihin hallitsijoihin vaihtelua toivat sympaattiset yllättäjät, muun muassa Val di Fiemmessä urheilukauppaa pitävä italialainen Franco Nones (30 kilometrin olympiavoitto 1968) tai Yhdysvaltain Bill Koch (30 kilometrin olympiahopeaa 1976).

Pyeongchangissa etenkin Norja on pitänyt kuriositeetit kurissa.

– Norjalla on monta kovaa. Jos kaikki menee nappiin, voi käydä niin kuin kävi skiathlonissa, perjantaina seuraavan kerran kisaava Matti Heikkinen luonnehti.

Norja vei sunnuntaina yhdistelmäkilpailussa kolmoisvoiton, ensimmäisensä 26 vuoteen miesten olympiamatkalla.

Yhä nuorempana huipulle

Maiden voimasuhteita enemmän Heikkinen pohtii nuorten hiihtäjien esiinmarssia. Sprintin mitalisteista Norjan Johannes Hösflot Kläbo ja OAR:n Aleksandr Bolshunov ovat 21-vuotiaita, mutta harjoitelleet jo huipputason vaatimat määrät.

– Urheilussa on se trendi, että huipulle tullaan entistä nuorempana. Kläbo ja Bolshunov ovat 14 vuotta nuorempia kuin minä. Jos kehityskäyrä nousee samassa suhteessa, he hiihtävät kolmekymppisinä ihan karmeaa vauhtia, tuumasi Heikkinen, joka ajautui itse 11 vuotta sitten harjoitusmäärien nostolla tukevaan ylirasitustilaan.

Heikkisen mielestä Kläbo on nuorista hiihtäjistä sikäli vielä poikkeus, että hän on henkisesti ja taktisesti niin vahva. Hän ei hiihdä itseltään jalkoja alta.

Kokenut Heikkinen arvioi, että lajissa kuin lajissa asioita tehdään tehokkaammin. Parhaimmillaan se johtaa siihen, että parikymppinen on valmis huipulle.

– Juttelin lumilautamiesten kanssa, ja he kertoivat, että norjalaiset veivät kymmenkunta vuotta sitten ison porukan nuoruuden kynnyksellä olevia lupaavia tyyppejä parhaisiin oloihin harjoittelemaan. Siellä oli patjat hyppyrin alla, mihin toistaa ja jauhaa hyppyjä. Nyt he niittävät mitaleja.

Etelä-Korean olympialaiset

Norjalla kuusi mitalia olympialaisten neljästä hiihtokisasta

Norja on karkaamassa maastohiihdon ykkösmaaksi Pyeongchangissa ennen kuin kisat ovat edes puolivälissä.

Norjalla on neljästä kilpailusta kuusi mitalia: kaksi kultaa, kolme hopeaa ja yksi pronssi. Toistaiseksi norjalaismestarit ovat nuoria miehiä, sillä voittoihin ovat hiihtäneet 24-vuotias Simen Hegstad Krüger ja 21-vuotias Johannes Hösflot Kläbo.

Ruotsi on kahdella kultamitalillaan tilastokakkonen. Kummatkin naisten kisamatkat ovat menneet sinikeltaisille Charlotte Kallan ja Stina Nilssonin ansiosta.

Dopingepäilyjen keskiössä koko talven pysytellyt Venäjä ei Etelä-Koreassa kisaa, mutta kilpailuluvan saaneet OAR-edustajat todistavat uudenkin kaartin tasoa. Aleksandr Bolshunov, 21, ja Julia Belorukova, 23, venyivät sprintissä pronssille.

Krista Pärmäkoski ja Federico Pellegrino nostavat Suomen ja Italian myös hiihdon mitalitilastoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.