Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Curlingpari janoaa uusia olympiakokemuksia ja kaipaa pitkäjänteisyyttä

Kauste ja Rantamäki ottivat avausvoiton päätöspelissään, mutta jäivät turnauksessa viimeisiksi.

Kaija Yliniemi / STT

Puolen vuoden intensiivinen valmistautumisjakso olympialaisiin oli paricurlingin Oona Kausteelle ja Tomi Rantamäelle iso panostus, mutta se ei riittänyt nostamaan heitä rankingsijoitustaan korkeammalle Pyeongchangissa. Kaksikko voitti päätöspelissään Yhdysvallat 7–5, mutta jäi turnauksessa yhdellä voitolla viimeiseksi, kahdeksanneksi.

Jotta Suomi voisi nousta mitalitasolle neljän vuoden kuluttua Pekingissä, valmennukseen pitäisi satsata paljon pitkäjänteisemmin.

– Pitäisi aloittaa ohjelma, missä meillä olisi kohtalaisen iso joukko valmennettavia. Se vaatii tietysti paljon rahaa, ja urheilijoilta mahdollisuuden heittäytyä työelämästä pois tai jättää opinnot vähemmälle, Rantamäki sanoi.

Monet curlingin olympiaedustajat ovat ammattilaisia tai puoliammattilaisia. Kauste, 30, on ammatiltaan maskeeraaja, ja syyskuussa 50 vuotta täyttävä Rantamäki toimii johdon konsulttina ja yrittäjänä. Kumpikin on karsinut siviilitöitään viime kuukausina ollaakseen parhaimmillaan olympialaisissa. Se on omasta pussista pois.

– Olemme saaneet paljon valmennuksellista tukea. Puoli vuotta ennen olympialaisia on vain tosi lyhyt aika, Kauste sanoi.

Silmät kiinni somelta

Curling nousee Suomessa tv-näkyvyyden avulla parrasvaloihin aina neljän vuoden välein. Kauste kertoi saaneensa kilpailun aikana paljon tukea kotimaasta, vaikka tappiot seurasivat toisiaan. Sosiaalisessa mediassa heitä on myös pilkattu, mutta kaksikko on ummistanut silmänsä ja korvansa somelta.

– Ihmiset ovat eläneet mukana ja antaneet luvan epäonnistua. He hyväksyvät myös realiteetin, ettei tämä niin helppoa ole, sanoi tsemppauksesta kiitollinen Kauste, joka myönsi epäonnistumisten satuttaneen henkisesti.

Rantamäki toivoi, että heidän sijoituksensa asetettaisiin oikeaan perspektiiviin. Paricurlingin kahdeksasta olympiapaikasta kisasi sentään yli 40 maata.

– Hieno kokemus ensimmäisiksi olympialaisiksi. Toivottavasti näitä tulee lisää, Kauste tiivisti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut