Kiitos valmentajalle, puolisolle, vanhemmille... – "Tässä on aika iso sapluuna, keitä kaikkia pitää kiittää"

Krista Pärmäkoski nosti olympiapronssin uransa kovimmaksi saavutukseksi.

Näitä jaetaan joka neljäs vuosi, yhdistetyn pronssille hiihtänyt Krista Pärmäkoski tunnelmoi mitali kaulassaan. Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kaija Yliniemi / STT

Uran ensimmäinen henkilökohtainen olympiamitali nousi Krista Pärmäkosken arvoasteikolla korkeammalle kuin viime vuoden MM-hopea, joka sekin oli uraauurtava ikaalislaisen hiihtäjän uralla. Ennen MM-Lahtea hän oli yltänyt arvokisoissa joukkuemitaleihin kolmissa MM-kisoissa ja yksissä olympialaisissa, mutta nyt hänellä on kaksi ikiomaa arvokisamitalia.

– Näitä jaetaan joka neljäs vuosi. Arvostan olympiamitalia enemmän, mutta oli se silti kova suoritus voittaa henkilökohtainen mitali kotiyleisön edessä, Pärmäkoski tunnelmoi.

Hän ehti kisan jälkeisen kansainvälisen haastattelutilaisuuden aikana lukea jo kymmeniä onnitteluviestejä kännykästään sillä aikaa, kun kysymykset kohdistuivat mestari Charlotte Kallalle ja hopeahiihtäjä Marit Björgenille.

Tuttujen onnittelut lämmittivät tuoretta mitalistia, mutta isoimmat kiitoksen hän jakoi uraansa lähtemättömästi vaikuttaneille tukihenkilöille.

– Ensimmäiseksi haluan liittää valmentajaa Mattia (Matti Haavisto). Montakohan vuotta me nyt ollaan tehty yhteistyötä, aika monta, vuodesta 2002, 2003. Hän on kaikki minun kiukutteluni kuunnellut.

– Tietysti vanhempia (Ari ja Kirsi Lähteenmäki). Hekin ehtivät tänne paikalle. Olivat lentäneet aamulla Souliin ja osanneet seikkailla tänne. En nähnyt heitä ennen starttia, mutta maalissa näin.

– Tietysti puolisoa (Tommi Pärmäkoski), joka jaksaa hoitaa kotia, kun olen reissussa ja on mahdollisuuksien mukana reissussa. Tekee urheilijan elämästä helpompaa, Pärmäkoski sanoi ja laski viime vuoden matkapäivien määräksi 250.

Kiitokset menivät myös yhteistyökumppaneille, joiden taloudellisen tuen avulla Pärmäkoski on pystynyt toteuttamaan mitalivuosiin johtaneen leiriohjelman.

– Kiitos kuuluu aika monelle, isolle porukalle. Oman tukijoukon lisäksi on maajoukkueen tukijoukkue. Täällä on valmennus, suksihuolto, fysiot, lääkärit, psykologi. Aika iso sapluuna, keitä kaikkia pitää kiittää.

Hiihtäjä

Krista Pärmäkoski (o.s. Lähteenmäki)

Ikä: 27, syntymäaika 12. joulukuuta 1990

Pituus/paino: 160 cm/57 kg

Syntymäpaikka: Ikaalinen

Asuinpaikat: Kuortane/Lahti

Seura: Ikaalisten Urheilijat

Valmentaja: Matti Haavisto

Ammatti: hiihtäjä

Parhaat arvokisasaavutukset: yhdistelmäkilpailun MM-hopeaa 2017, yhdistelmäkilpailun olympiapronssia 2018, olympialaisten viestihopeaa 2014, pariviestin MM-hopeaa (p) 2011 Aino-Kaisa Saarisen kanssa, viestin MM-pronssia 2011, 2015 ja 2017, pariviestin MM-pronssia Riikka Sarasoja-Liljan kanssa 2013, alle 23-vuotiaiden MM-kultaa 10 km (v) 2011, alle 20-vuotiaiden MM-kultaa 5 km (p) ja -hopeaa viestissä 2010, alle 20-vuotiaiden MM-hopeaa yhdistelmäkisa (p+v) 2009, alle 20-vuotiaiden pronssia viestissä 2008.

Maailmancup: voitto 10 km (p) 2018 Planicassa, toinen Tour de Ski kiertueen kokonaiskilpailussa 2017, neljästi neljäs Tourilla 2012–2014 ja 2018. Voittanut cup-kilpailun kahdesti 10 km (p) osuusajoilla laskien: maaliskuussa 2016 Canmoressa ja joulukuussa 2016 Lillehammerissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut