Huuhkajat arvontaonnen perässä – Litmanen arpoo lohkot

Syksyinen Kansojen liiga tuo takaportin arvoturnaukseen.

Arpapalloa nostelee yhtenä neljästä ex-huippupelaajasta Jari Litmanen. Heikki Saukkomaa

Janne Lehikoinen / STT

Nyt se on taas edessä, jokaisen maajoukkuejalkapallofanin talvinen kohokohta eli arvonta arvoturnauskarsintoihin. Keskiviikkona Euroopan jalkapalloliiton Uefan tiloissa Lausannessa koetaan kuitenkin aiemmasta poikkeavaa, sillä kyseessä on arvonta Uefan uuteen kilpailuun Nations Leagueen eli Kansojen liigaan.

Syksyllä alkava uusi liiga tarjoaa paitsi uuden tittelin voitettavaksi, myös uuden reitin arvoturnaukseen eli vuoden 2020 EM-kisoihin. Liiga jakaa neljä paikkaa kisoihin, yhden jokaisesta divisioonasta. Suomi on kolmannella tasolla eli C:ssä.

C-divisioonan 15 joukkuetta jaetaan neljään lohkoon, joten Suomi pelaa joko kolmen tai neljän joukkueen lohkossa. Tarjolla on kirjava joukko jalkapallomaita: mukana C-tasolla on niin tulevan kesän MM-osanottaja Serbia kuin myös sellaisia suuruuksia kuten Kypros, Viro tai Liettua.

– Keskiviikkona on jännät paikat. Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet voittaa mikä joukkue tahansa lohkossa. Vaatiihan se nappisuoritusta joka pelissä, mutta kuitenkin, päävalmentaja Markku Kanerva toteaa.

Kanervan mukaan kaikki vastustajat ovat vaikeita, mutta toivevastustajat ovat ensimmäisestä korista Unkari tai Skotlanti ja toisesta Norja tai Kreikka. Neloskorista kelpaisi vaikka marraskuussa voitettu Viro.

– Unkari olisi kiva nitistää, on nimittäin noita vanhoja kalavelkoja, Kanerva myhäilee.

– Tämä on tietynlainen takaportti EM-kisoihin. Plussaa on myös se, että päästään pelaamaan samantasoisia joukkueita vastaan.

"Hyvällä tatsilla"

Kanervalle koittaa keskiviikkona ensimmäinen arvonta A-maajoukkueen päävalmentajana. Mies seuraa paikan päällä, kun arpapalloa nostelee yhtenä neljästä ex-huippupelaajasta Jari Litmanen. Kanervalla on vieno toive arpojalle.

– Sanotaan niin, että kun aktiiviuralla oli hyvä tatsi jaloissa, niin toivottavasti nyt on hyvä tatsi käsissä. Saisimme mukavan lohkon arvotuksi, päävalmentaja virnuilee.

Kansojen liiga

Pienillekin jalkapallomaille toivoa lopputurnauksesta

Euroopan jalkapalloliitto Uefan uusi Nations League eli Kansojen liiga alkaa ensi syksynä. Liigan lohkot arvotaan keskiviikkona 24. tammikuuta.

Kansojen liigan pääkohdat:

– Uefan 55 jäsenmaata on jaettu neljään divisioonaan (A, B, C, D) Uefan maajoukkuerankingin mukaan.

– Divisioona A:ssa on rankingin 12 parasta, B:ssä seuraavat 12, C:ssä seuraavat 15 ja D:ssä loput 16.

– Suomi pelaa divisioona C:ssä, johon arvotaan neljä lohkoa. Arvontakorit: 1) Unkari, Romania, Skotlanti, Slovenia, 2) Kreikka, Serbia, Albania, Norja, 3) Montenegro, Israel, Bulgaria, Suomi, 4) Kypros, Viro, Liettua.

– Suomen osalta arvontarajoitteena on se, että neljästä talviolosuhteiden maasta eli Norjasta, Suomesta, Virosta ja Liettuasta samaan lohkoon voidaan sijoittaa enintään kaksi.

– Lohko-ottelut pelataan syyskuun ja marraskuun 2018 aikana (ensimmäiset ottelut 6. syyskuuta). Joukkueet kohtaavat toisensa kotona ja vieraissa (4–6 peliä/joukkue).

– Lohkovoittajat divisioonista B, C ja D nousevat ylempään divisioonaan Kansojen liigan vuosien 2020–21 kilpailuun. Divisioonien A, B ja C lohkojen viimeiset putoavat alempaan divisioonaan.

Pääsy EM-lopputurnaukseen 2020:

– Kansojen liigan kautta pääsee neljä joukkuetta EM-lopputurnaukseen 2020.

– Jokaisen divisioonan (A, B, C, D) pudotuspelivoittaja saa EM-lopputurnauspaikan. Pudotuspelit pelataan divisioonien lohkovoittajien kesken maaliskuussa 2020.

– 20 muuta EM-lopputurnausjoukkuetta selvitetään varsinaisissa EM-karsinnoissa, jotka pelataan vuonna 2019. Kymmenestä karsintalohkosta lohkovoittaja ja lohkokakkonen EM-lopputurnaukseen.

– Mikäli jokin Kansojen liigan pudotuspeleihin selvinnyt maa pääsee kisoihin EM-karsintojen kautta, periytyy tuo Kansojen liigan paikka Uefan maajoukkuerankingin seuraavalle maalle samassa divisioonassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.