Maajoukkueuransa lopettava Hetemaj: Olen aina antanut kaikkeni, eikä päätös ollut helppo

"Olen aina antanut kaikkeni, eikä päätös ollut helppo".

Perparim Hetemaj saapumassa Palloliiton tiedotustilaisuuteen Helsingissä. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Tapio Keskitalo / STT

Jalkapalloilija Perparim Hetemaj tunnetaan peräänantamattomuudestaan ja kuluttavasta pelityylistään. Pelivuodet vaativat kuitenkin veronsa, ja Hetemaj, 31, ilmoitti maanantaina maajoukkueuransa olevan ohi.

– Olin miettinyt tätä jo pidemmän aikaa. Viime vuosina on ollut maajoukkuepelien jälkeen vähän vaikeampaa, kun kroppa ei ehdi palautua kunnolla, Hetemaj kertoi Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Palautumisaika jää usein vähiin, sillä maajoukkuekomennuksen jälkeen edessä on normaalisti nopea paluu seurajoukkuearkeen.

Karsintoihin osuu myös kahden ottelun putkia, joiden välillä palautumisaika on lyhyt.

– Otteluiden jälkeen ei oikein saa unta, ja sitten tulevat matkustamiset ja muut. Kroppa on aika loppu, keskikenttäpelaaja Hetemaj sanoi.

Italian Serie A -seura Chievo Veronaa edustava Hetemaj on pelannut Suomen miesten maajoukkueessa 49 ottelua ja tehnyt neljä maalia.

Inzaghin jalanjäljissä

Urallaan lukuisista loukkaantumisista kärsinyt Hetemaj debytoi miesten maajoukkueessa vuonna 2009.

Ensimmäinen maaottelumaali syntyi 2012 Turkkia vastaan, eikä osuma ollut maailman kaunein. Se jäi kuitenkin elävästi miehen mieleen.

– Pääsin tökkäämään pallon sisään. Tuli vähän inzaghimainen olo, Hetemaj letkautti viitaten italialaiseen ex-maalitykkiin Filippo Inzaghiin.

Hetemaj ei ole koskaan juhlinut useilla maaleilla, sillä hänen tehtävänsä on voittaa kaksinkamppailuita ja olla luotettava kahden suunnan työkone.

 Markku Kanervan valmentamaan Suomen maajoukkueeseen lopettamispäätös tekee loven. Kosovossa syntynyt Hetemaj on toinen viime aikoina maajoukkueen jättäneistä runkomiehistä.

Puolustaja Niklas Moisander ilmoitti marraskuussa lopettavansa maajoukkueuransa.

– Niklaksen päätöksellä ei ollut ratkaisuuni vaikutusta, vaikka hänen merkityksensä joukkueelle on ollut todella suuri, Hetemaj sanoi.

Gijonin ihme jäi mieleen

Maajoukkueuransa mieleenpainuvinta hetkeä Hetemaj'n ei tarvitse miettiä pitkään.

– Gijonin ihme. Pysäytimme vieraskentällä ehkä maailman parhaan maajoukkueen, Hetemaj muisteli vuonna 2013 tullutta vierastasapeliä Espanjaa vastaan.

Myös kitkerimmät kokemukset tulevat nopeasti mieleen. Hetemaj pelasi B-maajoukkueessa jo 2007 ja loukkasi nilkkansa pahoin.

– Sen jälkeen olin melkein vuoden poissa. Toinen kiperä paikka oli Islanti-tappio. Se jäi kaivelemaan, että miesten arvoturnauspaikka jäi haaveeksi. Olin kuitenkin onnekas, kun pääsin alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin.

Hetemaj ei ole suunnitellut vetäytyvänsä seurajoukkuepeleistä.

– Pari vuotta vielä ja sitten ehkä vuosi tai kaksi Suomessa. Nyt on aika hyvä olo. Olen aina antanut kaikkeni, eikä päätös ollut helppo. Olen ollut etuoikeutettu, kun olen saanut edustaa Suomea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.