Jalkapallon miespelaajat saavat isommat bonukset kuin naiset

Palloliiton selvitys ei kerro tarkkoja lukuja maajoukkuekorvauksista.

Palloliiton selvityksen mukaan peruskorvaus on sama naisilla ja miehillä. Emmi Korhonen / Lehtikuva

Janne Lehikoinen, Kaija Yliniemi / STT

Jalkapallon maajoukkuepelaajille maksettavien korvausten erot sukupuolten välillä syntyvät bonuksista, ilmenee Palloliiton tekemästä selvityksestä, jonka tasa-arvovaltuutettu pyysi liitolta. Miespelaajat saavat maajoukkuepeleistä isomman korvauksen kuin naiset.

Palloliiton selvityksen mukaan peruskorvaus on sama naisilla ja miehillä, sillä pelaajille maksetaan maajoukkuetoiminnasta matkakulut, päivärahat ja pieni "periaatteellinen" kokoontumisraha.

Bonukset sen sijaan vaihtelevat ottelun tuloksen ja vastustajan mukaan. Palloliiton selvityksen mukaan ne ovat miehillä "kolme- tai nelinumeroiset" ja naisilla "kolmenumeroiset". Tarkempia summia Palloliitto ei tasa-arvovaltuutetulle selvitä, koska liiton ja pelaajien väliset sopimukset pidetään salassa.

– Kannustinosassa on toistaiseksi eroa, miesten A-maajoukkueen bonusrahat per ottelu ovat vielä suurempia, vaikka naisten A-maajoukkueen bonuksiin tehtiin merkittävä korotus uudessa sopimuksessa (tänä syksynä), selvityksessä todetaan.

Miehillä uusi sopimus neuvotellaan ennen ensi syksyn Nations League -pelejä. Maajoukkuesopimukset ovat perinteisesti kaksivuotisia eli ne tehdään aina arvoturnauskarsinta kerrallaan.

Keskiviikkona Palloliitto sai ihmetteleviä kommentteja, kun STT uutisoi Palloliiton saaneen lisäaikaa tasa-arvovaltuutetun pyytämän selvityksen toimittamiseen. Uutinen perustui tasa-arvovaltuutetun toimiston kertomaan tietoon, mutta torstaina toimisto kuitenkin myönsi virheensä: Palloliitto toimitti selvityksen jo maanantaina eli määräajan puitteissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut