Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tusina vuotta huumasta – palaavatko Suomen miescurlaajat olympiajäälle?

" Olympiaunelman eteen on tehty töitä monta vuotta"

STT

– Suomi on olympiafinaalissa curlingin osalta. Uusipaavalniemi heittää enemmän kuin hienon määrämittaisen viimeisellä, ja Suomi voittaa Ison-Britannian 4–3, ja halli repeää riemuitsemaan.

Selostaja<Person> Voitto Liukkosen</Person> samettimainen ääni toi talvisen tarkkuuspelin curlingin suomalaisen urheiluyleisön huulille, kun <Person>Markku Uusipaavalniemen</Person> kipparoima joukkue varmisti olympiamitalin Torinossa 2006. Finaalitappio Kanadalle ei innostusta enää juurikaan pilannut, mutta aika lailla hetkeksi huuma jäi: suomalaiscurlaajia ei ole olympiajäällä sen jälkeen nähty.

Nyt toiveissa on, että Suomi palaa miesten olympiajäälle 12 vuoden tauon jälkeen. <Person>Aku Kausteen</Person> kipparoima maajoukkue pelaa olympiaunelmasta tiistaina Tshekin Plzenissä alkavassa olympiakarsinnassa.

– Kahdeksan joukkuetta pelaa kahdesta paikasta. Tiukka ja tasainen kisa luvassa, Kauste ennakoi.

– Jos joku pitää nostaa suosikiksi, niin Kiina. Se on karsintaan osallistuvista korkeimmalla maailmanrankingissa, mutta ei silti ole mikään ylivoimainen suosikki. Kaikki riippuu ihan siitä, millainen viikko kenelläkin on.

Kausteen porukalla on kokemusta olympiakarsinnasta jo neljän vuoden takaa. Sotshin matka jäi kuitenkin saavuttamatta.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun oli karsinta. Sitä ennen jaettiin kaikki paikat aiempien kolmen arvokisan perusteella. Nyt mennään niin, että huomioidaan vain kahdet edelliset MM-kisat ja niistä jaetaan kahdeksan paikkaa. Kaksi paikkaa tulee sitten karsinnasta.

– Meidän kannalta olisi ehkä riittänyt (olympiapaikkaan), jos nykyisinkin huomioitaisiin kolmet edelliset MM-kisat. Olimme neljänsiä vuoden 2015 MM:ssä. Mutta onhan tässä se hyvä puoli, että pitää useampia maita mukana ja tavallaan lisää kilpailua. Pitää jännitystä yllä.

Nyt tuo himoittu paikka on jälleen ulottuvilla. Ja takana on onnistunut kenraaliharjoitus, kun Kauste nosti toissa viikolla Suomen takaisin EM-kisojen A-sarjaan.

– Olympiaunelman eteen on tehty töitä monta vuotta. Edellisellä kerralla ei oltu riittävän valmiita. Nyt on menty neljä vuotta eteenpäin, ja päästään uudelleen yrittämään. Tämä on tärkeä mahdollisuus, kippari painottaa.

Kapea kärki

Torinosta on vierähtänyt kaksi olympiadia, ilman suomalaista määrämittaa ja harjausta olympialaisella jäällä. Miksi Torinon huuma katosi tusinaan seuraavaan vuoteen?

– Suomen terävin kärki hajosi, lopetti tai piti välivuosia, oli tehnyt unelmansa eteen pitkään töitä. Siinä oli aika paljon tyhjää ennen kuin seuraava joukkue on sillä tasolla. On aika vähän sellaisia maita, joista löytyy heti se seuraava valmis joukkue. Eikä suomalainen juniorityö ole ollut sellaista, mitä sen pitäisi olla, Kauste pohtii.

– Eli kärki on aika kapea.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut