Rovanperä johtaa suomalaisnuorten kolonnaa Walesissa

Jari-Matti Latvala sai MM-sarjan tulikasteensa samassa kilpailussa viisitoista vuotta sitten.

Kalle Rovanperän mukaan kokemus on nyt kaikki kaikessa. Arkistokuva. Hannu Rainamo

Tapio Nevalainen / STT

Kalle Rovanperä, 17, on rallifanien ja median silmätikkuna torstaina alkavassa Walesin rallissa. Samassa kilpailussa MM-sarjan tulikasteensa sai Jari-Matti Latvala viisitoista vuotta sitten.

– Muistan, kuinka mietin silloin kakkospätkän maalissa, etten ole ikinä ajanut näin liukkailla teillä. Liukkaus ja pidon vaihtelu yllättivät. Siihen täällä kannattaa keskittyä, Latvala neuvoo.

Rovanperälle Keski- ja Pohjois-Walesissa kiertelevän 304-pikataivalkilometrin reitin salat aukenivat nuotituksessa.

– Märkää ja liukasta oli. Ei se reitti mikään paha ollut, muttei helppoakaan. Paljon on kaikenlaista uutta ja kovavauhtisia jarrutuspaikkoja liukkailla teillä, Rovanperä arvioi.

Rallin WRC2-luokan lähtölista pursuaa nuoria suomalaisia: M-Sportin WRC2-Fordia kuskaavan Rovanperän ohella Walesin tulikasteen saa Hyundailla kisaava Jari Huttunen. Teemu Suninen on M-Sportin Fordilla luokan kärkinimiä, kun Juuso Nordgren ajaa toisen MM-rallinsa Skodan WRC2-tiimissä.

– Kokemus on nyt kaikki kaikessa. Sitä täältä pitää saada tulevia kertoja varten. Vähän pitää malttaa, että saisi kaikki kilsat ajettua, Rovanperä linjaa taktiikkaansa.

Lauantaina pitkä päivä ilman huoltoa

Kallen isä Harri Rovanperä ajoi Britannian MM-rallissa parhaimmillaan toiseksi. Hän on Walesissa poikansa tukijoukoissa, mutta on antanut Kallen valmistautua kisaan haluamallaan tavalla.

– Neuvoja ei ole tullut, mutta kisan aikana saan varmasti hyviä vinkkejä, Kalle Rovanperä ennustaa.

Maanantaina ajettu testi jätti Rovanperälle autosta hyvän tunteen. Hän on varautunut siihen, että isolla lähtönumerolla tiet eivät ole paraatikunnossa. Se pitää huomioida varsinkin lauantaina, kun ajetaan yhdeksän erikoiskoetta ja 140 ek-kilometriä ilman huoltoa.

– Päivässä mennään yhden SM-rallin mitta. Rengasrikkoja saa varoa, Rovanperä miettii.

Huttusella testikisa, Nordrgren hakee hyviä ek-aikoja

Huttuselle, 22, Walesin ralli on tilaisuus tutustua autoon sekä Sarrazin Motorsport -tiimiin. Sen kanssa Hyundain nuorten kuljettajien ohjelmaan valittu kiuruveteläinen ajaa ensi kaudella WRC2-luokan MM-sarjaa.

– Yhtään ei ole ajettu testiä tuolla autolla, joten kovin luottavaisena ei voi lähteä. Tiimistä sanottiin, että tämä on vain testikisa, Huttunen sanoo.

– Siihen voi olla tyytyväinen, jos pääsee reitin ilman ongelmia läpi. Vielä parempi olisi, jos sattuisi vähän vauhtiakin olemaan. Kiva olisi ajaa muita suomalaisia vastaan, mutta ei paljon pysty hyökkäämään, kun on nollakokemus tuosta autosta ja tästä kilpailusta.

Juuso Nordgren, 20, janoaa näyttöjä, joilla ensi kaudeksi heltiäisi pysyvä paikka Skodan tehdastiimissä. Hän ajoi Skoda-tiimissä hiljattain Katalonian rallissa WRC2-luokassa neljänneksi.

– En ole koskaan ajanut täällä, joten luokan terävimmän kärjen sijoituksia ei voi odottaa. Tavoite on nousujohteinen suoritus ja järkevä ajo, karkkilalainen sanoo.

– Jos lisäksi pääsisi jollakin pätkällä vaikka luokan kolmen parhaan joukkoon, se olisi hyvin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.