Kohti vuotta 2020 – tuplasaumalla

Huuhkajien kehitysprosessissa kenties sijaa Eremenkollekin.

Päävalmentaja Markku Kanerva. Linda Manner

Janne Lehikoinen / STT

Myöhään maanantai-iltana päättyi viimeisin Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen arvoturnauskarsinnoista, ja kuten 31 kertaa aikaisemminkin, luu jäi käteen. Paikka ensi kesän MM-lopputurnaukseen karkasi ulottuvilta jo varhaisessa vaiheessa.

– Kovaan lohkoonhan me jouduttiin. Silti uskoa mahdollisuuksiin oli, kun tähän lähdettiin Hassen (Hans Backe) kanssa, päävalmentaja Markku Kanerva muistelee.

– Sääli, ettei saatu onnistumisia aikaisemmin. On helppo sanoa, että liian myöhään tuli niitä pisteitä. Mutta ne olivat kuitenkin jatkoa ajatellen pirun tärkeitä, Kanerva jatkaa miettien tätä tappiotonta syksyä.

Jatkoa seuraa sitten ensi syksynä, ja ihan uudella tavalla. Euroopan jalkapalloliiton uusi kilpailu Nations League (Kansojen liiga) alkaa 6. syyskuuta 2018, ja se tarjoaa tien vuoden 2020 EM-lopputurnaukseen.

Varsinaiset EM-karsinnat pelataan 2019, joten nyt on lopputurnaussaumaa luvassa oikein tuplasti. Se miellyttää Kanervaa, mutta on kolikolla toinenkin puoli.

– Ainutlaatuinen sauma, kahta tietä päästä lopputurnaukseen. Positiivinen uudistus, ja varmasti motivoi myös pelaajia. Kääntöpuolena on maaotteluiden väheneminen, jos ajatellaan kokeilujen tekemistä. Kuinka paljon lähdet kokeilemaan näissä merkityksellisissä peleissä, Kanerva kysyy.

Islannin perässä tullaan?

Kokeiluja on jo nähtykin Kanervan aikakaudella, mutta lisää tarvitaan. Se on tärkeää Kanervan paljon puhumassa ”prosessissa” kohti sitä kaivattua lopputurnauspaikkaa.

– Pelin kehittäminen suuntaan, joka mahdollistaa otteluiden voittamisen ja sitä kautta sen lopputurnauspaikan. Hyviä merkkejä on jo olemassa. Mutta jatkuvuus on tärkeä. Se pysyvä muutos, että saadaan tästä voittava joukkue, Kanerva tiivistää.

Prosessin esikuvana mieleen tulee tietysti Islanti. Viimevuotinen EM-lopputurnauspaikka sai maanantaina seurakseen entisen jalkapallokääpiön historian ensimmäisen MM-lopputurnauspaikan.

– Siinä on selkeä pelitapa, joka on luotu realistisesti. Ja ennen kaikkea pelaajat ovat sitoutuneet toteuttamaan sitä kurinalaisesti. Tuo on meilläkin ehdottomasti se lähtökohta.

"Pallo on hänellä"

Tämän karsinnan synkkyyteen kuului tietysti myös Roman Eremenkon menettäminen. Kokaiinista kärynneen Eremenkon pelikielto päättyy vajaan vuoden päästä, ja Kanerva ei sulje pois maajoukkueikonin paluuta Huuhkajiin.

– Olen varma, että Roma pitää itsensä kunnossa, mutta sitten on se pelikuntoon ja -tuntumaan pääseminen. Ehtiikö Nations-liigan karsintoihin? Se arvioidaan sitten, Kanerva miettii.

– Totta kai paljon on kiinni siitä, mitä hän itse ajattelee maajoukkuetoiminnasta. Toivottavasti saadaan keskustelu aikaan mahdollisimman nopeasti.

– En ole päässyt (kontaktiin). Kyllä hän tietää, että olen pyytänyt. Pallo on hänellä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.