Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Taitoluistelijat jahtaavat olympiapaikkoja maalaisidyllissä

Lehmänlannan tuoksulta ei Oberstdorfissa voi välttyä.

Reima Rautiainen / STT

Etelä-Korean Pyeongchangissa ensi helmikuussa järjestettävät talviolympiakisat ovat taas askeleen lähempänä, kun taitoluistelijat mittelevät viikonloppuna viimeisistä olympiapaikoista Saksan Oberstdorfissa.

Baijerissa lounaisessa Saksassa sijaitseva talviurheilukeskus on näkyvästi esillä joka vuosi, kun siellä hypätään joulukuun lopussa Keski-Euroopan mäkiviikon avauskilpailu. Jäähalli on pienessä maalaiskylässä aivan Schattenbergin mäkimontun vieressä.

Taitoluistelu mielletään herkästi loistokkaaksi glamour-lajiksi, mutta Oberstdorfissa luistelijat kisaavat arkisissa oloissa.

– Lehmänlannan tuoksulta ei täällä voi välttyä, naisten kilpailusta olympiapaikkaa tavoittelevan Viveca Lindforsin valmentaja Virpi Horttana naurahtaa.

Hypyissä petrattavaa

Lindfors avasi kilpailukautensa syyskuun alussa Latvian Riiassa. Hän oli juniorien gp-kisassa kymmenes.

Parantamisen varaa jäi sekä lyhyt- että vapaaohjelmassa.

– Ei ollut tarpeeksi itseluottamusta tehdä hyppyjä samalla tavalla kuin treeneissä, kertoo Lindfors, jonka vapaaohjelman loppupuolen kolmoishypyt typistyivät Riiassa kaksoishypyiksi.

Hän ei ole tehnyt harjoitteluunsa muutoksia, mutta uutta ilmettä jäälle on luvassa.

– Minulla on uusi koreografi (amerikkalainen Shanette Folle). Olen vaikeuttanut ohjelmiani ja hionut ilmaisua.

Valmentaja Horttana toivoo suojatilleen nousujohteista kautta.

– Suoritusvarmuutta Viveca kaipaa lisää. Hyvästä tilanteesta lähdemme kauteen, Horttana vakuuttaa.

Täydellisyyden tavoittelija

Lindfors lunasti gp-paikkansa Oberstdorfiin elokuun maajoukkueleirillä. 18-vuotias helsinkiläinen tunnetaan vaativana täydellisyyden tavoittelijana.

– Luulen, että kaikki tässä lajissa vaativat itseltään paljon. On pakko, jos aikoo pärjätä, hän järkeilee.

Oberstdorfissa on mukana 35 luistelijaa, ja maapaikkoja jaossa Etelä-Korean olympiakisoihin 6. Ensimmäiset 24 olympiapaikkaa jaettiin viime MM-kisojen perusteella.

Lindforsilla on kokemusta aikuisten MM-kilpailuista viime vuoden keväältä. Hän sijoittui Bostonissa 20:nneksi, joten olympiapaikka on realistinen tavoite.

– Helppoa se ei ole, mutta mahdollista, sanoo Lindfors, joka oli viime vuonna aikuisten arvokisadebyytissään Bratislavan EM-kisoissa hienosti kahdeksas.

Viime kevään EM-kilpailuissa Ostravassa häntä vaivasivat sydänongelmat.

– Viveca sai viime talvena astmadiagnoosin. Astma on hallinnassa, valmentaja Horttana kertoo.

Arvostelulaji taitoluistelussa on nimellä tunnetusti painoarvoa. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Viveca Lindforsin täyskaima oli takavuosien tähtinäyttelijä. Ruotsalainen Viveca Lindfors näytteli 1950-luvulla muun muassa Fritz Langin ja Nicholas Rayn ohjaamissa elokuvissa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut