Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käsipallomiesten EM-haaveille stoppi – päätavoite kolmen vuoden päässä

Itävalta vei maali-iloittelun Vantaalla.

Suomen miesten käsipallomaajoukkue päätti EM-jatkokarsinnan kotipelinsä keskiviikkoiltana Vantaalla 36–39-tappioon Itävallalle, ja neljäs peräkkäinen karsintatappio käytännössä hautasi myös ohuet toiveet ensi talvena Kroatiassa pelattavasta EM-lopputurnauksesta.

Suomi pelaa vielä lauantaina vieraspelin lohkovoittaja Espanjaa vastaan. Sen jälkeen alkaa jälleen kerran yksi rakennusvaihe kohti tulevaa, mutta jo Itävalta-pelissä saatiin kenties jonkinlaista esimakua: ilman useaa loukkaantumisten tai minkä muun syynkään takia sivuun jäänyttä avainmiestään pelannut Suomi sinnitteli kovempaansa vastaan kohtuuhyvin nuorella ryhmällä.

– Puolustuksessa fysiikan lait ei ole ihan meidän puolella. Kyllä me kiloissa ja senteissä hävitään kohtuullisen paljon, päävalmentaja Kaj Kekki kuvaili.

Itävallalla oli Vantaalla mukana neljä päälle satakiloista jäärää, muhkeimpana 128-kiloiseksi listattu 198-senttinen Tobias Wagner. Suomen porukassa ei satakiloista näkynyt.

– Maalivahdeilta kaipasin torjuntoja hieman enemmän. Ja varsinkin ensimmäisen erän hyökkäyspään virheet olisi pitänyt saada pois, he pääsivät niistä nopeisiin vastahyökkäyksiin, Kekki listasi vielä ongelmia.

– Nuo on isoja, mutta pieniä juttuja. Suomalaiselle käsipallolle tehtäviä asioita, eivät mahdottomia. Jos me tämän päivän ryhmityksellä teimme 36 maalia, sanon että tosi hyvä suoritus. Vaikkei pisteitä tullutkaan.

Maaleista neljä mieheen tekivät uransa ensimmäisessä A-maaottelussa 18-vuotias Benjamin Helander ja päälle parikymppinen Anthony Hellakoski, jolla aiemmin oli tilillään vain yksi osuma. Kekki oli tyytyväinen nuoriin.

– Siinä on kaksi kaveria, joilla itseluottamus riittää pelaamaan jatkossakin.

Ruotsissa käsipallolukiossa kolme viime vuotta kehittynyt toisen polven maajoukkuepelaaja Helander iloitsi debyytistään.

– Meni ihan hyvin, ei se niin vaarallista ollut, nuorukainen myhäili.

Kilpailua, nuoria, sydäntä

Nuoria tarvitaan Suomen hakiessa unelmaansa eli arvoturnauspaikkaa. Katseet suuntautuvat nyt puolentoista vuoden päähän, karsintoihin vuoden 2020 EM-paikasta.

Ja resepti sinne on päävalmentajalla jo olemassa. Se sisältää kovaa työtä, mutta myös sydäntä.

– Rinkiä kasvatettava, kilpailua kovemmaksi, nuoria on ajettava sisään ensi talvena (MM-karsinnoissa) lisää. Sinne haetaan niitä miehiä, joilla sydän sykkii tälle hommalle ja jotka laittavat sata peliin silloin, kun sitovat kengännauhat kiinni. Tänään nämä kaikki olivat niitä.

– Vuodesta 1941 lähtien suomalainen handis on yrittänyt luoda pohjaa, eikä me vielä missään olla. Mutta tällä hetkellä on aika positiivinen draivi monessa suhteessa: junioripuolella, harrastajamäärissä, koulutetuissa valmentajissa, lisääntyneessä harjoitusmäärässä.

Helander on vuonna 2020 vielä hyvin nuori mies. Ja ehkä EM-kisapelaajakin, jos kaikki menee nappiin.

– Se on päätavoitteemme. Toivottavasti olen mukana.