Jalkapallomaajoukkue pyrkii kiillottamaan kilpeään perjantaina Turkki-ottelussa

Uutta kohti – 54. kerran?

Päävalmentaja Markku Kanerva Suomen jalkapallomaajoukkueen harjoituksissa Turkin Belekissä torstaina. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Janne Lehikoinen / STT

Pesuvesi vei jo Hans Backen mennessään, mutta ehostus on vasta alussa. Tuskaisan vuoden 2016 tarponut Suomen jalkapallomaajoukkue on nyt Markku Kanervan komennon alla tosipaikassa MM-karsinnan jatkuessa perjantaina Turkin Antalyassa.

– Tärkeä kiillottaa kilpeä ja pestä kasvoja, Kanerva julistaa lähtökohtia perjantaihin.

Onnistuessaan pesu ja kiillotus lihottaa myös laihaa pistesaldoa.

– Meidän pitää saada myös tuloksia, ilman muuta. Nimenomaan sillä pelisuunnitelmalla, jota tehdään ja pelitavalla, joka on iskostettu. Se tuottaa tulosta, Kanerva uskoo.

Uutta kohti. Sen tietää myös maalivahti Lukas Hradecky.

– Aloitetaan tämä kasvojen puhdistusprojekti, osa 54, vitsimestari nauraa.

– Viime vuosi oli vähemmän menestyksekäs, monestakin syystä. Sormia osoittamatta, se oli monen asian summa. Itsekin oli osallisena, ei tullut pelattua maailman vahvimpia maaotteluita, Hradecky vakavoituu.

– Mutta elämä jatkuu, ei niistä kannata vatvoa sen enempää. Nyt meillä on uusi koutsi, enkä näe mitään syytä, miksei pisteputki voisi alkaa täältä.

Prässin kanssa pärjäten

Hyvätunnelmaisesta Huuhkaja-ryhmästä on vaikea havaita painetta, vaikka Kanervan maalailema tuloksen teko ja Hradeckyn uhoama pisteputken alku ovatkin takaraivossa kaikilla.

– Kyllä joukkueesta aistii, että on kova näyttämisen paikka, Kanerva vahvistaa.

Hengellä ehkä siirretään Antalyan viereisiä vuoria, mutta miten käy omissa paineissaan kiehuvan Turkin joukkueen kanssa? Joukkueen, jonka karsintasyksy oli alle odotusten, mutta jonka taitoa ei kukaan voi kiistää.

– Haaste on kova. Turkki vieraissa ei ole kenelläkään helppoa, viimeisestä kuudesta karsintojen kotipelistään se ei ole hävinnyt yhtään. Toki kaikki putket loppuvat aikanaan, mutta olisihan se jättiyllätys, ja sokki Turkin kisahaaveille, Kanerva miettii yllätyssaumoja.

Keinoja jättipottiin on kuitenkin haettu. Aiemmat pelit ovat paljastaneet suosikin haarniskasta säröjä. Ja ironista kyllä ottelun (ainakin turkkilais-) paineita ajatellen, prässipeli on yksi avaintekijöistä perjantaina.

– Turkin prässi ei ole niin organisoitua, niin tiivistä, etteikö siitä voisi päästä läpi. Ratkaisevaa on se, miten meillä hermo pitää siihen, että uskalletaan pelata sen prässin läpi ilman älyttömiä, tyhmiä riskejä, Kanerva paaluttaa.

– Ajoittain heillä on linja niin korkealla, että jos päästään sen prässin läpi, kyllä siellä puolustuslinjan takana on sitä tilaa.

Ja sinne tilaan tähyää kärkikaksikko Teemu Pukki–Joel Pohjanpalo.

– Välillä Turkin puolustus rakoilee, kun kaverit eivät jaksa juosta alas. Isketään oikeaan aikaan, nopeasti ja laadukkaasti. Ja kun tilanne tulee, pallo pussiin, oma pää puhtaana ja voitto kotiin, Pohjanpalo näkee jo.

Uskoa, uskoa, uskoa, uskoa

Jalkapallomaajoukkueen surullinen karsintasyksy jätti MM-karsinnan toiseen puolivuotiseen valjut vaikutukset moneen mieleen: kisapaikka on karannut, kiinni sitä ei saa, pelataan nämä nyt pois vaan.

Mutta joukossa on voimaa, varsinkin joukkueessa. Voimaa uskoa mahdottomiinkin ja vastata vakuuttavin kasvoin suoraan kysymykseen: pääseekö Suomi tästä lohkosta vielä MM-lopputurnaukseen 2018?

– Me uskomme, niin kauan kuin on teoreettinen mahdollisuus. Se voi kuulostaa tyhmältä monen mielestä, mutta miksi muuten me täällä olisimme. Uskotaan, se on itsestäänselvyys. Mitään ei ole luovutettu, missään nimessä. Ja perjantaina on iso peli sen suhteen, Niklas Moisander sanoo.

– Onhan se vaikeaa, mutta kyllä minä uskon siihen. Niin kauan kuin on mahdollisuus, Robin Lod täydentää kapteenia.

– Kyllä pääsee, täräyttää Lukas Hradecky ennen kuin kuulee kysymyksen edes loppuun.

Mutta Hradecky ei olisi Hradecky, jollei vastaus jatkuisi omalla tavallaan.

– Mutta ajasta en tiedä, onko se näissä karsinnoissa vai muulloin. Toivottavasti minun urani aikana.

Ja lopuksi sana päävalmentaja Markku Kanervalle. Rauhallinen mies pohtii hetken.

– Rehellisesti sanottuna, en ole siihen hirveästi uhrannut ajatuksia.

Mutta…

– Jos homma lähtisi unelman lailla, napattaisiin neljä seuraavaa voittoa, sitten voisi katsoa, että missäs me ollaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.