Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tuulella käyvät stadilaiset lyövät kallonsa Kallioon

HIFK:n runkosarjan loppuveto oli vahva, mutta mihin se riittää Tomi Kallion johtaman TPS:n kyydissä?

Tuomas Heikkilä

ASETELMA: HIFK:n kausi on ollut vähintään merkillinen. Kenties liigan kovimmalla materiaalilla operoiva ryhmä povattiin ennen kauden alkua melko yksimielisesti runkosarjan voittajaksi ja jopa mestariksi, mutta eihän se sitten ollut lähelläkään. Kiekollista taitoa porukassa on vaikka muille jakaa, mutta kehno puolustaminen on vaatinut veronsa läpi kauden. Runkosarjan loppusuoralla hieman tuulella käyvä porukka kuitenkin ryhdistäytyi ja viimeisen yhdeksän kierroksen aikana omiin lipesi vain neljätoista kiekkoa.

Erityisen erikoista on se, että HIFK siirsi kesken kauden päävastuun harjoitusten vetämisestä päävalmentaja Antti Törmäseltä apulaisilleen Pekka Kangasalustalle ja Joonas Tanskalle. Sen jälkeen tulosta alkoikin syntyä ja viimeisen yhdeksän kierroksen aikana stadilaisryhmä oli liigan toiseksi paras joukkue.

Jos HIFK:n loppuveto olikin vahva, samaa ei voi sanoa sarjakakkonen TPS:sta. Samaisella yhdeksän ottelun vertailujaksolla TPS oli vasta liigan kahdeksikko keräten ainoastaan 13 pistettä, tosin puolivälierien kotietu varmistui jo hyvissä ajoin. TPS asetti kakkossijan tavoitteekseen tammikuussa ja saavutti sen, mutta kun paikka neljän sakissa oli saletti, tuloksenteko notkahti hieman.

Jostain merkillisestä syystä TPS päätti jo syksyllä, ettei hyvää työtää tehneen päävalmentaja Ari-Pekka Selinin sopimuksen optiovuotta lunasteta. Selin siis poistuu Artukaisista kauden jälkeen, eikä Seuran "konkarikolmionkaan" (Tomi Kallio, Eric Perrin, Henrik Tallinder) jatkosta kukaan tiedä mitään varmaa. Joukkueella on melko legendaarinen nyt tai ei koskaan -tilanne. Se on paitsi voimavara, myös jonkinlainen uhka.

TPS:lta loukkaantuneiden kirjoissa ovat Jani Forsström, Dave Spina, Curtis Hamilton ja Ilkka Pikkarainen, joista kahden viimeksi mainitun kausi on ohi. HIFK:lla ei puolivälierien alla ole merkittäviä loukkaantumisia.

ARVIO: HIFK sai siis puolustupelinsä kuntoon runkosarjan loppusuoralla, mutta mihin edelleen hieman luomu hyökkääminen riittää TPS:n kyydissä? Kovaan taisteluun varmasti, tämä sarja vaatii täydet seitsemän peliä. TPS jatkaa voitoin 4–3.

SEURAA HEITÄ: Projekti TPS:n uskottavuuden palautuksen kulmakivi on ollut ehdottomasti ja absoluuttisesti kapteeni Tomi Kallio, joka asettaa kaikella tekemisellään vaatimustason koko organisaatiolle. Kallion ja Eric Perrinin muodostama tandem hyväksyi joukkoonsa nuoren Jasper Lindstenin, joka takoi vanhojen äijien rinnalla todellisen läpimurtokauden. Tämän kolmikon pysäyttäminen on HIFK:n elinehto, vaikka Erik Thorell toki tarjoaakin tulitukea..

Vuosi sitten hopea-HIFK:n selkäranka pudotuspeleissä oli tutkapari Teemu Ramstedt-Joonas Rask. Ramstedt mestaroi tällä kaudella KHL:ssa, mutta sähäkkä voimaluistelija Rask pärjäsi erinomaisesti myös ilman vastakappalettaan. Loukkaantumiset tosin sotkivat sesonkia, Rask vietti katsomon puolella lähes puolet runkosarjasta, mutta sai kuitenkin 33 ottelussa kasaan 7+14=21 pistettä. Vuosi sitten hän oli pudotuspelien toiseksi tehokkain pelaaja Ramstedtin jälkeen saldolla 4+13=17 ja on ennenkin nostanut tasoaan keväisin. Toki kannattaa tarkkailla myös sitä, kun muuan Juhamatti Aaltonen alakaa pellaamaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut