Tulevaa tutuksi ja taskuun pisteitä – mainettaan palauttavat Huuhkajat yllättämään Turkkia

Kanerva lähtee päävalmentajauransa ensimmäiseen MM-karsintapeliin tutulla ryhmällä.

Markku Kanerva muistuttaa, että paineet vastapuolella ovat valtavat. Vesa Moilanen

Janne Lehikoinen / STT

Synkällä syksyllä lopputurnaushaaveensa pitkälti jo murentanut Suomen jalkapallomaajoukkue lähtee MM-karsintavuoden toiseen osaan katse jo tulevaisuudessa. Siltikin pisteitä laihan saldon lihottamiseksi kaivataan, jo ensi viikon Turkki-pelistä. Ottelusta, joka päävalmentaja Markku Kanervan mukaan on "niitä pahimpia" karsintalohkossa.

Neljästä syksyn pelistään vaivaisen pisteen karsinnat avanneella Kosovo-tasapelillä koonnut Suomi on 24. maaliskuuta Antalyassa altavastaaja. Kanerva kuitenkin muistuttaa, että paineet vastapuolella ovat valtavat.

– Ei heilläkään karsinta ole lähtenyt käyntiin ihan nappiin, Kanerva toteaa vastustajasta, jolla toki on viisi kertaa enemmän pisteitä kuin Suomella neljän pelin jälkeen.

– Varmasti nälkäinen joukkue. Mutta pakkovoiton edessä, ja fanaattinen yleisö luo heille vielä lisää paineita. Jos ja kun pääsemme järkyttämään heidän itseluottamustaan, uskon että meillä on mahdollisuus yllättää, päävalmentaja jatkaa.

Entäpä sitten suomalaisnälkä suositussa lomakaupungissa? Sitä riittää, luottaa Kanerva. Maineenkorjaus katastrofaalisen viime vuoden jälkeen kun herättää jalkapallovatsaa kurnimaan.

– Jokainen peli on tärkeä meille, jos ajatellaan tietynlaista kasvojenpesua, maineen palautusta. Sitä saadaan pelin kehittymisen ja tulosten kautta. Palautettua uskoa.

– Meillä on monta tavoitetta näissä peleissä. Mutta ilman muuta lähdetään hakemaan myös tulosta.

Nuo muut tavoitteet liittyvät etenkin tulevaan. Hans Backen päävalmentajana korvannut Kanerva ehti jo tammikuussa takoa teesejään nuorempien pelaajien päihin talvileirillä Abu Dhabissa, mutta nyt käsissä on A-ryhmä.

– Tiettyjä pelaajia en ole nähnyt neljään kuukauteen (karsintasyksyn päättäneen Ukraina-pelin jälkeen), ja tarkoitus on kerrata pelillisiä tavoitteita, pelitapaa, toimintatapoja. Taas on uusi (valmennus)tiimi kasassa, ja pelaajat pääsevät tutustumaan siihen ja sen toimintatapoihin. Tämä on siihen ihan loistava sauma.

– Olemme melkein puolitoista viikkoa yhdessä. Tämä palvelee jatkoa.

Sparvin paluuta jännitetään vielä

Kanerva lähtee päävalmentajauransa ensimmäiseen MM-karsintapeliin tutulla ryhmällä, johon palaavat pelikieltonsa kärsinyt Niklas Moisander sekä syksyn pelit vaivojensa vuoksi missannut Perparim Hetemaj.

Keskiviikkona julkistetusta Turkki- ja Itävalta-pelien pelaajaryhmästä uupuu Tim Sparv, jonka huono tuuri maajoukkuepelien osalta jatkuu pohjevaivan takia. Maajoukkueessa viimeksi viime kesäkuussa pelannut keskikentän moottori ei kuitenkaan ole täysin poissuljettu Turkin reissulta.

– Odotamme perjantaihin asti tietoa, onko hän käytettävissä. Joukkueessa on yksi paikka auki vielä, Kanerva kertoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.