Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kommentti: Setämies ei selfiesukupolven kanssa pärjää

Jukka Rautakorven johtama massiivinen valmennusryhmä ei ollut kartalla nuorten miesten sielunmaisemasta, kirjoittaa kiekkotoimittaja Tuomas Heikkilä.

Nuoret leijonat tallusti Jukka Rautakorven johdolla MM-kisojen karsintasarjaan ja Rautakorpi sai potkut kesken kisojen. Peter Mccabe

Tuomas Heikkilä

Ihan ensimmäiseksi: Jukka Rautakorven ja lähimpien apumiestensä potkut kesken käynnissä olevien jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen olivat ainoa oikea ratkaisu.

Ja heti toiseksi: se ratkaisu tehtiin aivan liian myöhään.

Sekä vielä kolmanneksi: Rautakorpi oli alun perinkin tehtävään väärä valinta.

Suomi näytti Montrealissa heti ensimmäisestä avauskiekosta epävarmalta ja ahdistuneelta. On totta, että joukkueessa ei ollut Patrik Laineen, Sebastian Ahon ja Jesse Puljujärven kaltaisia poikkeusyksilöitä, mutta aivan varmasti riittävä määrä laatupelaajia kuitenkin. Rautakorven johtama kollektiivi ei saanut näistä nuorukaisista mitään irti. Nuorukaiset itse saivat vähän vallankumouksensa jälkeen Ruotsia vastaan, mutta eivät riittävästi.

Nyt edessä on poikkeuksellisen nolo mahalasku. Hallitseva mestari joutuu karsintasarjaan.

Rautakorven meriitit seuravalmennuksessa ovat kiistattomat. Mestaruus ja peräti viisi hopeaa ovat saalis, jota ei monelta valmentajalta löydy. Toki samaan hengenvetoon voi huomauttaa, että yksi voitettu finaalisarja kuudesta on vähän.

Silti finaaliin päästäkseen pitää tehdä miljoona asiaa oikein.

Vaatia voi, mutta miten?

Nuorten leijonien pestissään Rautakorpi ei ilmeisesti tehnyt montaakaan asiaa oikein. Hän vaati joukkueelta pedanttia pelitavan noudattamista, vaikka joukkue koki, ettei asioita oltu tehty lihaksi jäällä riittävässä määrin. Jääharjoitusten vähyyttä ihmetteli julkisesti ainakin JYP-puolustaja Urho Vaakanainen.

Jäi myös vaikutelma, ettei Rautakorpi oikein tuntenut pelaajiaan. Joukkueessa on 12 Pohjois-Amerikan juniori- tai yliopistosarjoissa pelaavaa kaveria, mutta syystä tai toisesta päävalmentaja ei katsonut tarpeelliseksi vierailla kertaakaan rapakon takana syksyn aikana.

Lienee myös niin, että 53-vuotias valmentaja ei ihan oikeasti ollut kärryillä siitä, minkälaista porukkaa tämä 1990-luvun lopulla syntynyt selfiesukupolvi on. Se on pääosin fiksua, kielitaitoista, kunnianhimoista ja suunnitelmallista väkeä. Ja omanarvontuntoista.

Näiltä voi vaatia, vaikka kuinka paljon, mutta pitää ymmärtää miten. Autoritäärinen ylhäältä alas -johtaminen ei toimi. Ei varsinkaan, jos se auktoriteetti jää kovin ohueksi.

Pelaajien julkiset hätähuudot kesken turnauksen kertoivat siitä, ettei Rautakorven johtama massiivinen valmennusryhmä ollut millään tavalla kartalla nuorten miesten sielunmaisemasta.

Setämies ei selfiesukupolven kanssa pärjää.

Jalonen loi nahkansa

Vuosi sitten nuoret leijonat mestaruuteen luotsannut Jukka Jalonen, 54, on saman sukupolven valmentaja kuin kaimansa Rautakorpi, eikä Jalostakaan tunneta maailman lupsakimpana kaverina. Hän kuitenkin loi häkellyttävällä tavalla johtajan nahkansa niinä päivinä Helsingissä ja loppu on historiaa.

Pelitavan raamit eivät olleet liian ahtaat, kaiken ydin oli ilmapiiri. Jalonen sai porukan näppeihinsä niin, että porukka olisi hypännyt vaikka kaivoon päävalmentajan perässä. Rautakorpi olisi saanut tallustaa kaivolle yksinään.

Toki Jalosella on maailmanmestarivalmentajan aura, vieläpä sellaiselta vuodelta, jonka tämä pelaajasukupolvi hyvin kotitelevisioidensa äärestä muistaa. Hänellä oli myös parempi materiaali.

Silti nimenomaan Jalonen näytti, kuinka temppu tehdään, Rautakorpi puolestaan kuinka sitä missään tapauksessa ei pidä tehdä.

Lähtisitkö?

Rautakorpi sekä hänen muassaan kenkää saaneet Rauli Urama, 47, Aleksander Barkov, 51, Marko Ojanen, 43 ovat kuitenkin tavallaan syyntakeettomia. Lähtisitkö sinä jääkiekkovalmentajana luotsaamaan valtakunnan kuuminta joukkuetta maailman kenties legendaarisimpaan kiekkokaupunkiin, jos kysyttäisiin?

Ihan varmasti lähtisit.

Rautakorven valinta oli esimerkki siitä, kuinka alle 2-kymppisten peräsimeen on vuosien varrella ennenkin nimitelty ukkoja palkintomatkoille. Ja kukas siitä vastuun kantaa?

No, rautakansleri Kalervo Kummola tietenkin. Aiemminkin nuorten leijonien luotsina epäonnistunut Rautakorpi valittiin Jalosen työn jatkajaksi vuosi sitten lokakuussa, Kummola puolestaan väistyi jääkiekkoliiton puheenjohtajan paikalta reilut kaksi kuukautta myöhemmin. Päätös oli siis vielä vähintäänkin Kummolan siunaama, mutta vanhaa kehnoa ei tästä enää edesvastuuseen saada. Sen sijaan olisi mielenkiintoista tietää, kuka todella päätti Rautakorven poppoon potkuista?

Kisojen loppurypistyksestä vastuun kantaa Jussi Ahokkaan, 36, johtama valmennusryhmä. Rautakorven porukasta jäljelle jäivät Tommi Niemelä, 33, ja Aki Näykki, 35. Viime keväänä alle 18-vuotiaat maailmanmestariksi luotsannut Ahokas nimitettiin jo kesällä Rautakorven seuraajaksi.

Nuoreksi mieheksi karismaattisen oloisen Ahokkaan tilanne ensi vuoden kisoihin on ihanteellinen. Tästä farssista on vain yksi suunta ja Ahokkaan omat "ysiysit" ovat vuoden vanhempia. Eikä ole syytä epäillä, etteikö hän "ysikasienkin" kanssa juttuun tulisi.

JA VIELÄ: JYP-pelureidenkin päänupeista huolehtiva urheilupsykologi Niilo Konttinen on tähän kohtaan mielenkiintoinen nimi. Sillä välin, kun Konttinen on ollut alle 20-vuotiaiden matkassa, on JYP voittanut ensimmäisen kerran tällä kaudella neljä ottelua putkeen. Ainakin mielenkiintoinen yksityiskohta, ellei muuta.

Juttua muokattu 1.1.2017 kello 17.53: Henkinen valmentaja Niilo Konttinen ei saanut potkuja alle 20-vuotiaiden maajoukkueen valmennusryhmästä, kuten virheellisesti kerrottiin. Hän jatkaa töitään myös Jussi Ahokaan valmennusryhmässä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut